Se sol recórrer, amb injustificada freqüènci, a expressions com ara revolució, salt històric, o canvi disruptiu, per qualificar fenòmens socials que no mereixen aquests apel·latius. Però potser no és exagerat afirmar que estem a les portes d'una veritable revolució. El desenvolupament de la intel·ligència artificial, que treu el cap amb timidesa en el debat públic, ens canviarà la vida. S'entreveu una transformació social d'un calibre més gran que l'experimentada amb la irrupció d'internet. La nova tecnologia millorarà la nostra existència en molts aspectes. La medicina és un dels més evidents. Però també propiciarà el sorgiment de més riscos per a la convivència i la democràcia. La difusió d'informació manipulada serà més fàcil que mai. Algunes veus ja han començat a reclamar una atenció més gran a la formació en humanitats perquè els joves comptin amb un millor bagatge que els ajudi a afrontar el futur amb les eines de l'ètica o de la filosofia. 

A Silicon Valley ja fa temps que busquen filòsofs: Resol un problema i seràs feliç. Aquest seria probablement el mantra general a Silicon Valley, on emprenedors i desenvolupadors haurien potser escoltar qui defensa una altra teoria. El filòsof Andrew Taggart de fet afirma que entrar en aquest cercle porta la misèria. Precisament això és el que vol intentar ajudar a solucionar, i sembla que a Silicon Valley aquest format de "filosofia pràctica" està començant a popularitzar-se. L'objectiu és sortir d'aquesta dinàmica de trobar problemes per resoldre'ls i fer-ho amb una cosa important: preguntes adequades. Elles són la clau de la felicitat, però també d'això que estàs desenvolupant amb la teva startup o empresa, assegura aquest expert.

Aquest avenç de la filosofia té un repte important que superar a Silicon Valley, on alguns autors han volgut aprofitar el concepte per escriure llibres que altres han qualificat com a "mala psicologia pop per a triomfadors arrogants". Corrents com l'estoïcisme —que tracta de definir què és el que compta per portar una bona vida— són especialment populars entre els qui cerquen aquesta utilitat pràctica de la filosofia. Per Taggart i altres filòsofs que intenten demostrar que aquest tipus de procés pot ser molt útil a Silicon Valley, aquests emprenedors, enginyers o desenvolupadors haurien de repensar la seva definició d'èxit. Bill Irvine, professor de filosofia a la Wright State University i autor de dos llibres amb l'estoïcisme com a fons, explicava que els estoics van ser els primers psicòlegs, i se centraven en allò que realment importava.

Potser això és el que necessitin els emprenedors i directius de Silicon Valley. Resoldre problemes que realment importen. Inclosos els seus, és clar. - Amb informació de la vanguardia i xataka.