A partir de l'1 de març de 2024, els joves que no superin els 18 anys necessitaran el consentiment d'algun pare o representant per poder obrir diferents aplicacions, cosa que pot impactar de manera considerable l'accés a xarxes com ara TikTok o Instagram. Utah va promulgar aquest dijous una llei que condiciona l'accés de menors d'edat a les xarxes socials a l'aprovació explícita dels seus representants i es va convertir en el primer estat dels Estats Units a fer-ho.

“Els indicadors de depressió juvenil i altres temes de salut mental estan en alça i les companyies de xarxes socials saben que els seus productes són tòxics. Ells van dissenyar les seves aplicacions perquè fossin addictives”, va expressar en un comunicat Spencer J. Cox, governador d'Utah, en promulgar la llei.

El president dels Estats Units, Joe Biden, recentment va advocar per lleis més estrictes per abordar la influència de les xarxes socials en els joves. Estats com Califòrnia, Texas i Arkansas ja treballen en marcs legals per regular-ne l'ús. La llei aprovada a Utah estableix que els menors necessitaran el consentiment dels seus pares o representants per poder obrir o mantenir les seves xarxes socials, cosa que pot impactar de manera considerable l'accés dels joves a aplicacions populars com TikTok o Instagram.

També obliga les companyies a càrrec de les xarxes socials, sota pena de sancions econòmiques, a permetre l'accés estricte dels comptes de menors als seus representants, així com a establir una funció de bloqueig nocturn. A més, han d'afegir controls per impedir que els nens o adolescents puguin enviar o rebre missatges directes de comptes que no segueixen i bloquejar comptes per a adults dels seus resultats de cerca.

La llei aprovada a Utah estableix que els menors necessitaran el consentiment dels seus pares o representants per poder obrir o mantenir les seves xarxes socials, cosa que pot impactar de manera considerable l'accés dels joves a aplicacions populars com TikTok o Instagram.

La llei aprovada a Utah estableix que els menors necessitaran el consentiment dels seus pares o representants per poder obrir o mantenir les seves xarxes socials, cosa que pot impactar de manera considerable l'accés dels joves a aplicacions populars com TikTok o Instagram.

En declaracions prèvies, el governador Cox va reconèixer que el text, que ha rebut crítiques dels que consideren que vulnera els principis constitucionals nord-americans, pot enfrontar obstacles legals.

“Els estem avisant a les companyies de xarxes socials que lluitarem als tribunals, i que empoderarem els pares amb educació i eines”, va dir Cox aquest dijous al seu comunicat.

“Les xarxes socials estan afectant severament els adolescents d'Utah”, va dir un dels defensors del projecte, el senador regional republicà Michael K. McKell, a mitjans locals. McKell va ressaltar que la regulació és un esforç bipartidista. "L'impacte en els nostres fills és increïblement preocupant", va afegir. El document entrarà en vigència l'1 de març del 2024, igual que una segona llei promulgada per Cox aquest dijous per prohibir a les companyies incloure funcions que puguin causar addicció. Aquesta segona llei prohibeix que aquestes empreses utilitzin “dissenys o característiques” que puguin causar addicció entre menors. També facilita el procés perquè la gent pugui denunciar aquestes companyies, va explicar Cox.

"Estem compromesos a treballar amb les companyies de xarxes socials durant el termini intermedi per garantir que tinguem regles que funcionin per a tothom", va afegir el coautor d'aquest segon projecte de llei, el diputat regional Jordan Teuscher, segons el diari Salt Lake Tribune.

D'acord amb una enquesta duta a terme per Common Sense Media als EUA, el 2016 la meitat dels nens de 12 anys tenien un compte almenys en una xarxa social, una xifra que es reduïa a un de cada quatre en el cas de els menors entre 8 i 12 anys. D'acord que Utah és un estat mormó, poc receptiu a tot el que siguin noves tecnologies, però la sensació és que la taca s'anirà escampant i no només als Estats Units.