La Unió Europea treballa per ser autosuficient i no dependre tant d'altres potències mundials. La guerra a Ucraïna li permet superar una de les seves dependències: l'energètica. A base de decisions improvisades i amb fons extraordinaris, Europa ha fet part dels deures i es pot plantejar un futur que no estigui condicionat pels recursos de Rússia. Però encara hi ha moltes més coses per fer. En l'àmbit de seguretat està totalment subordinada als Estats Units, i per això els plans que impulsa Josep Borrell per ampliar les partides de defensa de cadascun dels estats membres i, a més, d'una manera mancomunada. I en el pla empresarial, la supeditació és amb la Xina, ja que hi ha molts microprocessadors i materials electrònics que no es fabriquen a Europa i només es poden trobar a Àsia.
Ara a Europa li ha sortit un problema encara més greu i és el programa d'ajudes que impulsa l'Administració de Joe Biden amb la seva llei de Reducció de la Inflació (IRA). El risc que moltes empreses europees decideixin marxar a Amèrica pels avantatges que s'ofereixen des de l'altra banda de l'Atlàntic ha obligat la Comissió Europea a improvisar un nou marc d'ofertes competitives que s'ha englobat a l'anomenat green deal. Els països europeus que han desenvolupat aquest curs una resposta més que encertada contra la pandèmia, han llançat els fons Next Generation i han estat capaços de pactar deu paquets de mesures de càstig contra Rússia, s'enfronten ara a un altre nou repte com és el d'evitar una fugida d'algunes de les grans multinacionals a Amèrica. Això de Ferrovial d'Espanya als Països Baixos és una broma en comparació del que pot passar. En aquest sentit, ahir es va conèixer l'oferta que els Estats Units han fet al grup Volkswagen per obrir-hi una planta.
La resposta europea es produirà en un any que ja es pot considerar preelectoral, ja que hi haurà comicis el maig o juny del 2024. La polarització entre els diferents partits europeus és un fet i la prova és que encara no se sap si la pròpia presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, continuarà o no. Una situació complexa. A la UE li creixen els nans. - lavanguardia.
O sigui que o els Russos, o els Xinesos o els Americans ens donaran pel sac, no hi ha possibilitat d'escapatòria... tret, que canviem de bàndol i ens unim als russos, aquests - de moment - igual que els Xinesos encara ens necessiten.
Por eso esta guerra no es de Rusia contra Ucrania, es de los EEUU contra China. Lo que sucede es que Rusia es una torre y Ucrania es un caballo en el tablero, y nosotros, peones, simples peones que configuramos el conjunto.
ResponEliminaAlemania es otra torre, pero Francia e Italia no dejan de ser alfiles...el resto, morralla, peones...
I aquí preocupats perquè se'n va Ferrovial.
Elimina