D'oferir cases a un euro a pobles italians recòndits a pagar un milió de iens per fill a les famílies que es mudin fora de Tòquio. És la nova mesura del govern del Japó per intentar revertir el declivi demogràfic que han patit algunes zones del país les últimes dècades, similar a la que va prendre Itàlia fa tres anys per frenar la despoblació.

El govern japonès donarà un milió de iens per fill o filla (7.112,729492 euros) a cada família que es mudi de la populosa Tòquio a algun dels municipis ubicats a les províncies del país. La mesura va ser donada a conèixer per diversos mitjans locals com el diari Tòquio Shimbun i l'agència de notícies Kyodo, que van assenyalar que el govern atorgarà a partir del mes d'abril un augment de prop de 700.000 iens al subsidi que actualment es dóna a les famílies que es muden fora de Tòquio.

Segons anoten els mitjans japonesos, la principal intenció del govern és revitalitzar les províncies fora de la capital on la població està envellint ràpidament.

De fet, el Japó té la taxa més alta de persones per càpita majors de 65 anys al món. No obstant això, la mesura té com a segon objectiu reduir la densitat de població de l'Àrea Metropolitana de Tòquio, on resideix prop d'un quart de la població total del Japó: més de 37 milions de persones, la qual cosa la converteix en ciutat més poblada del planeta.

El Japó incentiva naixements i la Xina els frena, mentre que Europa confia en els immigrants que tant detesta i tant necessita com a mà d'obra barata i perquè tinguin cura de la gent gran. Aquest és un altre tipus de canvi, no climàtic, però canvi. Valdria la pena revisar la pel·lícula "Fills dels Homes" d'Alfonso Quaron, cada cop sembla menys distòpica i més propera a la realitat que ens espera. Hi ha una altra pel·lícula força dolenta de l'inefable Nicolas Cage, (el millor/pitjor) actor de tots els temps: "Desapareguts sense rastre", al final de la pel·lícula, ell diu: això no ha fet més que començar. I en aixó estem. De fet, la sensació és que en poc temps estan passant moltes coses, i mñes que en pasarán pel que es pot intuïr; estem a punt d'entrar de veritat al segle XXI. Un segle que el pare de Louis Pawels, home de bona fe, pensava que seria el segle de les humanitats.