Pedro Sánchez avança les eleccions generals al 23 de juliol després de la desfeta del 28M. La declaració institucional del president del Govern s'ha produït només unes hores després del desastre de l'esquerra a les eleccions municipals i autonòmiques d'aquest diumenge i la desaparició de Podem de diversos parlaments autonòmics.
"Ara diran que Yolanda Díaz és un bluf, que Feijóo és president i que Pedro Sánchez ja ha perdut les generals. No té per què. Sabem com són les nits electorals. Loquillo ho va sintetitzar a 'Quan vam ser els millors'. El vaig gaudir en directe en una nit màgica al Teatre Romà de Mèrida. Estava ple a vessar. Allí ballàvem i cantàvem “quan vam ser els millors… deixarem de ser nosaltres”. Com creixent l'economia, baixant l'atur i amb pau social, essent teòricament el millor, es poden perdre eleccions i governs? L'esquerra és un elefant adormit en espera d'un enginy que el desperti. Si, al final, el que hi ha hagut és una primera volta, ja que comenci la segona. Mohamed Ali, al tancament d'un curs de Harvard va recitar un poema inoblidable. Són només dues paraules: “Jo, nosaltres”. El 23 de Juliol guanyarà qui deixi de ser el millor i torni a ser nosaltres. Quan vam ser els millors, quan no érem reis.. - Cuando no éramos reyes - Ivan Redondo (fragmento)
Crec que Pedro Sánchez amb aquesta arriscada decisió acaba de despertar l'elefant adormit a què es refereix Iván Redondo.