El dia 7 de gener de l’any 1936, fa 87 anys, Niceto Alcalá-Zamora, president de la República espanyola, decretava la dissolució de les Corts i la convocatòria d’eleccions anticipades. Aquell decret posava fi a l’executiu format pel Partido Republicano Radical —de Lerroux—; la Confederación Española de Derechas Autónomas —de Gil Robles— i el Partido Agrario Español —de Martínez de Velasco—, que governava l’Estat espanyol des dels comicis generals de novembre de 1933. Aquesta coalició de partits de dretes i involucionistes s’havia presentat als comicis i havia guanyat les eleccions amb la promesa que liquidaria l’autogovern català, en aquell moment l’únic estat autònom de la República espanyola.
El 6 d’octubre de 1934, el president Companys havia proclamat l’Estat Català dins la República federal espanyola, que volia ser una forma de trobar complicitats en altres territoris històrics per a una nova arquitectura política de la República. La resposta del tripartit involucionista havia estat una guerra urbana a Barcelona; que s’havia saldat amb 74 morts, 252 ferits, més de 3.000 arrestats; i la detenció, empresonament, judici i condemna del govern de Catalunya. Després d’aquells fets, el govern central havia intervingut i buidat de competències la Generalitat; havia clausurat el Parlament; i havia cessat tots els alcaldes i regidors dels partits que havien donat suport a la proclama del president Companys.
Però el setembre de 1935 s’havia filtrat un cas de corrupció, que seria conegut com a Estraperlo i que afectava diversos membres del govern central en la instal·lació de ruletes fraudulentes en diversos casinos de territori espanyol. Aquest escàndol dinamitaria la coalició involucionista: el PRR de Lerroux —especialment afectat per l’escàndol—, seria abandonat per la CEDA de Gil Robles, que pretenia forçar unes eleccions anticipades per concentrar tot el vot de la coalició. Alcalá-Zamora va dissoldre les Corts, però les eleccions generals de febrer de 1936, a Catalunya, les guanyaria el Front d’Esquerres, liderat pel president Companys des de la presó; i a Espanya, les guanyaria el Frente Popular (una coalició de partits d’esquerres).
L'estraperlo era freqüent despres de la guerra, a les entrades de les ciutats grans hi havia els burots. El burot era un funcionari municipal encarregat de cobrar els drets d'entrada de certs articles, normalment queviures, a l'entrada de pobles i ciutats, fins al 1960. Per extensió, també s'anomenava burot a l'oficina a l'entrada d'una població on els susdits funcionaris cobraven aquest impost. Normalment aquestes oficines es trobaven al costat dels camins principals o a les entrades dels pobles o ciutats. Hi havia molta màniga ampla per part d'aquests funcionaris; m'explicava el pare que quan arribava un camió carregat d'oli per Olis Gambus on ell treballava, el funcionari es quedaba dins la garita com si no anès amb ell, i ja després s'ho cobrava anant a buscar oli gratis, i el mateix passaba amb la Guardia Civil de l'Academia de la Plaça del Taulí. Una academia que fa anys està tancada i abandionada, mengtre discuteixen la titularitat de l'edifici que al seu dia L'Ajuntament va domnar a la Guardia Civil. Actulment Oleguer Pressas hi té una escola de futbol per a nens sense anim de competició.
Jo vaig nèixer al 1945, però a casa de menjar no hi va faltar mai res, potser perquè el meu avi treballava al Sagalés i sempre baixava pa o algun pollastre o conill de Moia o Castellterçol. O El Basta, que també baixava aliments de Sant Llorenç Savall, i com altres confluia a olis Gambus a buscar oli. No vaig veure mai la cartilla de racionament. Temps era temps, on hi havia prou miseria i també corrupció. Ja es diu que És pitjor la posguerra que la guerra, almenys pels vençuts.
De todas formas conociste la miseria y la escasez.
ResponEliminaEran otros tiempos, pero me temo que sólo ha cambiado el continente, el envase, que no el contenido, siguen habiendo trileros.
Si, pero ara els trileros no són a les Rambles, sinó al Parlament.
EliminaEn aquella época, el centralismo era la norma, la dispersión periférica aterraba al poder, permitirlo era un signo de debilidad, por eso la represión de todos los nacionalismos, una de las cruzadas del franquismo. Lo q tú llamas burot, creo q en el resto de España se llamaba "fielato" en mi tierra hay una canción q habla de ellos y por eso lo sé, por lo visto además de para recaudar tasas por los productos q entraban en las ciudades tb tenían como finalidad controlar q estuvieran en buen estado, una especie de control sanitario y sí, mi abuelo me contaba q los funcionarios q estaban allí, funcionaban como los guardias de aduanas mejicanas con " la mordida" y por eso, para evitarlo , surgió el estraperlo, aquí , al estar en la frontera hasta hace muy poco ha seguido de forma habitual en forma de contrabando.
ResponEliminaBuen día y muchos besos!
Fielato es correcto: https://es.wikipedia.org/wiki/Fielato
EliminaFielato era el nombre popular que recibían en España las casetas de cobro de los arbitrios y tasas municipales sobre el tráfico de mercancías, aunque su nombre oficial era el de estación sanitaria, ya que aparte de su función recaudatoria servían para ejercer un cierto control sanitario sobre los alimentos que entraban en las ciudades. El término fielato procede del fiel o balanza que se usaba para el pesaje.
Elimina