L’evolució de la llengua no és una ciència exacta, per tant es fa difícil de pronosticar què passarà amb una paraula o expressió sobretot amb Twitter. Val a dir que el cas de Twitter és un cas singular, perquè ha generat més paraules que altres xarxes socials. De Facebook o d’Instagram no tenim derivats. En canvi, de Twitter hem creat els substantius tuit, tuitaire i també el verb tuitejar. Una bona troballa, doncs, pel que fa al nom, i per això encara és més sorprenent que, quan un nom funciona, el seu amo el canviï. Però cadascú se sap les seves misèries, és clar, i cadascú marca terreny com li sembla. Què passarà a partir d’ara: deixarem de ‘tuitejar’ i ho anomenarem amb un derivat de la ics? En el cas del català, a més de tuit, tuitaire i tuitejar, s’han creat piulada, piulador i piular, a partir de la traducció original de l’anglès. També ha passat amb el castellà americà, on en algunes zones fan servir trino i trinar per tuit i tuitejar, que també són traduccions directes de l’anglès. Però diuen que això de Twitter s’ha acabat i que ara es dirà X, com si no sabessin el nom real. La ics és la lletra més enigmàtica de totes, tant en les matemàtiques, quan cal aïllar la incògnita, com quan no se sap la identitat d’algú, a la realitat o a la ficció, i se li atribueix una X: el senyor X. La X en angles, és pronúncia ecs, que sona a fastigós, clar que el bo d'Elon, te fins i tot un fill al que li va posar de nom 'X', la seva Empresa és Space X.
El canvi a X representa una nova etapa per a la plataforma, liderada per l'actual CEO Linda Yaccarino. La visió de X se centra en el desenvolupament de contingut d'àudio, vídeo, missatgeria, pagaments i serveis bancaris, creant un mercat global d'idees, béns, serveis i oportunitats. Aquest pas es considera l'evolució del que tant Yaccarino com Musk van anomenar al seu moment com a “Twitter 2.0”, una versió millorada de la plataforma que promet oferir als usuaris serveis i experiències superiors. Cosa que de moment només han insinuat, però encara no han portat a la pràctica, però coneixent Musk més d'una sorpresa ens endurem.
Què passarà a partir d’ara: deixarem de tuitejar o piular i ho anomenarem amb un derivat de la ics o xeix? Ho veig difícil, perquè la ics fa de mal derivar. Més aviat continuarem fent servir les mateixes paraules, herència lògica que, en la història de la llengua, ha passat sovint. Sembla, doncs, que per molt que ens vulguin imposar la X, mentre estem dins d'aquesta xarxa social els usuaris la continuarem anomenant amb els derivats que hem fet servir fins ara. o sia que seguirem tuitejant o piulant, i sobretot desqualificant i insultant a tort i a dret. Que lluny està Twitter del seu origen quan es deia microblogging i només pretenia ser una eina de desenvolupament cultural
Intento desligarme del invento. No me gusta el pájaro incógnito.
ResponEliminaSalut
El pájaro ha passat a millor vida. Ara és una X, En Ricard s'ha reenganxat, creu que la nova marca pot ser interessant. Ja es veurà...
ResponEliminaSalut.
Agradar o no agradar (-te) pot ser una simple qüestió de psicologia personal. De vegades és una cosa semblant a un prejudici. Però bé, en qualsevol cas, cal reconèixer que si un escull bé qui (o que) segueix, és una excel·lent font informativa. El tema de la fakenews, els insults i la brossa és fàcilment controlable, insisteixo, escollint bé els usuaris seguits. Ara queda per veure si les novetats anunciades el milloren o no.
ResponEliminaEl tema del reenganxament ha estat sorprenent. No havien esborrat res del meu històric, ni tampoc seguidors, ni seguits. Ho he trobat tot exactament igual a com ho vaig deixar, tot i que en esborrar el compte em van advertir que ho perdria tot.
De tot el que he publicat, el més llegit és un article on explicava com donar-se de baixa de Facebook. Veurem cap on va X, és una incògnita.
ResponEliminaSalut.
4.751 visites
EliminaSí, ja l'he trobat (2009), però no furrula. Segurament, ara l'hauries d'actualitzar
ResponEliminaClar, però ja no cal, la gent ja ha après a donar-se de baixa. Estem parlam de 2009, quan érem a les beceroles de les xarxes.
EliminaSalut.