Comentava ahir que no ens hauria de sorprendre veure navegar un vaixell com el Bibby Stockholm. Aquesta setmana l'hem vist ser remolcat per aigües britàniques, acostant-se cada vegada més a la realitat que aquesta presó flotant tancarà 500 persones sol·licitants d'asil. No és un creuer, és una presó per a persones innocents, vulnerables, que fugen dels països per intentar salvar les seves vides. Davant d'aquesta situació, el primer ministre Rishi Sunak adopta una postura xenòfoba, miserable, absolutament indesitjable. Tot i això, el Bibby Stockholm ha topat amb un obstacle inesperat: ni Londres ni Wirall (als afores d'Edimburg) han acceptat que aquesta monstruositat atraqui. En el cas escocès, l'oposició de la ciutat en bloc ha estat determinant perquè l'operador del port rebutgés allò que és en tota regla una presó flotant. Per part seva, Londres compta amb un alcalde, Sadiq Khan, al capdavant de l'oposició, reivindicant el refugi que històricament ha ofert la capital britànica a les persones refugiades.
De moment, l'embarcació està atracada a l'illa de Portland a Dorset, tot i que hi ha una forta oposició local. Sunak no comptava que, fins i tot els que defensen postures xenòfobes com la seva, s'oposen que el Bibby Stockholm atraqui als seus ports. Els motius no tenen res a veure amb l'empatia o un mínim d'humanitat; més aviat al contrari, adopten el discurs feixista de la inseguretat i que 'vénen a treure'ns el que és nostre'.
L'oposició ciutadana serà fonamental per aturar aquesta vulneració de drets, no només al Regne Unit, també a la resta d'Europa. Tot i que seria desitjable que la Unió Europea en conjunt i els seus Estats membres individualment adoptessin mesures de pressió per desactivar aquestes polítiques xenòfobes de Sunak, la ciutadania ha de jugar un paper protagonista. En contra seva té que aquesta presó flotant no és la primera vegada que amaga persones refugiades; ja ho va fer als 90 a Hamburg (Alemanya) i als 2000 a Rotterdam (Països Baixos). A més, no podem obviar una realitat incòmoda per a governs com el d'Espanya: no ens podem esquinçar les vestidures pel Bibby Stockholm mentre al nostre país mantenim els Centres d'Internament d'Estrangers (CIE). La diferència és que un flota i els altres no. El que tenen en comú, que a totes i tots ens enfonsen en l'espant, a la roïndat. En aquest sentit, hauríem d'abordar la problemàtica d'una manera global: encara que el Bibby Stockholm és un gir de rosca addicional, la deshumanització de les persones ja la teníem prèviament amb els CIE, on l'amuntegament i la qualitat de vida tan pobre ja s'han cobrat vides al nostre país. Vides, no ho oblidem, de persones innocents que són declarades il·legals per aquesta extrema dreta que anhela assolir el poder el proper 23-J i que l'esquerra ha reclòs com si fossin culpables d'algun delicte. Acabem també a Espanya amb els nostres Bibby Stockholm terrestres, abans que morin més innocents...
Si se acepta tendremos hasta prisiones de esta índole.
ResponEliminaUn vergüenza
A Espanya ja les tenim aquestes presons, que son sino els CIE?
ResponEliminaEns anem mirant el melic i les coses de gruix ens les empassem amb relativa facilitat.
ResponEliminaÉs el més fàcil, veure els defectes dels altres. Per cert, de la mort al CIE de la Zona Franca d'Idrissa Diallo en fa ja 11 anys.
EliminaLo de la lata flotante no me gusta,pero algún tipo de centro tiene que haber,para certificar,controlar y redirigir las personas a otros centros o expulsarlo legalmente,porque también vienen gente con pasado policial.Todo bajo el control de la ONU.
ResponEliminaVi una serie(mi fuente cultural actual),un centro en Australia,muy bien dotado ,grande ,en el campo,pero con todo tipo de problemáticas,la principal no podían salir libremente
Saludos
No salían libremente.
EliminaEn Nueva Zelanda, los tenían en una isla aparte, lo recuerdo porque un escritor KURDO que estaba allí confinado ganó un premio literario y no podía ir a recogerlo.
Eliminahttps://www.lavanguardia.com/vida/20200724/482479390329/nueva-zelanda-otorga-refugio-a-escritor-kurdo-recluido-durante-anos-en-manus.html
Al final le acogieron,
EliminaTú lo has dicho al final, mi querido FRANCESC, la extrema derecha es xenófoba declarada, pero es que nuestro gobierno que se supone es de izdas. hace exactamente lo mismo ¿ qué diferencia hay? unos salvan la cara pero recurren a los mismos métodos que los que ya declaran abiertamente sus ideas…es un problema terrible que va a más y la única solución que nadie quiere ver es que o se les facilita la vida en sus lugares de origen o seguirán huyendo porque no tienen nada que perder más que la vida, luchan por mantenerla y nosotros se lo negamos. Me pregunto que hubiera sido de todos los que durante la guerra civil de este país huyeron, si hubiera existido esta manera de pensar.
ResponEliminaUn abrazo grande y apenado porque pinta mal, para ellos y para todos!
Y como fueron acogidos, sobre todo en Sudamérica y centro América, no así en Francia. Ningún partido del color que sea se atreve a afrontar el problema. Por eso pienso que muchas de las cosas que dicen los de VOX, el resto también las pensamos, aunque no nos atrevemos a decirlo por aquello de lo políticamente correcto.
ResponEliminaUn abrazo solidario.