Escapar-se del propi jo. La gestació subrogada, el transhumanisme, l’autodeterminació de gènere, la intel·ligència artificial, la realitat virtual, la nova pedagogia i tantes qüestions com vulguem afegir-hi. No hi ha porció de la realitat que no amagui en el seu interior el desig de deixar enrere els nostres límits i fronteres. Estem protagonitzant la fugida més estranya possible, la d’escapar-se d’un mateix, l’abandonament de tot allò que ens és conegut i experimentat. S’equivoquen els qui consideren que són temps dolents per a la utopia. És veritat que van morir per fracassats els grans somnis d’accent col·lectiu; substituïts avui per succedanis com l’agenda 2030. Però ho és també que mai hi ha hagut a Occident millor època per a les utopies individuals: seràs el que vulguis, faràs el que vulguis. La plena autodeterminació del jo exigia un pas iniciàtic. Havíem d’aprendre primer que no hi ha res que sigui per sempre. Tot pereix i tot és volàtil. Família, comunitat i treball. Vam serrar amb entusiasme les tres potes del món d’ahir. Deixaren de ser perennes i adoptaren la forma d’un joc de l’oca i el tiro perquè em toca. Avui això, demà allò. Sense aquestes robes quedava despullat l’individu, i ja podíem cobrir-lo amb uns altres hàbits. Escollirem les ales d’Ícar per no tenir límits i volar tan alt com volguéssim. Amb el risc que el sol, com succeeix en el mite, ens fongués el fusellatge.
Ana Obregón i la seva filla forjada en un cos que no és el seu no mereixen més assenyalament que el que meritem també la resta. És una dels nostres i per això ens hi projectem amb tanta duresa. El bebè que li ha gestat una altra mare en el mercat d’humans encaixa perfectament en un present en què no hi ha més límit que la pròpia factibilitat del desig i un compte corrent per abonar-ne el cost. A crèdit o en efectiu. La seva és una decisió coherent amb la mentalitat hegemònica dels nostres dies. Ser i fer allò que vulguem.
Des de l’esquerra es critica Obregón amb el bastó del marxisme. El problema és material, en la mesura que un ventre només es lloga –alguna excepció hi deu haver– si la seva propietària necessita o vol fer caixa. És una qüestió d’explotació econòmica, de l’home per l’home, de la dona per la dona, es diu des d’aquest cantó. L’oposició és més rotunda des del conservadorisme. No és el negoci entre adults allò que preocupa, sinó el fet de desballestar els límits que defineixen la condició d’allò humà. Enfront d’aquests, el victoriós i malentès liberalisme que situa el propi apetit i la capacitat de satisfer-lo com a mesura de totes les coses: sigues el que vulguis, fes el que vulguis. És només qüestió de temps que la subcontractació de l’embaràs és normalitzi. En una societat entesa com una agregació d’individus, el desig acompanyat dels diners té sempre el comportament d’un riu: tant se val els obstacles que hagi de salvar, desemboca sempre a la mar.
Tantes ambicions satisfetes amaguen una contradicció. Una paradoxa, si ho volen. La societat del desig complert és la mateixa que necessita una capsa d’ansiolítics a cada tauleta de nit. Hauríem d’anar tots amb un somriure d’orella a orella amb tants èxits com acumulem. I, en canvi, respirem un ambient estranyament enrarit, en què cada cop resulta més exòtic el sa optimisme i la plena satisfacció de l’aquí i ara amb allò que som i allò que tenim. Vivim el benestar en diferit, com si fos una llebre de canòdrom a la qual perseguim com gossos. Potser perquè la carrera del desig no es pot acabar mai. Cada aspiració acomplida aboca a una de nova i ens allunya de nou la línia de l’horitzó, sempre inabastable. No albirem mai la meta. Senzillament perquè en el reialme del desig no n’hi ha".
M'havia proposat no escriure res sobre Ana Obregón, potser perquè no tinc clara la meva opinió sobre el cas, o diguéssim que tinc opinions contraposades. En Josep Martí Blanch en aquest article toca el cas i rebla el clau. De l'article em quedo el paràgraf final, que dona per reflexionar-hi i veure on som i cap on anem, esclaus com som de nosaltres mateixos...
"... Fa temps que vam decidir que la resignació era una mala herba que no mereixia créixer en el jardí dels nostres valors. Ens feia petits i ens castrava, pensàvem. Sense ella, crèiem, totes les cadenes que impossibilitaven l’acompliment dels nostres anhels s’evaporarien: serem i farem allò que vulguem, sense més frontera que la pròpia llibertat. Ens submergirem de cap en aquesta utopia en companyia de la ciència i el progrés que tot ho abelleixen a primera vista. I ara ens creixen els monstres de la distopia a totes les cantonades. Vàrem trencar els barrots de la cel·la dels límits per acabar descobrint que la veritable presó és viure sense. Esclaus de nosaltres mateixos, com apunta Byung-Chul Han. No hi ha pitjor amo possible. Així que continuem fugint". Sabadell: 3.4.2023
Aquí hay mucho de que hablar, mucho, Francesc, y cada uno tenemos una visión diferente.
ResponEliminaEn los hospitales públicos, además de médicos, cirujanos, doctores, enfermeras, auxiliares y demás, hay un comité de ética. el comité de ética está para estos casos y en estos casos hay una persona doctorada en filosofía y en la rama de Ética aplicada.
Podría poner mi opinión, no lo haré, pero dejaré unos detalles positivistas, que no positivos de la situación.
EEUU.
Puerta principal del hospital
Exclusiva vendida
Paparazzi para que la noticia no pase desapercibida en ningún medio
PD: Hubiera sido imposible en España. Ningún hospital público hubiera aceptado la situación porque no se hubiera dado el caso.
Por otro lado, y a nivel personal, ayer hubo una patera que trajo varios niños sin padre a las costas andaluzas.
Creo que ya he opinado más de lo que hubiera deseado.
Por cierto, hablo a nivel personal, pero déjame que especifique que, detrás de mi opinión, hay un discípulo de Begoña Román, Filósofa, doctorada en Ética por la UB de Barcelona, y que forma parte del Comité de Bio-Ética del Hospital Clínic de Barcelona.
Ho sé Miquel, però reconeixeràs amb mi que en un cas com aquest amb la pèrdua d'un fill tens dubtes de què hauries fet. Però el que m'interessa és el comentari del paràgraf final subratllat amb negreta de Josep Martí Blanch, que va molt més enllà de la simple anècdota de la filla de l'Obregón. que, per cert, té 71 anys i no 68
EliminaYo no se lo que hubiera hecho, ya te digo que me guardo la opinión porque no le quiero dar alas al asunto.
EliminaTemo que detrás de todo esto se encuentre un mercantilismo acendrado, un interés en que lo último sea la criatura, tanto de parte de la revista como de la interfecta, y que lo que priva es sólo la venta de ejemplares.
Decir que una exclusiva en el Hola, de esta envergadura, no baja del medio millón de euros.
Una abraçada
Per descomptat, s'ha de pagar el procés de gestació de la nena que deien costava entre 10 i 150 mil euros als EUA.
EliminaAunque tampoco he dedicado tiempo a considerar el caso, porque además cuando salen a la luz asuntos de "famosos" me inhibo, y no es un tema que haya pensado un poco siquiera, como tantos otros asuntos supramodernos que nos agobian cada día, se me ocurre que la utopía individual será una aspiración con visos de lograrse para unos, pero la utopía o mejor, la satisfacción de necesidades para muchos muchísimos está lejos de realizarse. Tampoco hay por qué ver el marxismo como bastón de la izquierda, o acaso esta no sabe utilizar tal bastón, pero cuando se abrieron aquellas ideas por parte del alemán y otros, producto de la sociedad industrial del XIX y de las fallidas revoluciones, la puerta nunca se cerró como método de indagación y de análisis. Pero este es un debate complejo donde conviene no confundamos churras con merinas, algo que suele ocurrir. Los fantasmas siguen recorriendo Europa y son de distinto y en muchos casos de peligroso cariz.
ResponEliminaDemasiados fantasmas recorren el balneario decadente europeo. Aunque este sea de los menos importantes.
EliminaMolta preocupació genera la filla de l'Obregon en comparació amb la poca preocupació que generen infants que han caigut en famílies horribles o que, senzillament, moren de mala manera per aquest mon terrible.
ResponEliminaDoncs sí, però com li deia al Miquel, em quedo amb la reflexió final de Josep Martí al seu article. El cert és que entre al ChatGPT i la Obregón - diu la Nuri que en té 71 - no parlem tant de la Borràs ni la Ponsatí.
ResponEliminaMassa problemes de vital importància, com per anar perdent el temps amb les "psicopatades" d'una senyora desubicada de la seva realitat.
ResponEliminaSi, Ricard, ja veus que he tardat a parlar-ne i de fet ha estat de manera tangencial.
EliminaNo sé cal puntualitzar-ho, però per si de cas, em referia a mi i allò que em pugui preocupar. No era una crítica cap a ningú ni cap al que s'hagi o no s'hagi d'escriure o publicar.Però, sens dubte, crida l'atenció l'egoisme de la senyora. Veig la criatura, d'aquí a uns anys, comentant-li a la mare: —Saps Mami? El Pedrito té una àvia que és més jove que tu. (Això suposant que Mami, segueixi viva i capacitada per escoltar la pregunta amb prou atenció)
EliminaJa, depén de com ho miris, de fet als EUA obliguen a deixar a dues persones amb garanties `per fer-se càrrec de la criatura en cas de que falti la mare.
EliminaAquesta mena d'extravagàncies a mi, em sembla millor deixar-les per les fabules bíbliques com per Isaac i sa mare Sara... en fi...
EliminaO Abraham:
Elimina"Déu li ordena que elimini
el fill d'una coltellada.
Els caps dels camps d'extermini
eren també gent manada".
Quatre mil mots. Pere Quart.
Es verdad q hoy nadie se conforma y q la resignación no es un valor en alza y a mi personalmente, en general, es algo q me parece bien siempre q no se traspase la línea de la lógica y la equidad. Una cosa es desearlo todo como un niño pequeño sin límite, ni freno, otra q cada uno luche por su porción de felicidad y no se resigne a vegetar como una acelga o amargado lleno de frustraciones. Del asunto de Ana Obregón no opino, ni estoy en su piel, ni me creo con derecho a hacerlo a veces, viendo lo q se monta criticando vidas ajenas de las q no sabemos nada, me doy cuenta de la necesidad de crucificar a alguien q tiene la gente, el motivo da igual.
ResponEliminaAbrazo muuuy fuerte !!!
Es difícil entrar en este tema, es una decisión muy personal y parece que meditada. Lo mejor sería quedar-se al margen, es como dices la manía de juzgar, de crucificar a la gente. Twitter tiene mucho que ver en este desastre.
EliminaUn abrazo solidario.