Una de les particularitats d?aquesta campanya electoral és que els polítics donen els mítings habituals però amb una audiència escassíssima de públic. A Barcelona el fet és tan notori que la majoria de candidats s'han acostumat a reproduir una mena de rodes de premsa en què el to i el volum són els típics de dirigir-se a les multituds, encara que als alcaldables només els estiguin escoltant quatre periodistes . A tot això cal sumar-hi la presència gairebé nul·la de cartells electorals als carrers. Resumint: ni els polítics volen veure la gent ni els conciutadans tenen ganes de mirar-los.

I ja que els polítics fan campanyes sense votants, potser és arribada l'hora de tornar-los la jugada amb l'abstenció. Entenc que sigui difícil pair que es pot fer política sense els camins tradicionals de la seva expressió i també que visquis amb el dolor de quedar-te a casa quan t'has trencat la cara, literalment, per l'existència de les paperetes.

Si a això s'hi afegeix el descrèdit de la classe política, les tradicionals promeses electorals incomplertes, l'erosió de la confiança, campanyes buides i tedioses que no se sap a qui van dirigides, i l'exigència de resultats immediats, fa la impressió que anar-hi a votar és un teatre per continuar mantenint els mantinguts, que no tenen cap mena d'interès en la realitat i la ignoren. Però si t'importa el sistema democràtic, no pots continuar donant suport a una gent que, de manera força visible, prefereix no mirar-te als ulls i continuar parlant sol. i no val dir allò que si no votes, després no et pots queixar.

El problema rau en el fet que, per als migrants digitals creients de la transició, l'abstenció, i amb ella el menyspreu per la democràcia és una heretgia que facilita que la dreta prengui el poder. Perquè segons diu la llegenda, els de dretes van a votar tots, i a Galicia en temps de Fraga fins i tot votaven els morts. ¿Recordeu l'eslògan del PSC?: Si tu no hi vas, ells tornen, que després varen copiar els d'ÈRC  i també el Pp.

Però els principals responsables de cuidar i donar-li sentit haurien de ser els seus representants, que semblen limitar-se a tractar-la amb la frivolitat d'una plataforma digital, on el pitjor que pot passar és tornar a la pàgina inicial sense cap pudor. O sia que ja ho sabeu, voteu, voteu, o us en penedireu.