En una nova deriva d'estupidesa d'aquesta societat decadent, al Japó s'han registrat els últims dies una onada d'accions antihigièniques en cadenes de sushi, com ara llepar els filtres de les ampolles de salsa de soja compartides, els enregistraments de les quals s'han fet virals i han estat batejades com a "terrorisme de sushi". Aquestes accions han estat replicades per altres joves japonesos i han posat entre l'espasa i la paret les cadenes i els restaurants de sushi, que volen tornar a atraure els clients que ara es mostren reticents després que es viralitzin imatges com la d'un adolescent llepant vores de tasses abans de tornar a posar-les als prestatges.

El que es podrien veure com gamberrades han acabat en detencions. Concretament, s'han aturat tres joves. Es tracta de Ryoga Yoshino, de 21 anys, un jove de 19 anys i una altra de 15, les identitats de les quals no han estat revelades, en ser menors als ulls de la llei japonesa, segons detalls donats per les autoritats nipones i recollits pels mitjans locals .

Les autoritats van determinar que Yoshino era una de les persones que apareixen en vídeos virals llepant una de les ampolles de salsa de soja que es comparteixen habitualment entre clients successius en un kaiten sushi, els restaurants amb cinta transportadora de sushi d'origen japonès. Yoshino i els seus dos acompanyants van gravar i van compartir el vídeo a internet, que se suma a una sèrie d'actes similars duts a terme en establiments des de principis d'any. La policia va fer les detencions perquè considera que el comportament dels joves constitueix una obstrucció comercial, segons el Codi Penal. Tots els implicats han reconegut la responsabilitat.

El que és un paio de broma o repte viral està afectat els operadors d'aquests restaurants, alguns dels quals s'han decidit a emprendre accions legals contra els joves involucrats. Els vídeos, habitualment de curta adreça i gravats amb telèfons mòbils, mostren des de persones xuclant les esmentades ampolles de salsa de soja, escuradents o tasses de te abans de tornar-los al seu emmagatzematge, a persones contaminant les comandes d'altres clients que viatgen a les cintes amb elements externs. Tot es tradueix en desconfiança i rebuig per part de la clientela que prefereix no jugar-se-la i anar a altres locals.

La situació està arribant a uns extrems en què el model de restaurant de kaiten sushi, especialment pel que fa a les grans cadenes, es podria acabar. Segons recull el Diario.es, Choshimaru, que opera a l'àrea metropolitana de Tòquio, ha anunciat que posarà fi a les cintes transportadores. Unes setmanes abans, Sushiro, líder del mercat, va dir que el sushi es lliuraria únicament a través d'una "via exprés" als clients que fessin les comandes mitjançant dispositius de pantalla tàctil, cosa que dificultaria que altres comensals manipulessin els aliments. A més, una altra cadena, Kura Sushi, aviat utilitzarà càmeres per controlar els clients equipades amb intel·ligència artificial.

Dit això, no entenc el perquè d'aquestes accions contra el sushi, seria una altra cosa si l'acció s'aplicava contra les croquetes, Si fos així, reconec que aplaudiria l'acció amb les orelles. Sí, ja ho sé, potser sóc l'últim home sobre la terra que detesta les croquetes. Però les detesto i no cordialment.