L'Aliança Internacional pels Horaris Naturals (IANT), integrada per un grup d'experts i activistes de la salut, dels usos del temps i d'ONGs, entre els quals figuren cronobiòlegs, neurocientífics i economistes, han llançat una campanya a les xarxes socials per conscienciar la ciutadania europea sobre els efectes negatius que tenen els canvis d'hora i l'adhesió a zones horàries incorrectes per a la salut i per a l'economia.

Quan la matinada de dissabte a diumenge els rellotges s'avancen de les 2 a les 3 am Espanya quedarà situada, segons els experts, a l'hora que, per ubicació geogràfica i proximitat a l'hora solar, correspon als països de l'Est, com Ucraïna .

"Durant els darrers trenta anys cada cop més estudis i publicacions científiques han demostrat els impactes negatius de viure a la zona horària incorrecta en termes d'estalvi energètic, de risc de càncer i d'altres malalties, de rendiment de les persones treballadores i estudiants o el PIB, entre altres aspectes”, asseguren. I subratllen que, malgrat això, la Unió Europea no acaba de posar fi a aquesta pràctica de canviar l'hora dues vegades a l'any perquè persisteixen certs mites i creences errònies, com que s'estalvia energia.

"Els estudis recents assenyalen que, o bé no tenen cap efecte o, pitjor, l'horari d'estiu ens pot fer gastar més energia perquè els patrons de consum actuals (que no són els que existien quan es va implantar el canvi horari al segle XX) augmenten la despesa en calefacció i refrigeració", indiquen fonts de la IANT, de la qual formen part la Barcelona Estafi Use Iniciative (BTUI) i ARHOE-Comissió Nacional per a la Racionalització dels Horaris Espanyols, entre altres organitzacions.

I davant dels que asseguren que no fer el canvi perjudicaria l'economia, especialment sectors com el turisme, l'oci o el comerç, aquest grup d'activistes recorda que aquest sistema horari ja està provocant perjudicis econòmics perquè la manca de son que pateix una part important de la població fa que sigui menys productiu, es tinguin més accidents laborals i es registrin més baixes per malaltia. A més, diuen, "és l'estiu, el bon temps i el fet que el dia sigui més llarg i no l'horari d'estiu el que impulsa el turisme i el lleure".

D'altra banda, recorden que canviar l'hora obliga les persones a modificar els seus hàbits dues vegades a l'any i no permet mantenir-los ben ajustats als ritmes circadians propis de la persona.

Per evitar aquests efectes negatius, un grup d'experts que col·labora amb la BTUI ja va presentar l'octubre passat una proposta de zones horàries permanents en funció de la situació geogràfica de cada país i un pla de transició que hauria permès eliminar de manera definitiva els canvis horaris a tots els estats de la UE aquesta propera tardor.

Per això plantejaven dividir Europa en quatre grans zones horàries: la dels Açores (que inclouria Irlanda i Portugal), la de l'oest europeu (on s'integraria Espanya juntament amb França, el Regne Unit, Bèlgica i els Països Baixos), la d'Europa central (que correspondria a Alemanya, Itàlia, Suïssa, Polònia, Suècia i Dinamarca entre d'altres), la de l'est europeu (que marcaria els rellotges de Finlàndia, Romania o Ucraïna, entre d'altres) i la zona horària de Moscou.

Segons aquest pla, ara, el març del 2023, tots els països mantindrien l'horari que feien servir a l'hivern i per a aquells que coincidís amb el de la zona horària recomanada ja n'hi hauria prou per gaudir d'un horari permanent.

Per als que no fos així (Bèlgica, França, Grècia, Irlanda, Luxemburg, Països Baixos, Portugal i Espanya), el segon pas consistiria a endarrerir els seus rellotges per última vegada la tardor que ve, quedant amb això tots ajustats a l'hora de la zona que els correspon per ubicació geogràfica.

Aquesta proposta -explica Ariadna Güell, promotora del grup que la va elaborar i co-coordinadora de la BTUI-, contribuiria a millorar la salut, l'economia, la seguretat i la sostenibilitat i està en línia amb les condicions preestablertes per la Comissió Europea per acabar amb els canvis d'hora.

Tot això, són elucubracions de gent anormal. A la gent normal, o sia als jubilats i els infants, el canvi d'hora no els afecta, se'n van a dormir i l'endemà és lleven, i no passa res ni afecta per a res, tant si dormen una hora més com una hora menys. Llum, la que estalvien per un cantó es gasta per un altre, i la migdiada no es veu tampoc afectada pel canvi d'hora. 

Un canvi d'hora que cal recordar va sorgir de William Willett, el rebesavi de Chris Martin de Coldplay. O sia que un fill de la Gran Bretanya és el culpable del desori. 

Un incansable defensor de l'estiu segons resa en la seva tomba.