Tres pisos, 222 cabines per a 500 persones i fins i tot un gimnàs. Així és la 'llar' temporal per a sol·licitants d'asil que ja ha atracat al port de Portland, on estarà 18 mesos, per acollir sol·licitants d'asil al Regne Unit. El Bibby Stockholm, l'enorme barcassa amb forma de bloc de pisos, acaba d'atracar al port Portland (Dorset) a la costa sud d'Anglaterra. D'acord amb el pla de l'executiu de Rishi Sunak, el vaixell està preparat per acollir 500 homes adults en situació de petició d'asil durant el proper any i mig. L'alcaldessa de Portland, Carralyn Parejas, afirma que és un pla “horrible” i qüestiona la capacitat de les infraestructures locals –sanitat i seguretat– per fer front a l'augment de nouvinguts. Per donar resposta al problema, l'ajuntament rebrà més de dos milions de dòlars durant el període previst d'utilització del vaixell.
Les crítiques han arribat des de l'oposició, d'organitzacions socials i fins i tot des del mateix partit del primer ministre. Richard Drax, diputat conservador per la regió Dorset Sud, ha descrit com a “quasi-presó” el nou projecte de l'executiu. A més, el polític tory qüestiona el que podran fer els migrants quan desembarquin a prop. Des del Ministeri dʻInterior asseguren que "la pressió sobre el sistema dʻasil ha continuat creixent i requereix que busquem una varietat dʻopcions dʻallotjament". Per garantir que no trepitgen terra britànic, un autobús els portarà des dels punts de lliurament locals fins al vaixell.
En un extens reportatge, Corporate Watch esmenta que quan el Bibby Stockholm va ser utilitzat als Països Baixos com a centre de detenció van sortir a la llum alguns informes que van revelar violència, explotació sexual i pèssimes condicions sanitàries entre els habitants del vaixell. El govern holandès va acabar per desmantellar la infraestructura després de les crítiques rebudes.
El Ministeri d'Interior britànic no ha publicat dades sobre el cost de llogar el Bibby Stockholm, tot i que un informe de premsa estima que la despesa estimada és de 20.000 lliures esterlines diries, cosa que puja a 11 milions per a l'any i mig operatiu. A tot això caldria sumar-hi el cost de manutenció, seguretat i atenció mèdica. Per tant, l'estalvi seria de 10 lliures diàries per persona pel que fa al pla actual d'acollir els sol·licitants d'asil als hotels.
El cas del Bibby Stockholm s'emmarca dins un nou projecte de llei de “migració il·legal”. Si fos aprovat, el govern britànic permetria aturar i traslladar automàticament al seu país d'origen els migrants mentre es tramita la petició d'asil. Utilitzen l'increment del 60% en l'arribada d'embarcacions el 2022 respecte a l'any anterior com a justificació. La xifra de gairebé 4.000 migrants arribats a pasteres a través del canal de la Manxa no té comparació amb l'arribada massiva pels fluxos migratoris nord-africans. Malgrat tot, la migració irregular és un debat d'àmplia importància en l'opinió pública, i la campanya del Brexit és un exemple perfecte.
Els qui hagin vist la pel·lícula 'Fills dels homes', no se sorprendran gaire per a no dir gens, aquest vaixell/presó, és la representació dels valors democràtics Britànics, els mateixos valors que els Europeus. La pel·lícula està situada en un distòpic futur l'any 2027, però em temo que la realitat s'ha avan´çat a la pel·l´ícula d'Alfonso Cuarón, basada en la novel·la de P.D.James,
Uffff,que chungo,verlo y estremece.Una lata flotando llena de personas,que no pueden ni pasear,es inhumano. Sólo puedo entenderlo,si es para pocos días y luego los dirigen a otros campamentos en tierra.
ResponEliminaSaludos
Eso habrá que verlo, no albergaría muchas esperanzas de que les acabaran acogiendo a todos.
ResponElimina