A finals de març es va presentar a Barcelona el que es considera el primer lobby ciutadà en defensa dels interessos humans davant del desplegament de la intel·ligència artificial. Es diu CIVICAi (civic+ai, és a dir, intel·ligència artificial cívica) i busca organitzar els ciutadans corrents perquè es posicionin i facin escoltar la seva veu de manera col·lectiva davant els canvis que implica el creixent ús de la intel·ligència artificial (IA ) en cada vegada més àmbits.
"En una societat en constant i ràpida evolució, la intel·ligència artificial juga un paper cada vegada més important a la vida de la ciutadania. Això planteja noves oportunitats, però també crea preocupacions sobre el seu impacte social, econòmic i ambiental. Una situació que vingui marcada per les agendes de les Big Tech sense la implicació de la societat civil poden derivar en desconfiança envers la IA, sobretot si no es resolen els problemes coneguts i les persones més afectades no participen en el desenvolupament ni en l'aplicació dels sistemes d'IA" , assenyala el manifest que han elaborat pels promotors de la iniciativa i que es presentarà públicament dijous.
En aquesta declaració, també justifiquen la necessitat de construir “una organització transversal, oberta, democràtica i sense cap altre interès que el bé col·lectiu”, i amb uns objectius transparents i una gestió participativa.
Més de dos centenars de persones de diferents àmbits i un ampli espectre social ja han subscrit el manifest, comprometent-se a promoure el debat i la presa de consciència crítica sobre la necessitat de regular els impactes de la intel·ligència artificial per a les persones i col·laborar amb docents, universitats i centres de recerca, amb els governs i les empreses per "un desenvolupament i una aplicació responsable i sostenible" de la IA.
No podem dependre sense més del que científics, empreses o governs decideixin declar Manel Sanromà a la vanguardia: "Els ciutadans no podem dependre sense més del que els científics, les empreses o els governs decideixin sobre aquestes innovacions tecnològiques; hem d'organitzar-nos per actuar com a lobbies davant les institucions democràtiques i en tots els sectors de la societat i que els nostres drets i interessos siguin tinguts en compte a l'hora de decidir com s'aplica la intel·ligència artificial", justifica Manel Sanromà, un dels impulsors de la iniciativa.
I explica que, fins ara, hi ha hagut organitzacions de científics i tecnòlegs, agències governamentals i institucions i empreses que s'han pronunciat sobre quins han de ser els criteris que regeixin el desenvolupament i la implementació de la intel·ligència artificial, però no hi ha hagut “cap organització que de l'oportunitat a la ciutadania d'expressar les seves preocupacions, opinions i posicionaments de manera col·lectiva i sense la intermediació de parts interessades”.
I aquest és el buit que vol cobrir CIVICAi. "Que sapiguem és la primera organització d'aquest tipus al món, i neix amb la voluntat de constituir una International CIVICAi confederant-se amb totes aquelles organitzacions ciutadanes que sens dubte aniran sorgint a altres parts del món amb aquesta mateixa visió nostra que els ciutadans participin les decisions clau sobre l'impacte social de la IA", apunta Sanromà.
Detalla que aquesta organització transversal que ara s'impulsa des de Catalunya s'organitzarà per divisions o seccions per analitzar l'impacte de la intel·ligència artificial en àmbits concrets com l'educació, la salut, les finances...” i en aquests debats hi podrà participar qui ho vulgui contribuir a crear aquesta veu col·lectiva que defensi els drets i criteris de les persones a l'hora d'implementar solucions tecnològiques.
La idea de Sanromà és traslladar després aquestes opinions a polítics i experts tant per mitjà de promoure iniciatives legislatives com d'adherir-se a projectes o regulacions que es plantegin des d'organismes internacionals com l'OCDE o des de la Unió Europea.
No creo que a la IA la pare nadie. Esto interesa al sistema. Es imparable y ya tienen todos los datos y registros de cada uno de los humanos del planeta tierra.
ResponEliminaTodo lo que venga es utópico. Simplemente imparable.
D'acord, pero si veus el vídeo de l'escrit d'avui, veuràs que aquesta tutela del recent nascut és bàsica per redireccionar el seu resultat. >Com a tot recent nascut, se l'ha d'ensenyar, d'orientar, i en la mesura que ho fem bé anirà bé ell. Si ha d'escriure poemes d'amor, ha de saber que és l'amor, i si és cert que l'home és pot enamorar d'una màquina (Her), a l'inrevés, ho veig ara per ara, no impossible, però sí molt difícil. La importància d'aquesta nova eina es pot mesurar en l'interès que ha despertat en general i no només per usar-la sinó per aleccionar-la.
ResponEliminaSalut.
A mí me preocupa mucho más, que se vigile la E.H.
ResponEliminaQue té a veure Huntington amb la IA?
EliminaE.H. = Estupidesa Humana
ResponEliminaValen!
ResponElimina