La majoria de les persones veuen el propi país amb millors ulls que els estrangers. No és així cas dels espanyols: segons un estudi realitzat el 2021 pel Reial Institut Elcano, un centre d'estudis amb seu a Madrid, els enquestats espanyols es trobaven entre el grapat de cinc països (d'un total de 24) amb una pitjor opinió del seu país que els estrangers.
El bon temps, unes ciutats habitables i els forts llaços entre amics i familiars donen lloc a una plaent vida quotidiana. Tot i això, en un paràmetre, Espanya és un dels països amb pitjors resultats d'Europa: la confiança en els partits polítics és només del 8%, i en els governs del 22%, davant de les mitjanes comunitàries del 18% i el 37 % respectivament. En tornar la vista enrere i repassar els 44 anys de democràcia, els espanyols es pregunten què ha fallat malgrat la duplicació dels ingressos mitjans, l'auge de les llibertats socials i la incorporació del país a la gran família europea.
La resposta és a la política. Des del 1982 fins fa poc, Espanya només ha tingut governs monocolor, dels socialistes de centreesquerra o del Partit Popular (PP) de centredreta. Tot i això, la crisi financera i el populisme sorgit han fragmentat els blocs polítics i també han donat impuls als nacionalistes regionals, sobretot al moviment independentista de Catalunya. El govern que va sortir després de les dues eleccions celebrades el 2019 està dirigit per un partit socialista que només va obtenir 120 dels 350 escons del parlament. Després d'haver promès no fer-ho mai, el president del govern Pedro Sánchez es va coalitzar amb Podem, un partit populista i extrema esquerra. Com seguia mancant de majoria, es va veure obligat a recolzar-se en els partits separatistes català i basc per a la seva investidura com a primer ministre.
Sánchez ha gestionat la situació amb força habilitat. Fa la impressió que el seu govern sobreviurà tota la legislatura, malgrat les múltiples veus que van pronosticar el fracàs d'una amalgama tan dispar. El 24 de novembre, Sánchez va obtenir dins del termini establert (un èxit a Espanya) llum verda als seus tercers pressupostos per part del Congrés dels Diputats, amb la qual cosa se'n va assegurar l'aprovació. Tot i això, els compromisos aconseguits recentment amb els seus aliats han enfurismat molts espanyols.
La decisió més controvertida ha estat anunciar una reforma de la llei de sedició. Aquesta llei va servir per jutjar els organitzadors del referèndum independentista català celebrat de manera inconstitucional el 2017. Nou d'aquests dirigents van ser declarats culpables; altres (entre ells, Carles Puigdemont, llavors president autonòmic) es van exiliar. El 2021, Sánchez va indultar els nou dirigents condemnats. Així mateix, el seu govern feia temps que insinuava que reformaria la llei de sedició, vigent des de 1822, al·legant que no s'ajustava a les normes europees. Tot i això, la proposta de reforma ha provocat un esclat de fúria; la dreta ho ha titllat de traïdor per permetre que sortissin tan ben lliurats els dirigents del "cop" del 2017 amb l'únic objecte d'assegurar-se el suport als pressupostos d'Esquerra Republicana de Catalunya.
Una altra polèmica d'alt voltatge ha esclatat al voltant de la Llei de Garantia Integral de la Llibertat Sexual, coneguda com la llei del “només sí és sí”. Ha estat una iniciativa d'Irene Montero, ministra d'Igualtat, que procedeix de Podem. Aprovada a l'agost, exigeix un consentiment clar expressat per les dues parts abans de qualsevol relació sexual. (En el judici per una violació múltiple ocorreguda a Pamplona el 2016 i gravada amb mòbil, els autors van rebre al principi penes lleus perquè la víctima no s'havia resistit visiblement als agressors.) El cas és que, des de l'entrada en vigor de la nova llei, els condemnats per delictes sexuals han vist reduïdes les penes a la pràctica a causa de la reorganització de les categories del delicte. Abans de la seva aprovació, els opositors de la dreta sostenien que el projecte de llei de Montero donaria lloc a tribunals arbitraris i condemnes fàcils. Ara afirmen que la ministra és responsable de deixar en llibertat els violadors. Els atacs han estat especialment ferotges per part del partit ultradretà Vox.
L'esquerra està encantada responent els atacs. El PP encapçala la majoria de les enquestes, però en cas de guanyar les eleccions (previstes per a finals de l'any que ve) necessitaria el suport de Vox per governar. L'esquerra espanyola està ocupada intentant espantar els votants davant la perspectiva d'un govern amb Vox: fatxa és un insult quotidià en un país on molta gent recorda Francisco Franco, i uns quants encara l'enyoren. La nova Llei de Memòria Democràtica ha esdevingut recentment un altre focus de tensió. La seva aplicació ha portat a l'exhumació del sanguinari general franquista Gonzalo Queipo de Llano d'una església de Sevilla.
Els comentaristes fa temps que parlen de "les dues Espanyes", destinades a estar sempre enfrontades. Aquesta hostilitat gairebé no es percep als carrers d'Espanya, on les temperatures són temperades i l'ambient cordial. Tot i això, enverina la política espanyola, i més on els partits situats als extrems marquen molt sovint la pauta.
© 2022 The Economist Newspaper Limited. All rights reserved.
Traducció: Juan Gabriel López Guix - lavanguardia.com
No veo en absoluto que vayamos a mejor. Igual estoy equivocado, claro, y lo que hay que hacer es esperar, ¿a qué?, pues no lo se,
ResponEliminaHome, com diria aquell, anem fent com podem...
EliminaSuele ser normal,que cuando un periodista escribe de un país que no es el suyo,emplee la simplificación y los prototipos,Franco,las dos Españas,le ha faltado que todos somos toreros y cantamos flamenco.No entiende,que estamos en la Unión Europea,que hay un Banco Central,una misma moneda,una fuerte crisis de Deuda,inflación. Como cualquier socio europeo,esos son nuestros problemas reales y no Sánchez, ni las exhumaciones, ni siquiera Ayuso.Un artículo pobre en argumentos reales.
ResponEliminaEl resumen no está mal aunque es eso, muy simplificado.
EliminaEn moltes coses hem millorat, cal perspectiva i informació acurada, però hi ha una tendència recurrent a veure el país malament sigui com sigui, és allò del poema:
ResponEliminaOyendo hablar a un hombre, fácil es
acertar dónde vió la luz del sol:
si alaba a Inglaterra, será inglés;
si os habla mal de Prusia, es un francés;
y si habla mal de España, es español .
Un poema prou definitori d'Espanya i també de Catalunya
EliminaM'ha semblat un article molt proper a la realitat i que exposa bé la tessitura espanyola, que els espanyols sempre tendim a mirar amb més desconfiança i pessimisme que els que ens miren altres estrangers. Espanya és un país on la pròpia autopercepció és pèssima. Només cal llegir els blocs.
ResponEliminaÉs un complexe d'inferioritat que no s'han tret del damunt. Aznar va despertar una forta euforia nacionalista, pero no suficient per aixecar la moral del personal.
EliminaEliminado España,ya puede dimitir Luis Enrique
ResponEliminaEso, que dimita, y de paso Unai Simón, que portero más malo. Como dijo en su dia Piqué, es lo que hay y no hay mucho. Sobre todo no hay un 9 con garantías.
EliminaEm sorprèn que no es doni crèdit ni a The Economist, qualsevol en sap més i tot...
ResponEliminaNo dona, el que diuen algun és que és una mica simplificat, pero l'anàlisi és del tot correcte.
ResponElimina