La hipocresía occidental torna a ser al centre de les converses, arran del Mundial de futbol de Qatar, com recordava dissabte passat el director de la vanguardia Jordi Juan. Sigui per la contradicció que implica defensar els drets humans i presentar-se en una dictadura homòfoba a jugar a futbol o negociar contractes en nom del realisme polític. Hi ha també la hipocresia de la falsa solidaritat cap a certs entorns. I és que la hipocresia té moltes variants i possibilitats. La RAE la defineix, com la qualitat d'actuar en sentit contrari al que es diu o es pensa (o almenys de callar allò que es pensa), o sigui que es refereix a qualitat. I encara que la hipocresia tingui mala fama, l'hauríem de considerar una cosa positiva, si la comnsiderem en les degudes dosis, útil i necessària per suavitzar i facilitar les relacions socials i personals. Ser sincer no és dir tot allò que es pensa, sinó no dir mai el contrari del que es pensa, afirmava Malraux en la condició humana. Potser aquesta seria la millor definició de la hipocresia.
En l'àmbit general i polític, sens dubte cal emprar-la amb la màxima prudència, perquè planteja seriosos problemes ètics. En l'àmbit privat, és la millor arma per evitar que acabem tots enfadats i barallats els uns amb els altres i els altres amb els uns. Imagineu-vos una persona, una sola persona que aparqui la hipocresia i digui sempre no la veritat sino el que pensa realment. Maribel Verdú va protagonitzar una pel·lícula en què li succeïa això, degut a un accident que patia, era incapaç de mentir, i per tant de ser hipòcrita, i el resultat no era gaire alliçonador.
No s'ha de confondre la hipocresia de l'àmbit privat amb la del polític, són dos conceptes diferents, encara que en tots dos la hipocresia fins a cert punt és d'agrair. Siguem doncs hipòcrites, encara que no puritans que és una altra qüestió o ombra xinesa que diria Fuster, però sense abusar, hi ha moments, circumstàncies en què un hauria de dir realment el que pensa, passi el que passi. Qatar n'és un cas i tot el debat del Sí és Sí, un altre. Però, i aquest condicionant però, és el quid de la qüestió de la hipocresia, o ens apliquem en tots els casos, o millor no fem excepcions, sovint de cara a la galeria, per quedar-nos només a l'acte impúdic del gest, que és la pitjor manifestació de la hipocresia. Per acabar, i tornant a Fuster: Oi que han inventat la hipocresia?, Doncs faries malament de no aprofitar-te'n.
¿Acaso la franqueza es sinónimo de sinceridad?, no, no lo es, Ser franco es relatar las cosas del modo que uno las ve, sin necesidad de recriminar en una sinceridad que sobra las faltas de la persona que está enfrente.
ResponEliminaSe puede decir : Esta pregunta en este momento no estoy dispuesta a contestarla, y se es franco porque dice que "no desea contestar; sin embargo, si dice: esta pregunta no estoy dispuesta a contestarla porque usted se mete en mi vida privada y eso es una pregunta que viniendo de una mujer..bla, bla, bla, eso es sinceridad, y esa sinceridad, eso de "hablar llano", sobra.
Y esa , a mi modo de ver, es la diferencia, al igual, ya lo expuse por aquí hace tiempo, que existe una diferencia entre la "verdad" y lo "verdadero".
Salut
La franqueza a veces puede ser simple cinismo, o mala educación. Pero convendrás conmigo que a hipocresía a menudo es . Si anduviéramos todos con la sinceridad pura acabaríamos a hostia limpia.
EliminaLo jodido del caso, es que todos nuestros proveedores de energía son dictaduras o dictablandas.
ResponEliminaY a ver quién se pone a exigir las libertades y la democracia al tipo que tiene en su mano la válvula del petróleo y el gas.
Real Politik, collons...
Bueno, tenemos el sol y el viento, que nos salen gratis y no le sacamos el rendimiento debido. La pregunta es porque este poco interés en aprovecharse de ellas, ¿quizás porque a las eléctricas no les interesa?
EliminaHombre! si nos metemos con la pulcritud dialéctica entonces terminamos con lo de miembros y miembras y estupideces del estilo. Como dice MIGUEL, una cosa es ser francos y coherentes y otra posicionarse según interesa, cuando interesa. En este mundo todos vamos de francos y honestos y casi nadie lo es...no es nada fácil. A mi, que parece que me inyectaron pentotal en vena cuando nací, casi siempre se me escapa más de lo que debiera, pero lo que jamás hago, es decir en un lado o momento una cosa y en otro, la contraria.. con el asunto del fútbol lo está haciendo todo el mundo, muchísimo más y más que nadie las altas esferas futboleras ; )
ResponEliminaSuele ser el comportamiento habitual del personal de esta sociedad decadente. Se supone que nadie iba a ver el mundial de Qatar en señal de protesta. Ayer en Catalunya el partido de España lo vieron un millón de personas. Como decía Aute, hay que reivindicar el optimismo de intentar ser uno mismo.
EliminaEs fácil rajar del fútbol en Qatar,si no te gusta el fútbol. Estoy viendo Uruguay Gana,se la juegan y es un disfrute,un espectáculo. La borde de la Colau no ha dejado poner pantalla para ver el España-Japon.¿Se puede aguantar?Una cosa es que a ti no te guste,otra que jodas a lo que disfrutan.Estos politicos,nos amargan la vida,con sus ideas fanaticas.
ResponEliminaUruguay eliminada,en los últimos minutos.!Qué tarde!
EliminaI Uruguay eliminada, uns altres que s'en van cap a casa.
EliminaA mí todo lo que venga, suene o huela a Franco, me hace rechinar los dientes. Quizás por eso prefiero la sinceridad que la francoeza, franqueza, o francosis.
ResponEliminaY la Colau ha hecho muy bien no dejando poner la pantalla. El que quiera futbol, que se vaya a casa y que se infle de pelotas. "Una cosa es que a ti te guste, otra que jodas a los que no lo disfrutan ni un gramo".
ResponEliminaNo home no! hi ha molta gent a la que li agrada veure-ho en una pantalla gegant al carrer. A més, si la selección catalana de fútbol hagués anat a Qatar, segur que hi hauria instal·lada més d'una pantalla gegant, i no només a BARCELONA.
EliminaMolta gent és un valor relatiu. El carrer és de tothom i això no és valor relatiu, és absolut. Que fiquin la pantalla a la Pl. de Toros que així, al menys servirà per a alguna cosa
EliminaRicard, ahir un milió llarg de persones a Catalunya varen veure el partit Espanya - Japó, Aixó és molta gent.
ResponEliminaSí, però a casa seva. I no al carrer que és d'allò que parlem.
EliminaA casa seva perquè no hi ha pantalles al carrer. Ves que en possessin i veuries com s'omplia de personal.
EliminaEn las demás capitales de provincias,se ponen en sitios estrategicos,que no molestan a quienes no les interesa.El ambiente es bueno y la gente que les gustan,salen contentos,que es lo que los ciudadanos esperan.
ResponEliminaAquí se trata de un tema político, aunque me sorprende de Colau. Igual si España avanza en la copa del mundo las acaban poniendo.
ResponElimina