En comptes de parlar de la societat líquida de Baumann, potser ho hauríem de fer de la societat contradictòria. Un clar exemple el tenim amb el Mundial de futbol de Qatar que començarà la setmana vinent. D'aquestes contradiccions va l'article de Sergi Pàmies sobre els pros i els contres interessats i hipòcrites sobre aquest esdeveniment. Unes contradiccions que vénen de lluny, només recordar que el Barça portava a la seva samarreta Qatar airways, encara que després la van treure.
S'acosta el Mundial de Qatar i, amb bon criteri, els mitjans de comunicació fiables (encara en queden) expliquen el context polític, social i religiós del país amfitrió. És un deure que compensa la contradicció de, paral·lelament, haver de concentrar-se en la dimensió estrictament futbolística de l'esdeveniment. No és un dilema fàcil. Els culers ja ho van viure quan el president Sandro Rosell, veient la situació econòmica del club, li va demanar audiència a l'emir de Qatar per accelerar el patrocini de la samarreta. El patrocini va provocar turbulències, fins que, anys més tard, va ser eliminat després d'una campanya en què es van explicar moltes veritats i algunes mentides emparades per l'estrident impunitat de la demagògia.
Ara torna a passar. La solució més pura seria el boicot i l'apagada informativa. Però, curiosament, aquestes solucions dràstiques no es van prendre ni amb el Mundial d'Argentina, ni amb els Jocs Olímpics soviètics o xinesos i no es prenen a l'hora de consumir amb furor capitalista productes d'empreses que sobreviuen gràcies als diners qatarians. Anècdota personal: el 1971, quan la meva mare va decidir tornar al seu país després de trenta-dos anys d'exili polític, els seus veïns, amics i camarades francesos li van deixar anar: “Com és possible que te'n vagis a l'Espanya de Franco i et portis a els teus fills a un país que tortura i assassina?”
Aquella contradicció la tenien, per raons diferents, moltes empreses i institucions de l'Europa democràtica que entenien que introduir-se a Espanya era contribuir a afeblir el totalitarisme autàrquic i obrir escletxes de moderació, progrés i llibertat. A més de per folrar, és clar. Ara Luis Enrique s'ha referit a la contradicció d'entendre el Mundial de Qatar com una oportunitat per començar a canviar les coses i, evidentment, és fàcil rebatre'l. Només cal recordar l'origen neofeudal de les organitzacions supranacionals que governen el negoci del futbol i el tipus de diners que, a través de clubs i federacions, es van acumulant. Però, alhora, els Mundials són un factor de cohesió en què el mateix opi del poble es converteix en un idioma que, durant setmanes, és universal. Som prou coherents per renunciar o hem d'assumir la nostra condició d'addictes i hipòcrites?
A Qatar, els enviats especials s'hauran de sotmetre a un reglament que posa en evidència les aberracions del règim però que, precisament perquè es podrà explicar des de l'experiència, podrà contribuir si no a canviar les coses sí a denunciar-les. El que no canviarà és el potencial financer dels governs impunes, sense estructures de fiscalització democràtica contra la corrupció. Un potencial que, per cert, actua amb absoluta normalitat al sistema econòmic espanyol i català (també al futbol: revisin la llista d'ambaixadors del Mundial) sense que ningú reclami una objecció activa. A més del futbol, al Mundial de Qatar s'enfrontaran una potent operació de propaganda i l'habilitat, el rigor, el compromís d'explicar, entre línies o explícitament, què passa als països dels quals acceptem els diners amb la mà esquerra i assenyalem críticament amb la mà dreta per no respectar els drets humans.
Sampaoli lo dijo bien claro. ¿No querían plata?, pues ya está. Todos de acuerdo. Nada que decir. El que lo quiera ver que lo vea, el que no, que no ponga la tele. Total nos enteraremos igual quien será el campeón. Ya se encargará Adidas, o Puma, o el del Gallo Sportif, o la Cocacola.
ResponEliminaÉs que es tracta d'això, del poder dels diners que ho compren tot.
EliminaLos boicots no sirven para nada, más bien para hacer daño al pueblo. España lo sufrió(pasó hambre ,todos mis vecino y yo lo pasamos).Cuba, Venezuela, ahora Rusia. Más bien afianza a dictadores que ensalza el patriotismo a resistir por la patria,aún recuerdo a Franco en una visita a Córdoba,estaba en primera fila(mi cole llegó de los primeros).Los pueblos se hacen maduros, la mujer se incorpora al trabajo, llega la democracia.Cuesta,pero llega.
ResponEliminaEstoy preparando el jamón y el vino de Montilla,para pasarlo bien.
Menú degustación de los años cuarenta,en el boicot al franquismo:
Eliminadesayuno;liquido de cocer achicoria (el poco café,era de estraperlo muy caro) y un trozo de pan.
almuerzo mediodía,todos los días del año,con algunas variantes:cocido con pocos garbanzos y alguna patata,con un trozo de tocino y un trozo de carne de "guapo"(la mas gelatinosa,con poca proteina).El tocino y la carne era para el padre,que para eso trabajaba.
Cena:caldo del mediodia,con fideos y pan
Y lo que dice Pàmies, porquè no hubo este boicot a los Juegos Olimpicos de Pekin? pues eso, lo veremos, para que nos vamos a engañar.
EliminaAhí no tuvimos en casa este problema de falta de alimentos. Mi padre trabajaba en un almacén de envasado de aceite, entonces habia el estraperlo y los burots a la entrada de los pueblos un poco grandes,. que vigilaban los de la Guardia Civil. La Guardia Civil tenia una academia cerca del almacén y hacían la vista gorda cuando venían los camiones cargados de aceite de estraperlo, y a cambio tenían el aceite gratis que venían a recoger desde un guardia civil raso a un comandante. Mi padre, los sábados hacia el viaje desde Sabadell hasta Moya, para hacer las notas' los pedidos para llevarles el aceite a las tiendas de comestibles a la semana siguiente, y claro, en los pueblos habia más comida que en la ciudad y cada sábado bajaba con alimentos para toda la semana, pan incluido, y pastelería, pues tenia un tío pastelero en Castellterçol.
EliminaSi partimos de la base de que el futbol a estas alturas es ya un negocio como cualquier otro, para mi pueden celebrar el mundial donde les dé la gana con independencia de que el país anfitrión sea una democracia, una dictadura o sea mediopensionista.
ResponEliminaA nadie en Europa parecen gustarle las monarquías del Golfo Pérsico, pero a la hora de hacer negocios con ellos no hay ni un solo problema, tanto para comprarles petróleo, como para venderles tecnología y armamento de última generación.
De acuerdo en que las condiciones laborales de las constructoras en Qatar han sido infames, pero es que esas mismas condiciones de trabajo esclavistas también las tenemos en nuestro país, pero no queremos verlas.
Doncs si, bé que els clubs de fútbol europeus no fan esgarips a que els comprin els reis del petroli
Elimina