"Navegàvem amb la vela major i un vent d'entre 7 i 8 nusos, quan ,de sobte hi va haver un fort estrèpit. Al principi vaig pensar que havíem xocat amb alt, però després em vaig adonar ràpidament que eren orques que estaven atacant el vaixell", ha explicat Werner Schaufelberger, patró del veler suís Champagne (model Sun Odyssey 519), enfonsat a l'entrada del port de Barbate (Cadis) com a conseqüència dels danys provocats per tres orques mentre navegava en aigües properes a Gibraltar.

El Champangne feia un viatge d'entrenament de l'escola suïssa de vela des de Tenerife a Palma, via Màlaga. Cap dels quatre tripulants va resultar ferit, però l'incident va ser molt violent i va provocar greus danys a l'embarcació, amb pèrdua del timó i trencaments del casc que van causar una entrada d'aigua que no va poder ser ni amb l'ajuda de potents bombes.

"Els atacs van ser brutals. Hi havia dues orques més petites i una més gran. Els dos petits van sacsejar el timó mentre el gran seguia corrent i després va envestir la nau des del costat amb tota la seva força”, ha explicat Werner Schaufelberger en declaracions difoses per la pàgina especialitzada Yacht. L'arribada d'orques a la zona de l'Estret de Gibraltar i la resta de la costa atlàntica peninsular es va iniciar aquest any entre finals de gener i principis de febrer mesos abans que en anys anteriors. "Les orques arriben quan arriben les tonyines, que són les preses i l'alimentació, i quan arriben es comencen a detectar interaccions amb embarcacions", explica a La Vanguardia Alfredo López. Aquest any, les tonyines han arribat abans, "però no en sabem les causes, que poden estar relacionades amb l'augment de la temperatura de l'aigua del mar".


El més inquietant de la notícia és que a la sèrie de Movistar+ 'El Quinto dia', en el primer episodi, són precisament unes Orques les que ataquen una embarcació d'esbarjo per a turistes. Esperem que la resta d'admonicions de la sèrie siguin només fruit de la imaginació dels guionistes d'aquesta excel·lent sèrie, perquè si no és així, el panorama que se'ns presenta comença a ser molt inquietant. La sèrie basada en la novel·la de l'escriptor alemany Frank Schätzing narra la lluita de la humanitat contra un organisme marí intel·ligent que s'està rebel·lant per garantir la supervivència del seu entorn. Quan el tractament imprudent dels oceans amenaça el seu hàbitat natural, aquest contraataca. En poc temps, el destí del planeta queda en mans d'un petit grup de científics.