Des del primer contacte que vaig tenir amb el ChatGPT, vaig ser conscient que més que trobar-me davant d'una solució estava davant d'un problema, un problema perquè la majoria de la gent no estem preparats per usar correctament aquesta eina. I això que ha aparegut en el moment oportú, però insisteixo en el fet que no estem preparats, aquesta eina ens ha agafat a ciutadans i Governs en fora de joc, descol·locats. Com tots els canvis, aquesta considerada 4ª revolució industrial genera el mateix desconcert que la tercera o la segona i continuarà generant el mateix desconcert quan arribi la cinquena.

L'enrenou del Chat GPT del que en parlava aquí, continua. De moment, a Itàlia han disposat avui el bloqueig "amb efecte immediat" del ChatGPT, acusant-lo de no respectar la llei de protecció de dades dels consumidors. El garant italià per a la Protecció de Dades Personals va assegurar en un comunicat que ha obert una investigació i que, mentrestant, el bloqueig es mantindrà fins que ChatGPT "no respecti la disciplina de la privadesa". No és nou el concepte, ja hi ha qui ha protestat en nom de la propietat intel·lectual de la seva obra.

Per altra banda, l'organisme italià va informar que aquest xat, el més conegut de l'emergent intel·ligència artificial, capaç de simular converses humanes, va patir el 20 de març passat una pèrdua de dades sobre els usuaris i les dades de pagament dels abonats. A la seva disposició, el garant italià destaca "la manca d'informació a usuaris i a tots els interessats dels quals recull dades OpenAI" però "sobretot l'absència d'una base jurídica que justifiqui la recollida i la conservació massiva de dades personals". A més, al·lega, les informacions generades per ChatGPT "no sempre corresponen" a la realitat. Finalment, Itàlia lamenta "l'absència de tota mena de filtre" en la verificació de l'edat dels usuaris, tot i que el servei estigui dirigit a més de 13 anys. D'aquesta manera, els nens estan "exposats a respostes absolutament no idònies respecte al seu nivell de desenvolupament i consciència".

El ChatGPT ja ha estat prohibit a la ciutat de Nova York, i em temo que les prohibicions continuaran en altres llocs. De fet el temor que desperta, és el mateix que quan va sorgir internet, i això que en aquells temps els Governs no podien controlar la nova eina de comunicació, mentre que el ChatGPT em fa la sensació que ja neix controlat. Aquest és el problema real del ChatGPT.