La Vanguardia s'ha reunit amb dos poetes de llarga trajectòria per avaluar l'aplicació de la intel·ligència artificial en un camp tan humà com la poesia. Dos escriptors, a més, que ja estan versats a la feina amb la tecnologia. Miriam Reyes va arribar a escriure un llibre, 'Prensado en frío' (Malasangre, 2016) a partir de la combinació aleatòria de versos propis, un projecte en què treballava des del 2011. També és videocreadora i la seva veu és present en nombrosos recitals poètics per tot el món.
Eduard Escoffet és un poeta i emprenedor català, exdirector del festival Barcelona Poesia. Ha practicat diversos vessants de la poesia; tanmateix, recentment s'ha centrat en la poesia sonora i els recitals en directe. A més de la seva participació a l'escena contracultural de Barcelona, també ha presentat la seva obra a diverses ciutats d'Espanya, a tot Europa, els Estats Units, la Xina i diverses ciutats de l'Amèrica Llatina.
Ambdós poetes li demanen que escrigui dos poemes un a la manera de Cernuda i l'altre de Blanca Varela, que treuen un aprovat justet l'un i suspens l'altre. Però considerant que el ChatGPT és un nen troben que no ho fa pas malament. La consideració final és que la màquina no pot substituir el procés d'escriptura, i el que si preocupa és que la gent faci servir i abusi del ChatGPT i deixi de pensar, que és deixar de crear. Escofet és més optimista que Reyes, creu - ho comparteixo - que la IA només està a les beceroles, que li queda molt per aprendre i molt camí per recórrer, i que actualment no sabem, no tenim ni idea de fins on pot arribar. En el fons, el ChatGPT és un nen que ha de créixer, l'hem d'educar, i en la mesura que siguem entre tots capaços de fer-ho bé, evolucionarà en un sentit o en un altre no tan desitjat. De nosaltres en depèn, per això són importants les iniciatives ciutadanes que estan sorgint com CIVICAi, i altres, conscients de la importància del fenomen. Vegeu el vídeo, és molt instructiu.
Se supone que la poesía es una cuestión de sentimientos. No me imagino un poema de amor, por bien que lo haga, escrito por una máquina. Ahora bien, si eso vale para suplir al enamorado/a del hecho de escribirla, ya no entro en el juicio, pero pienso que hay cosas que si no salen del corazón, como en este caso, son simplemente líneas escritas en cuartillas.
ResponEliminaAquesta és la conclusió a la que arriben els dos poetes al vídeo. El que em pregunto és fins a quin punt una IA és capaç de tenir empatia a mesura que vagi evolucionant.
ResponEliminaEso de la empatía, el ponerse en lugar de otro, no creo que lo puedan aceptar. No sienten dolor, ni ira, ni odio, por lo tanto no hay rencor, ni débito de favores, ni se sienten en deuda, ni agradecidos.
EliminaTodo lo que el corazón funciona como tal en los humanos, para la IA no es válido. No creo que podamos medirlos con nuestros parámetros.
Ojo si los ponen como jueces, serían implacables.
Como juez, la IA sería justa en la medida que aplicaría la ley a rajatabla, solo que hay leyes que tampoco son muy justas ni están ajustadas a derecho. En cuanto a la empatía. Se puede llegar a ella desde el conocimiento.
EliminaQuién sabe si no surgirá un género nuevo: la ciberpoesía. De momento los conatos actuales on malísimos.
ResponEliminaSí, de momento no está muy inspirada la IA. Creo que a Anja no le gustaría. Dicho esto, lo que si se podrá comprobar, es que en la medida en que cuando se le diga que escriba un poema de un poeta determinado, veremos como según la calidad de este, la IA nos deleitará con mejores o peores poemas.
ResponEliminaSaludos.