A ran de la troballa de les restes d'Aurora Picornell en una fosa de Manacor, Ignacio Martínez de Pisón parla d'ella i del seu sobrenom que no és que sigui gaire adequat. Referir-se a Aurora Picornell com “la Passionària mallorquina” implica restar-li una mica de la seva identitat i li fa poca justícia si veiem com van succeir els fets i la seva relativa relació amb la Passionària.
No crec que resulti familiar a gaire gent el nom d'Aurora Picornell, dirigent comunista mallorquina dels anys trenta que fa uns dies va ser notícia perquè se n'han identificat les restes en una fossa comuna a Manacor. Quan el gener de 1937 va ser afusellada, Aurora Picornell tenia vint-i-quatre anys i una filla molt petita. La seva història s'assembla massa a la de moltes joves de l'època, incloses les quatre dones que hi van morir: noies que durant la Segona República van veure en la militància esquerrana la via ideal cap a una societat més igualitària i més justa i que poc després trobarien davant de la pareda d'afusellament o corrent cap a l'exili.
El grup d'Aurora era conegut com les Roges des Molinar pel barri de Palma on vivien; a Aurora, la més rellevant de les cinc, els mitjans de comunicació s'han referit com “la Passionària mallorquina”, cosa que té tota la pinta de ser una invenció recent feta per simplificar. En fi, així és com funcionen les coses: dues pioneres del comunisme, una molt més coneguda que l'altra, convertim aquesta en un succedani d'aquella i solucionat, per què donar-hi més voltes…? No obstant això, passa que acomodar el nom d'algú com Aurora Picornell a un sobrenom aliè, sigui quin sigui, implica restar-li una mica de la seva identitat, reduir-la una mica, empetitir-la, cosa que contradiu el lloable afany de recuperar les seves restes per retre homenatge a la memòria. Posem que la jove Aurora Picornell del 1936 se sentís afalagada que l'associessin amb la ja veterana Dolores Ibárruri, que acabava de ser elegida diputada. Sembla raonable que fos així, però això no és garantia que, en la convulsa història fratricida del comunisme espanyol, aquesta mateixa comparació li agradaria alguns anys després.
Qui més sap d'Aurora Picornell és el mallorquí David Ginard i Féron, especialista en la història del moviment obrer i la resistència antifranquista a les Balears i autor, entre altres biografies, de les de la mateixa Picornell i Heriberto Quiñones. Aquest, marit d'Aurora i pare de la seva filla (que van anomenar Octubrina Roja en honor de la revolució soviètica), és un d'aquells aventurers de vida apassionant que tant agraden als novel·listes sense imaginació. Després de moltes peripècies, aquest revolucionari professional nascut en algun racó de la Rússia tsarista va ser detingut per la policia franquista quan intentava organitzar el PCE de la clandestinitat. Les terribles tortures a què va ser sotmès van acabar deixant-ho paralític. Condemnat a mort, ho van executar assegut perquè no podia mantenir-se dret. Tot seguit es va afusellar també els camarades que l'havien traslladat fins al lloc de l'execució lligat a una cadira.
Quiñones hauria format part del panteó dels herois del comunisme espanyol si no fos perquè va voler pensar per si mateix i el mateix partit el va repudiar, titllant-lo de traïdor, delator, menxevic i fins i tot agent dels serveis secrets britànics (fumava cigarrets anglesos!) . Al súmmum del deliri, el van acusar fins i tot de treballar per a la policia franquista. Que el mateix franquisme ho hagués detingut ho explicaven com una manera de protegir el seu agent, apartant-lo de la circulació. Si el van torturar fins a trencar-li la columna vertebral ho van fer igualment per continuar protegint-lo, en dissipar possibles sospites. Ni tan sols el fet que finalment l'afusíssin va suavitzar les acusacions de la direcció del partit. “El feixisme no vacil·la a destruir físicament els seus propis agents quan ja han donat de si tot el que podien donar”, van dir, i el fet és que Quiñones va ser un pària per a la historiografia del comunisme espanyol fins que, juntament amb alguns camarades més que van passar per experiències semblants, va ser rehabilitat a mitjans dels anys vuitanta.
Dolores Ibárruri era la secretària general del PCE quan, el 1942, Quiñones esperava per ser executat. De la seva filla, Octubrina, només sé que, rebatejada pel franquisme com Francisca, va acabar vivint en un poble situat a trenta quilòmetres de Manacor. Em pregunto què li semblaria que la seva mare hagi passat a la història amb el sobrenom d'algú que, en el millor dels casos, no va moure un dit per salvar de la infàmia el pare.
He estat militant comunista i sé quelcom com són els comunistes, encara que fos en una època molt diferent de la que ens portes. La història del comunisme és molt fosca, entenc que persones idealistes s'endinsessin en la militància en què les regles eren dràsticament decidides per la direcció sense intervenció dels nivells inferiors que només les havien d'acatar si no volien ser acusats de desconfiança en el partit i això podia ser molt greu. Els comunistes no eren germanetes de la caritat i es pot dir que la seva militància estava inspirada en l'acer del camarada Stalin. Ric de les interpretacions de la pel·lícula Les tretze roses en què les presoneres apareixien com a sensibles i tendres. Quan entres a formar part del comunisme, l'única veritat és la revolucionària que t'és informada per la cèl·lula política. I han d'estar disposat a tot, tret de pensar per tu mateix. Només pensa el partit i si cal matar, es mata el camarada amb què comparteixes les teves responsabilitats. No magrada la romantització de la. militància comunista. És falsa. Els comunistes estaven disposats a tot allò que ordenés el Partit i la veritat canviava d'un dia a l'altre. El llibre El zero i l'infinit de Koestler o Homenatge a Catalunya de Georges Orwell donen mesura del que era el comunisme cap al 1937, època de purgues sagnants a l'URSS que es van projectar a Espanya. No oblidem els fets del maig i el segrest i la tortura fins a la mort d'Andreu Nin.
ResponEliminaYo creo que JOSELU lo ha dicho todo muy claro. Sucede que miramos con ojos de candidez todo tiempo pasado, y siendo, como fue, una muerte terrible, la persona que se metía como "activista" en un partido de tendencia comunista (daba igual si de la III ó la IV Internacional -ojo que son postulados diferentes-) todo aquel, insisto, estaba condenado a obedecer sin pestañear, lo contrario sería tildado de alta traición.
ResponEliminaCuando se habla de torturadores en las chekas se olvidan de poner el femenino. Habían torturadoras en las chekas del POUM. Su finalidad era la de hacer "trempar" al detenido, para después cortarle lo que hubiera menester.
Sabes, Francesc que este tema es para mi harto farragoso. No quiero escribir nada sobre él y tengo muchísimo dato escrito, datos que mi madre se encargó de darme. Podría escribir un libro con ellos, y no corto, pero no deseo emborronar la memoria de mi madre.
Sólo deseo que la memoria de esta persona no se pierda, que sea enterrada con dignidad y que afortunados sus familiares, puedan poner sobre ella unas flores.
Salut
Joselu i Miquel: Recordo que Miquel diu que sempre s'han de contestar tots el comentaris, pero a vegades és millor no fer-ho, simplement prendre nota. El pare m'havia explicat algunes d'aquestes barbaritats de les chekas, li va costar molt parlar de la guerra, de fet no ho va fer fins que ja era molt gran, i encara era dolorós per a ell. També aquests fets formen part de la memòria històrica, nomès que no es contemplen-
EliminaExacte, Francesc, exacte.
EliminaYo no puedo poner lo que dijo la Pepita a modo de descargo de conciencia tres meses antes de morir, porque sabía que iba a morir, y cada tarde el paliativos me desgranada una historia de aquellas y contestaba todas mis preguntas, todas, absolutamente todas.
Que cargo tenía, donde estaba la cheka, quien mandaba, que hacían, donde se descargaban los sacos, que furgoneta se llevaba, a que hora...una miliciana activista...pero claro, viene la Parca y con ella los miedos de la vejez y si no has confesado nunca y quieres descargarlo lo harás a quién, pues a tu hijo que peina canas, y él escuchará y punto.
Y cuando escucho o leo de las bienaventuranzas de las almas cándidas de las milicianas militantes del Poum, de la CNT, de la FAi y de lo idealistas y demás se que se equivocan, que los ideales se pierden cuando el jefe se las tira debajo de un puente, o se mata a quemaropa, o se tortura en nombre del pueblo o se llevan las cosas de un desaparecido...
Todo un despropósito.
Sólo deseo que esta buena mujer , la Aurora, descanse en paz en un lugar donde los suyos puedan recordarla.
Salut i bona nit
Millor recuperar els morts de les cunetes i les foses, i oblidar aquell desori, aquell horror.
EliminaEl que trobo lamentable és que a moltes publicacions, Sapiens inclosa, continuïn amb això de 'La Passionària mallorquina'. Els del POUM no eren caps angelets, també van deixar molt mal record per uns quants llocs, les víctimes no sempre son innocents, i en contextos tan terribles, menys. La fascinació del comunisme per part dels joves d'aleshores també l'entenc, situada en aquell context, el que no entenc és que, anys després, molts intel·lectuals que sabien la realitat l'amaguessin, com Satre i la resta. Mitificar, avui, la guerra civil, en general, sense matisos, és un gran error i un risc. Que en nom d'idees que semblen justes i bones es facin disbarats em fa molta més angúnia que a l'inrevés.
ResponEliminaHo fan per desconeixement i per què és el titular fàcil, Ja sabem i ells ho saben també, que no hi ha més víctimes innocents en una guerra que el poble.
EliminaPer cert, el tema de Mallorca ha estat silenciat durant anys, i trobo que havia de ser horrible, les illes son culs de sacs d'on no pots escapar i, a sobre, en acabar la guerra van tenir allà un carnisser sàdic, el comte Rossi que es veu que ni era comte. De vegades no entenc com no ens hem extingit encara. Aquests dies entre unes coses i les altres, Queipo de LLano inclòs, em temo que tindré malsons a dojo.
ResponElimina