Se sol recórrer, amb injustificada freqüènci, a expressions com ara revolució, salt històric, o canvi disruptiu, per qualificar fenòmens socials que no mereixen aquests apel·latius. Però potser no és exagerat afirmar que estem a les portes d'una veritable revolució. El desenvolupament de la intel·ligència artificial, que treu el cap amb timidesa en el debat públic, ens canviarà la vida. S'entreveu una transformació social d'un calibre més gran que l'experimentada amb la irrupció d'internet. La nova tecnologia millorarà la nostra existència en molts aspectes. La medicina és un dels més evidents. Però també propiciarà el sorgiment de més riscos per a la convivència i la democràcia. La difusió d'informació manipulada serà més fàcil que mai. Algunes veus ja han començat a reclamar una atenció més gran a la formació en humanitats perquè els joves comptin amb un millor bagatge que els ajudi a afrontar el futur amb les eines de l'ètica o de la filosofia.
A Silicon Valley ja fa temps que busquen filòsofs: Resol un problema i seràs feliç. Aquest seria probablement el mantra general a Silicon Valley, on emprenedors i desenvolupadors haurien potser escoltar qui defensa una altra teoria. El filòsof Andrew Taggart de fet afirma que entrar en aquest cercle porta la misèria. Precisament això és el que vol intentar ajudar a solucionar, i sembla que a Silicon Valley aquest format de "filosofia pràctica" està començant a popularitzar-se. L'objectiu és sortir d'aquesta dinàmica de trobar problemes per resoldre'ls i fer-ho amb una cosa important: preguntes adequades. Elles són la clau de la felicitat, però també d'això que estàs desenvolupant amb la teva startup o empresa, assegura aquest expert.
Aquest avenç de la filosofia té un repte important que superar a Silicon Valley, on alguns autors han volgut aprofitar el concepte per escriure llibres que altres han qualificat com a "mala psicologia pop per a triomfadors arrogants". Corrents com l'estoïcisme —que tracta de definir què és el que compta per portar una bona vida— són especialment populars entre els qui cerquen aquesta utilitat pràctica de la filosofia. Per Taggart i altres filòsofs que intenten demostrar que aquest tipus de procés pot ser molt útil a Silicon Valley, aquests emprenedors, enginyers o desenvolupadors haurien de repensar la seva definició d'èxit. Bill Irvine, professor de filosofia a la Wright State University i autor de dos llibres amb l'estoïcisme com a fons, explicava que els estoics van ser els primers psicòlegs, i se centraven en allò que realment importava.
Potser això és el que necessitin els emprenedors i directius de Silicon Valley. Resoldre problemes que realment importen. Inclosos els seus, és clar. - Amb informació de la vanguardia i xataka.
preguntes adequades, esta es la verdaderaa cuestión.
ResponEliminaNo hay respuestas, porque no las hay, pero si hay preguntas que nos pueden acercar a saber al menos que es lo que NO queremos.
La I.A. está en marcha desde hace tiempo. ¿Qué no deseamos de ella?. Lo primero, el control de las personas. Pues ya sabemos por donde empezar y lo que no debemos hacer o al menos lo que debemos impedir a las grandes corporaciones o a las máquinas.
Supongo que la entrada de filósofos en esta ciencia va por ahí.
Salut
Exacte, els filòsofs han de - en certa manera - orientar la IA perquè aprengui a aplicar amb criteri més humanitats i ètica, a veure si se'n sortiran. Salut.
ResponEliminaMe hace sonreír ver cómo la gente dedica tiempo a suponer que una filosofía o pensamiento, y mucho más como aquí expone una I.A, va a darnos las claves de la felicidad. A veces me ocurre con esto como con la educación en este país, saber tanto de pedagogía, psicología y todas las -ias que existen para impratir una educación más mediocre y peor que nunca... pues estos igual. Ninguna IA va a resolver las preguntas existenciales que se haga cada uno, la respuesta está en cómo cada uno viva su vida, día a día y segundo a segundo, ni en Silicon Valley, ni nigún desarrollador, ni ninguna IA, ni ninguna filosofía va a encontrar nada que sustituya eso ; )
ResponEliminaMuchos besos y.. ale! me voy pitando que tengo que vivir mi ración de esta mañana ; )
Ya se verá, fíjate que Neil Postmann hace más de 50 años ya avisaba de todo esto de la IA, en 'divirtámonos hasta morir'. Anda, vete pitando que ahora ya ha acabado la huelga de los letrados judiciales y tendréis que recuperar todo el trabajo atrasado,
EliminaUn abrazo estoico
Yo no soy de buscar problemas, a mi ya me vienen solitos y ante estos tomo dos soluciones, los resuelvo o me acostumbro a vivir con ellos. Sufrir no es lo mio, no es mi filosofía, si es que tengo filosofia, claro...
ResponEliminaUn saludo.
Todos tenemos nuestra propia filosofía,aunque a menudo no sea os conas cientes de ello.ç
EliminaSaludos.