Tornen les pistoles i tornen els pinxos. Tornen els incendis provocats, assenyalar periodistes. Tornen els vidres trencats. Un senyor calb i gros, barbut i ben conservat s’adreçava a un senyor alt i miop, barbut i sense gaire conserva. El primer s’obria la camisa com a Raza i després es girava i ensenyava el clatell perquè aquell o els seus amics bascos li clavessin un tret. El xaval havia anat a defensar­ un segell commemoratiu. El senyor grossot, Espanya.
Torna el que no se’n va anar i torna La vida de Brian i el seu Front Judaic Popular, Front Popular de Judea o Unió Popular. A l’esquerra s’és tan sectari que un sempre acaba clavant-se el mateix piolet a l’ull. Tot és conspiració, tot és amb mi o contra mi. I s’insulta fora i dins de tots els llocs per on no circula la Vida. A les xarxes, als parlaments, a les ràdios. I surten senyors amb barba i senyores racials insultant i gent amb samarretes morades amb frases que ja ningú no llegeix i, aleshores, comença el Mundial i a Ucraïna es fa de nit.
Escenari nou: res no passarà fora del nostre mòbil. Cremaran urnes i palaus i s’assassinarà adversaris dins de l’iPhone i no hi haurà penes ni dins ni fora del món virtual. Un senyor corpulent s’obre la jaqueta i fa soroll i tots som el seu eco. De què parla? D’on ha sortit? I un pensa que amb ell, com amb els pinxos de l’altre costat, la millor arma és riure-se’n. Que ridículs que són. Que afectats, amanerats, exagerats que són, i sense nord. 
Els exèrcits i la política derroten els enemics de la democràcia, però els que tanquen la fera al soterrani són les rialles i la intel·ligència, la bondat, la llei i la conya. Al feixisme el van tancar Loren i Mastroianni estenent uns llençols. A Hitler, Normandia i Lubitsch, i Gila va fer més contra Franco que la gauche divine prenent gintònics a Bocaccio. Carles Zanón a lavanguardia.

No se jo si la millor manera de desmuntar aquesta mena de personal es la rialla. Potser caldria acudir més als jutjats, encara que siguin de dubtosa utilitat. Vegis sinó aquesta falsa noticia vomitada per una presumpta historiadora Pilar Baselga:
És una vella història, més falsa que un petó de Judes, però ningú s'havia atrevit fins ara a difondre-la en públic, en un mitjà de comunicació, amb tanta contundència: es tracta de la mentida que Begoña Gómez, esposa de Pedro Sánchez, és en realitat un home. La fake news va ser avalada per la polèmica professora Pilar Baselga, en una tertúlia d'un programa en una cadena minoritària, Distrito TV, presentat pel periodista Eurico Campano: allà, la tertuliana es va referir a la parella de Pedro Sánchez amb el despectiu terme de "Begoño", i va posar en dubte sense cap pudor que fos una dona. I més acusacions falses com podeu escoltar en el video.
Aquesta acusació de travestisme es va fer també a Michelle Obama o a Brigitte Marie-Claude Trogneuxla dona de Macron, i beu de la factoria de Steve Bannon.