No sé com i per què va ser, però ahir a la nit vaig somiar que a Argentina havien erigit un monument a la prostitució. Com acostumo a tenir somnis documentats, els responsables del moviment eren un moviment que es feia anomenar Doctor Fel God. Al matí se'm va acudir comprovar si existia aquest monument i els seus responsables, però no he trobat res, només la meva imaginació desbordada a l'hora del son, però si he trobat Belle. No a Argentina, sinó a Amsterdam.

Si bé hi ha altres països on la situació de les professionals del sexe també s'ha legalitzat, segurament no trobem una altra ciutat com Amsterdam a tot el món. No només s'ha permès la prostitució, sinó que s'ha enaltit com una cosa pròpia i especial, fins i tot per atraure turistes. La normalitat amb què les prostitutes s'exhibeixen en aquesta zona de la ciutat pot deixar més d'un sorprès. Això sí, no topa abans amb l'estàtua de Belle, considerat el primer monument del món dedicat a les prostitutes. La talla, gairebé de mida natural i creada en bronze, s'ubica al mateix Barri Vermell, com no podia ser d'una altra manera, als afores d'una antiga església reconvertida en centre cultural. No deixa de ser curiós que la primera estàtua d'una prostituta és fora d'un temple…

Belle va ser dissenyada per l'artista local Els Rijerse, a petició de Mariska Majoor. Aquesta darrera desenvolupa des de principis del segle XXI una tasca encomiable a la ciutat, mitjançant un centre d'informació sobre prostitució. Ajuda les noies que volen iniciar-se, les que volen deixar-ho, i suposa un veritable bàlsam d'autenticitat i veracitat en un tema tan convuls i difícil de tractar. L'estàtua es va col·locar el març del 2007, després de ser autoritzada pel mateix ajuntament, en un nou gest de suport a aquest negoci. Des d'aleshores, Belle ha esdevingut un més dels molts reclams que els turistes tenen a la zona vermella d'Amsterdam. Un lloc únic al món, on la prostitució no s'amaga, sinó que pràcticament se celebra.

L'estàtua de Belle representa una jove prostituta de marcats encants, que es mostra insinuant en el marc d?una porta. Una imatge habitual durant segles a Amsterdam, especialment en aquesta zona vermella. L'elecció del nom va ser idea de la pròpia escultural, Els Rijerse. Belle és simplement un pseudònim que englobaria qualsevol amant professional del món. De fet, a la base del monument trobem una placa que anuncia “Respecte per a totes les treballadores sexual arreu del món”. Un missatge de solidaritat amb aquestes dones que treballen en condicions molt més precàries que les que hi ha a Amsterdam. Una picada d'ullet a aquestes treballadores sexuals que habitualment estan marginades, assenyalades amb el dit acusador de qui segurament després els demanarà un serveis.

Belle representa no només les prostitutes que han treballat i treballen al Barri Roig d'Amsterdam, sinó les de tot el planeta. Després d'aixecar milers d'estàtues en honor a polítics, militars i dirigents sàdics que han portat la mort i la guerra a totes les parts del món, per què no crear un monument a aquestes dones que només busquen treballar i fer feliços els altres a través del sexe? El monument de Belle serveix per trencar un tabú que encara està molt arrelat a nombroses zones del planeta, on la prostitució no només és il·legal, sinó que està penada i perseguida, de vegades amb la mort. El tancament religiós porta moltes vegades a condemnar aquestes treballadores que només volen sentir-se escoltades, fer el que els agrada i viure tranquil·lament. El treball sexual és un tema força polèmic a tot Europa i Amèrica, però almenys en aquests territoris el debat s'ha pogut obrir, i ja se'n parla. Un debat tan antic com la pròpia professió de les senyores.