Uns es mostren indignats. A molts altres, però, el grafiti del mural del Petó els hi és igual. Uns i els altres, es fotografien igualment amb el mural de Joan Fontcuberta a l'esquena. Perquè no hi ha cap testimoni digital de visita a Barcelona, que no tingui una parada en aquest racó del Gòtic, a pocs metres de la Catedral. L'última selfie de Barcelona que corre pel món a través de les xarxes socials és un gran tag sense acabar. Així es conformen avui dia les imatges de les ciutats, al marge de les guies oficials. Com creuen que es van fer tan populars les festes dels búnquers del Carmel?

Molts dels grafiters nous qüestionen la vella regla grafitera no escrita de no pintar “ni pedres ni esglésies”

El canal Betevé va avançar la gamberrada. Fonts municipals van assenyalar després que la brigada de la contracta de conservació dels monuments de la ciutat ja està al corrent. “S'utilitzaran mitjans manuals, aigua i sabó neutre, i si cal una altra solució s'estudiarà sempre que no faci malbé el mural”. Es tracta d'un tag, d'un gtrafiti, de la firma més rústica d'aquest món, però d'una mida especialment gran. Tan gran que molts creuen que no és res més que els primers traços d'un grafit que va quedar a mig acabar. Però a l'hora de tatuar un mur amb lletres de colors s'acostuma a pintar primer els fons i després els contorns. Aquest pintarrajo no és una obra que es va quedar a mitges. L'autor va fer més o menys allò que tenia previst. Marcar un lloc contínuament fotografiat i penjat per viatjar a través del món. D'un temps ençà s'emporta cada vegada més pintar el patrimoni.

Les fonts detallen que l'Ajuntament va ampliar en un milió d'euros la partida destinada durant els anys 2022 i 2023 a la neteja de pintades als edificis protegits i propietat del Consistori. “Encara que el contracte és per a edificis de titularitat pública –abunden les fonts– també s'està intervenint en altres de propietat privada, com ara els contigus a la casa Magarola, al carrer Tallers. L'impacte d'aquestes neteges és molt positiu a tot el carrer”. El 2021, a tot Barcelona, es van esborrar 115.092 pintades que ocupaven una superfície de 279.422,51 m2, l'any passat vam parlar de 123.742 pintades i de 300.345,30 m2, i els cinc primers mesos d'aquest de 47.799 pintades. ,93 m2.

De tota la vida els writters, els grafiters de la vella escola, es van mostrar reticents a marcar el que venien a anomenar pedres i esglésies –a saber, monuments i llocs molt antics–. A poc a poc, però, la recerca de notorietat de les noves generacions d'aficionats a l'aerosol va qüestionar aquesta norma no escrita. De cop i volta la repercussió a les xarxes socials va cobrar més importància que l'obra en si. Els likes van començar a mesurar-ho tot.

I així el 2019 Moe x Bcn va fer una de les seves primeres pintades en una de les façanes del Palau del Lloctinent, a la seu de l'Arxiu de la Corona d'Aragó, a la plaça Sant Iu, també al barri Gòtic. Moe i la seva revisió del taverner de The Simpsons tractava en veritat de seguir l'estela dels pares del logo art, del Moll i el Xupet Negre primer, del Pez i Konair després. El que passa és que aquesta gent mai no van acostumar a pintar ni pedres ni esglésies, i tampoc es van inspirar mai en sèries de televisió.

Després les pintades van clarejar en llocs tan destacats com les esglésies de Santa Maria del Pi i de Santa Maria del Mar. La major part d'elles, tags sense més pretensions que tacar, com els que aquests dies marquen la porta lateral de la del Pi, la de la plaça del Milicià Desconegut. I no parlem únicament de pintalletres. Una de les pintades més grans de la de Santa Maria del Mar denunciava l'agressió homòfoba que va matar un jove a Galícia.

Hi havia dues coses que era incapaç d'entendre i comprendre, l'univers okupa i els writters, el primer he arribat a entendre'l, però el segon no ho entenc ni ho comprenc. L'únic que fan aquests vàndals és embrutar les ciutats o els trens amb els seus estúpids grafits. A banda hi ha els artistes grafiters, però aquesta és una altra història, els writters són el lumpen de l'art contemporani. L'autoritat municipal els hauria de perseguir amb més afany, sobretot perquè la majoria els tenen localitzats. - amb informació de la vanguardia.