La guerra ha provocat una crisi econòmica que està obrint la bretxa social precisament al continent on es va inventar l'estat de benestar. 
Abans d'afrontar un viatge aquesta setmana santa comprovin a veure què passa a la destinació. A Anglaterra els aeroports estan sense serveis auxiliars, a Alemanya trens i autobusos van parar el motor de l'economia europea, i els controladors francesos continuen decidint quins avions passen i quins no. Europa ha esdevingut una carrera d'obstacles per traslladar-se i l'efecte es percep immediatament. Ahir mateix per tornar amb avió de Ginebra a Barcelona, 20 hores!, després d'una cancel·lació, dues escales per evitar consumir tot el cap de setmana esperant un altre vol en un hotel d'aeroport. L'obertura de fronteres uneix el continent, però quan les vagues es repeteixen a diferents països, el transport és capaç de bloquejar-lo i aquesta setmana és la més indicada perquè l'efecte es noti. Europa crema. En alguns països com França passa de manera literal, les manifestacions s'han generalitzat i encara que la causa aparent és un retard de la jubilació darrere subjau el descontentament per les seqüeles d'una crisi sanitària, entrant en una altra per la qual cal finançar armament, mentre s'apugen els preus i la inflació deixa exigus els salaris, informa Rafael Vilasanjuan a elperiódico.
Mentrestant, a l'Oasi Espanyol, tot és calma i ordre. la reforma laboral és lloada per l'OCDE i funciona, l'atur està contingut, l'IPC ha baixat aquest mes passat al 3,3% i el PIB va créixer l'any passat un 5,5%. La reforma de les pensions li ha sortit rodona al Govern amb el suport d'Europa, els Sindicats i els socis de la moció, només amb l'oposició de Pp i VOX, però com aquests s'oposen a oposar-se al que proposi el govern, no compten ni importen. Mentrestant, l'esquerra es baralla, i la dreta ensopega en les seves catifes, Feijoo no en dóna una a dretes, i Pedro Sánchez tan feliç a la Xina reunint-se a Xi Jinping, com a ambaixador d'Europa, una Europa que aviat presidirà Espanya, o sigui ell.


Evidentment, alguna cosa falla, com va fallar tot a l'oasi català, quan va saltar pels aires. La inflació subjacent és elevada (7,5%), i afecta directament la butxaca dels consumidors que de moment resisteixen la pressió sense protestar. Veurem fins quan es manté aquesta situació, tenint en compte que s'acosten eleccions, no sembla que hi hagi - de moment - molts canvis, però el segon semestre pot ser complicat. Mentrestant, l'euríbor tanca el març amb un 3,647%. Sabadell: 2.4.2023