MULTIREINCIDENTS HABITUALSEls Mossos d'Esquadra han vigilat de prop 300 lladres multireincidents l'últim any. Això ha ajudat a reduir els furts un 26%, i els robatoris amb violència, un 13%. A més, han augmentat les detencions i també ha crescut el percentatge d'investigacions resoltes.  Tot i això, nou de cada deu detinguts per robatori tornen al carrer després de passar pel jutjat. La tasca policial, doncs, topa amb un mur, però si més no els Mossos subratllen que han allunyat molts dels multireincidents de Barcelona.

Comentava fa temps la condemna a un any de presó d'un rodamón que amb una certa violència havia robat mitja barra de pa. Aixó de les condemnes va com va i depén sovint del jutge i el que vulgui expressar o condemnar en la seva decisió. En aquest cas, diu el Sr. Jutge que la condemna ha estat més que res per la conducta violenta i intimidatoria de l'home, atès la dependenta va explicar que de no haver estat per la violència igualmente li hauria donat la barra.

No és aquest un d'aquells casos que creen inseguretat ciutadana, de fet, sembla que la percepció d’inseguretat per part de la ciutadania ha disminuït des de l’any anterior i l'altre en que hi havia la psicosi instal·lada dels robatoris silenciosos i dels pispes pel carrer.

De lladregots o pispes sempre n’hi ha hagut i fins i tot de molt professionals, auntèntics artistes que et prenien la cartera amb una gran habilitat, i aixó s’estudiava, no a l’escola òbviament, però un “carterista” era un senyor que estudiava per aconseguir l'habilitat suficient amb els dits per robar-te la cartera sense que ni tan sols te n'adonessis, o sia com el Govern però amb finezza.

Fa uns anys, un curt d’aquests que surten els diaris tenia un titular sorprenent: ”20 anys de presó per robar una pizza a un nen”, d’entrada un es diu: caram! aquests americans (era a Miami) en fan un gra massa, però després tafanejant per internet, resulta que aquest lladregot portava acumulades moltes petites condemnes per robatoris de l’estil d’aquest o similars i en un moment determinat el jutge decidí sumar-li totes les condemnes i en acumular-les condemnar-lo a aquests vint anys, en el ben entès que l’individu era incorregible i en no haver-hi res a fer, el millor era enviar-lo dos decennis a la garjola perquè s’ho repensés.

Pot semblar una mica exagerat, però he llegit casos a Barcelona de lladregots que han estat detinguts fins i tot setanta o vuitanta vegades, o més per furts menors. I aixó no pot ser. Semblaria raonable enviar-los una temporada (no cal vint anys tampoc) a la garjola, i sinó a algú que els ensenyes a robar com Déu mana, que en aixó també s’ha perdut l’ofici. De fet un paio que l’enxampen setanta o vuitanta vegades hauria d’anar a la presó més que per lladregot, per inútil.

Comparteix:  

Comentaris

 1. ¿Qué se hace con ellos?
  Pueden robar hasta 399 euros diarios, lo que nos da un monto de 11.970 mensuales sin les pase absolutamente nada.
  Lo que les da un resultado, si van en pareja de 800 euros sin ningún problema al día, sin ningún problema.
  ¿Qué se hace con ellos?

  ResponElimina
  Respostes
  1. En cònec un parell d'aquests del barri, un d'ells estava d'ocupa al pis del costat del nostre, que havia estat del seu germà. Cada dos per tres a la nit el venien a buscar els mossos d'esquadra.

   Elimina
 2. Fa poc ens van mangar diners de la llibreta, amb una enredada telefònica molt convincent, els mossos ens van explicar que els robatoris convencionals han baixat molt perquè la gent porta pocs diners al damunt però que aquests 'robatoris 2.0' augmenten exponencialment, cada dia, tan sols en aquella comisaria els n'arriben vint o trenta. He de dir que vam fer la denúncia i ens ho han tornat, han trigat però ho hem recuperat, no era una gran quantitat.
  He de dir que encara m'estranya que no hi hagi més delinqüència, tal i com estan mols joves de despendingolats. Per altra banda, encara que no us ho vulgueu creu, Barcelona és encara una ciutat molt segura, un altre tema és la percepció que és té que sovint no va amb les estadístiques. Per limitar la multireincidència fa falta canviar la llei i s'han fet algunes passes però no és gens senzill.

  ResponElimina
 3. Em va passar un cas similar amb la targeta VISA i també els varem recuperar. Barcelona no és ni més ni menys segura que qualsevol altra gran capital, interesa a alguns dir que és insegura per poder culpar a la Colau.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada