“Espanya és racista”. Un trending topic que va pel camí dels jutjats de la mà del polèmic Vinicius. El perfil de qui dicta la sentència convida a qüestionar la seva autoritat i ser comprensiu amb qui alleugereixi l'acusació. La temptació és gran. El davanter del Reial Madrid és protagonista al camp i, provocador, busca protagonisme a la grada. Que ho sigui com a diana de crits de “mono, mono” no és tolerable. Que les xarxes justifiquin el feixisme, el racisme i la violència, menys.
Twitter és la pitjor taverna, però també la millor hemeroteca exprés. El 1998 en el Camp Nou es deia “macaco” a Roberto Carlos, que batejava Barcelona com la “ciutat més racista d’ Espanya”. El 2005, Samuel Eto’o celebrava els gols amb la samarreta del Barça imitant una mona: “Em diu mico algú que paga la seva entrada per veure el mico, així que l’imito perquè és el que han vingut a veure”.
Emparats per l’antic anonimat de les grades cridar “mico” a un jugador negre es païa com un desfogament que anava seguit de la fascinació. “Em criden mico i després et demanen una foto...”. El 2014, a Dani Alves li llancen un plàtan. Se’l menja. Eto’o li mostra suport posant amb un plàtan i el seu Ferrari: “Soc un mico”. Aquell any, el Bernabeu es tanca parcialment pels crits racistes en un Reial Madrid-Bayern. Van aparèixer aguilons i esvàstiques a la grada... És un no parar...
Els estadis de futbol han estat terreny d’impunitat per a grups ultres que no entenen de convivència, sinó de violència. Els Ultra Sur i els Boixos Nois van ser oficialment exterminats, però quan la grada de Mestalla se suma al cor de “ mico, mico” evidencia que el problema persisteix i és fora del camp.
La proliferació de càmeres ajuda a identificar i expulsar qui insulta i a netejar consciències. Els jutjats augmentaran el càstig. Vinicius, com Eto’o, es pot escapar amb la seva luxosa col·lecció de cotxes; els que pateixen el racisme a l'escola, per accedir a una feina digna o llogar un pis, no.
Vinicius pot fugir en el seu cotxe luxós; qui pateix el racisme a l'escola, per una feina o llogar un pis, no.
A les institucions han aterrat homòfobs, racistes, antifeministes... De bracet de Vox, ocupen càrrecs els que vinculen immigració i delinqüència: “Uns els obren les portes, d’altres els financen i el poble els pateix”, escrivia Santiago Abascal al gener. Si el racisme és “un problema” de LaLiga, ho és més al carrer.
No és antimadridisme, sinó una xacra que cal exterminar. Vinicius és lluny de l’exemplaritat i els valors que es pretén atribuir als ídols de masses. D’això només se’n poden ocupar ell i el seu club. La resta és cosa de tots. - Isabel Garcia Pagan - lavanguardia.cat
Al cien por cien de acuerdo. Es curioso que a estas alturas de la película nos estemos dando cuenta que en las gradas de un campo de fútbol aflora lo peor de cada individuo, parecido a lo que sucede cuando alguien se pone al volante. Gente súper pacífica de pronto la ves gritando y soltando tacos como una posesa y tú miras atónita sin saber qué pensar, con la diferencia de que en el campo, protegido por el anonimato del grupo se alienta a los cafres a soltar todos los sapos que tiene dentro, igual que ocurre en Twitter.. Ahí sale toda la miseria y frustración humana porque existe y no se sabe cómo canalizarla y sí, con todos mis respetos, entre el racismo que pueda sufrir un Vinicius y todos los futbolistas de élite, siempre deplorable y un pobre subsahariano que llega a recoger fresas a Huelva y no le alquilan una casa porque es negro, va un abismo.
ResponEliminaMás y más abrazos fraternos ; )
La gente en un campo de futbol, al volante, o en Twitter saca lo peor de sí mismo. Y no es un problema de la protección que da el anonimato. Pero me gustaría insistir en que en el caso de Vinicius, no es racismo, y no tengo muy claro tal como se van sucediendo los hechos posteriores si el tipo este, es víctima o verdugo. Dicho esto, su carrera en España ya ha terminado.
ResponEliminaTutiplen de abrazos.
Yo ya me desligué. Ni fútbol ni cuelgo nada por el pajarito. Eso se acabó. Facceobok y el blog, y de lo primero, poco.
ResponEliminaPor lo demás el tema da para mucho, lo que sucede es que cada uno tiene su equipo, y sus negros son menos negros que el del equipo del vecino.
Ço és com aquell defensa central, que si és del teu equip, és noble i va al xoc, i si és de l'equip contrari és un destraler trenca cames.
ResponEliminaSalut.
Hace ya algún tiempo que he dejado de ser "futbolero". Las pocas ocasiones en que pisé el Camp Nou, me sentía incómodo por la ristra de insultos y barbaridades que escuchaba a mi alrededor, los dirigidos al árbitro, o a los jugadores rivales. De eso hace treinta y tantos años.
ResponEliminaDejé de ir a ver el futbol al bar de un familiar político por el mismo motivo, ya que parecía que el juego en sí importaba muy poco, la cuestión era insultar a destajo, al Barça, a los culés, y a los catalanes en general ( vivo en zona merengue ).
Llegué a la conclusión de qué tipos que por separado eran pacíficos, cuando se sentían apoyados por media docena de secuaces de sus mismos colores, eran capaces de cualquier cosa. La teoría del círculo de Freud en estado puro. Y evité romperle la crisma a nadie.
Y es cierta, cualquiera que se une a un grupo dominado por emociones, se deja llevar y destapa sus miserias mentales y sus creencias más profundas e inconfesables.
No es un problema de racismo enteramente, este chico ya había demostrado ser vulnerable a ese tipo de insultos en otras ocasiones, y en Mestalla lo que hicieron los animales valencianistas, fue tratar de desequilibrarlo y hacerle perder los nervios. Cosa que consiguieron.
No es un problema de racismo, es un problema de mala educación y de violencia verbal.
Si hace ya algún tiempo, cuando se daban estas situaciones, los partidos se hubiesen suspendido y enviado a los energúmenos a su casa, como sucede en la liga alemana cada temporada, no estaríamos sufriendo estos espectáculos denigrantes.
Los responsables?. Los clubes, las federaciones y la liga de futbol profesional.
Saludos.
Los responsables?. Los clubes, las federaciones y la liga de futbol profesional, y también jugadores como Vinicius o Neymar que andan provocando a rivales y público en cada partido.
EliminaQuant a insults, de petit quan el pare em duia la vella creu alta, a l'àrbitre sobretot, ja si le deia de tot, potser no tant als jugadors. El cert és que no hi havia la crispació que hi ha ara.
Salut.