A voltes amb l'escrit d'ahir sobre la troballa de les restes d'Aurora Picornell en una fosa de Manacor, he recuperat aquest altre del 2018, que va en la direcció dels comentaris que vaig rebre sobre el tèrbol paper de més d'un dels pares de la patria, i la idealització del comunisme i els seus moviments satel·lits.

"No estem exents de ballestrejadors variats, aqui tenim també els nostres desbarradors professionals com Miquel de Palol, ó Eric Bertran entre d'altres, que de tot hi ha a la vinya del Senyor. Deixo ja com a cas perdut Hèctor Bofill (suposat escriptor) que ha atacat desaforadament Martí de Riquer pel seu passat falangista. Déu meu, com es pot ser tan ignorant de la història, de la història real a ambdues bandes". Enganxo un comentari d'ahir de César Alcalà a E-noticies, que realment val i molt la pena llegir.
.
Memòria sectària segons Jordi Pujol
.
“Es pot xipollejar amb l’aigua, però no amb la memòria”. Aquestes paraules, carregades de significació política i històrica, les comentà dilluns passat l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol. Hom pot estar més o menys d’acord amb la seva trajectòria política. Ara bé, últimament Pujol té dies inspirats i el del dilluns fou un d’ells. Aquesta no és l'única perla que ens oferí. Les declaracions les dur a terme durant la presentació del llibre Entre la cruz y la República del periodista Daniel Arasa. Pujol definí la llei sobre la memòria històrica del govern català de sectària. I afirmà: “amb un Govern català únicament socialista aquesta llei no s’hauria fet, i tampoc amb un govern majoritari del PSUC, amb Gutiérrez Díaz o López Raimundo”. Creu que la llei es deu a la nova generació de polítics que dirigeix Catalunya. Pujol s’equivoca. La llei es deu a la ignorància que de la història tenen polítics com el conseller Saura. Els dos anomenats per Pujol sabien perfectament les atrocitats comeses pel seu partit durant la guerra civil. Pujol va anar més enllà i va confessar que ell també hauria d’haver demanat perdó quan era president de la Generalitat. I afegí que Tarradellas també havia d’haver-lo fet ‘perquè encara que la Generalitat va perdre el control del carrer, tenia l’obligació de mantenir-lo’. Vegem. Tarradellas havia d’haver demanat perdó per moltes coses. Essent dirigent d’ERC es va permetre la creació d’unes patrulles de control dependents de la Generalitat. Per haver permès l’assassinat de més de 10.000 persones a tota Catalunya. Per haver aprovat la llei sobre la eugènesia. Per haver tancat els ulls davant les represàlies anarquistes. Per impulsar el cop d’estat de maig de 1937. Per exterminar el POUM. Per permetre l’assassinat d'Andreu Nin. Per aliar-se amb els comunistes. En definitiva, havia d’haver demanat perdó per totes les barbaritats comeses. Ningú demanarà perdó. Això no està dintre dels plans dels consellers Saura o Carod-Rovira. El mateix sectarisme que portaren a terme durant la guerra civil l’apliquen avui en dia. Aquest és el tarannà d’aquests dos partits polítics. És la seva manera de ser. Pensen que, si foren represaliats, tal vegada és perquè s’ho mereixien. Afirma Pujol que hauríem de tornar a l’esperit de reconciliació nacional que llançà el PCE durant la transició. Es un desvergonyít tenint en compte els crims comesos per aquest partit i dels que l’homenatja’t Santiago Carrillo encara no ha demanat perdó. No pot haver reconciliació mentre els partits apliquin el seu particular sectarisme i considerin els seus morts víctimes de primera i tractar a la resta, que són majoria, com a víctimes de segona."

afegitó: El pare explicava una anècdota que no deixa de demostrar com varen anar les coses en aquells temps convulsos. A Sant Feliu de Codines hi havia un senyor que tenia una fàbrica, aquest senyor tenia un automòvil que nomès feia servir si havia d'anar a Barcelona. Els republicans del poble, el varen matar a ell i al seu fill gran, i el cotxe el feien servir tot el sant dia per anar amunt i avall sense cap necessitat. 
El meu pare com el Sr. Martí de Riquer es va passar del republicans als nacionals fastiguejat del desastre que era aquella banda de Poum, CNT, comunistes, anarquistes i inútils en general. Després és va adonar que els altres (els franquistes) eren més o menys el mateix i el varen enviar a fer la mili tres anys a Ourense (el meu pare és del 1917). El meu pare explica moltes de les barbaritats que es feren en el camp de la República on individus com Tarradellas varen tenir una actuació tèrbola, feble i més que sospitosa. Potser seria millor que oblidéssim la llei de memòria històrica no sia que acabi sent de la memòria histèrica, i deixem el passat i els morts en pau, i qui estigui lliure de culpa que llenci la primera pedra. Compte però, no lesioni algú.