El món és avui una mica pitjor que ahir, més inestable. Era una oenagé tan minúscula que el seu adeu no va despertar titulars a la premsa. Era una oenagé tan gegantina que el seu adeu trigarà a digerir-se als carrers. La seva marxa es va notar especialment la nit de Cap d'Any o la de Reis, quan als caixers automàtics ja no hi va haver regals (samarretes, mitjons, una gorra) ni bosses amb torrons i polvorons. També feien coses així. Són persones normals. Els sense sostre, volem dir. Els integrants de Sense Sostre, també. De vegades, però, els amics els preguntaven si tenien por. De nit, a la Barcelona que ningú no vol veure, sols, amb el seu peto groc. El món al revés, responien ells, que saben que els que tenen por de debò són els altres, els que s'han acostumat a ser invisibles i necessiten una mà a l'espatlla.
Un dels cofundadors del projecte va ser Carlos Rodríguez, de 80 anys i ja jubilat. Jubilat ve de goig. Ell és la prova. Fa més de 15 anys, amb un amic, es va embarcar en una aventura: dos voluntaris, un cotxe i 25 entrepans. A les tres de la matinada encara en quedaven molts per repartir. No van defallir i van continuar dedicant una nit a la setmana a alleujar la solitud dels sensesostre. La mà a l'espatlla i l'abraçada eren tan importants o més que la bossa de menjar. Sabien que feien un peix, no canyes ni cursos de pesca, però també sabien que per a moltes persones la seva visita resultava providencial. I, mentre no arribin les canyes ni els cursos de pesca, els peixos continuen sent necessaris. De mica en mica, els voluntaris i les donacions van anar creixent. I aleshores va arribar el naufragi, la pandèmia.
Els voluntaris es van anar donant de baixa, cansats d'esperar la tornada de la normalitat o perquè el sentit comú aconsellava que no s'arrisquessin tenint l'edat que tenien i les xacres de salut. Moltes empreses que feien donacions van tancar o van haver de restringir els seus ajuts per la inactivitat i la baixada d'ingressos. L'Ajuntament, a més, va endurir la normativa sanitària sobre el repartiment solidari de menjar al carrer.
No hi ha prou espai per elogiar els qui lluiten contra la sensellarisme. Ni per aplaudir aquesta oenagé i les que van existir abans o les que existiran després. Més de mil persones dormen al ras a Barcelona. Diguem-ho una altra vegada: més de mil persones ens recorden diàriament que de vegades la vida és una moneda llançada a l'aire. Què hauria estat de nosaltres si hagués sortit creu?
Les bosses d'aliments i les cartes amb missatges d'ànim eren l'excusa perfecta perquè els sense sostre sabessin que no estan sols, que no tothom mira cap a una altra banda. Carlos Rodríguez em va explicar una vegada que un homenatge es va abalançar una nit sobre un dels seus companys de ruta. Durant una mil·lèsima de segon, van dubtar i van tenir por, però aquell senyor només volia abraçar-los i donar-los les gràcies perquè l'havien salvat. A ell ia tots nosaltres. A la humanitat.
Aquest home t'ha salvat i no ho saps - Domingo Marchena - lavanguardia.com - Les notícies que mai guanyaran el Pulitzer - El mestre Iñaki Gabilondo diu que els periodistes de veritat tracten les persones com a tals, no com a fonts d'informació. I jo, enamorat fins i tot les tranques de les maneres de ser i de fer del gran Iñaki, intento imitar-lo tan bé com puc. Procuro, per exemple, mantenir el contacte amb gent meravellosa que l'ofici m'ha permès conèixer. Carlos Rodríguez n'és una. L'he vist repartint dinar de matinada i treballant a l'empresa de trofeus esportius que va regentar. També hem intercanviat reflexions epistolars, dècims de loteria i llibres. Fa uns dies, des del seu retir al Maresme, em va enviar una carta per agrair novament l'atenció que vaig prestar al seu dia a la seva oenagé, Sense Sostre. Aquestes notícies i altres dels companys d'altres mitjans, recordava, “no guanyaran mai el Pulitzer de periodisme, però aconseguiran un premi millor: ajudar a millorar el món”. Encara no he contestat. Quan ho faci, li diré: “Gràcies per haver-me salvat, Carlos”.
Agradecer al Jordi Pujol de los viejos tiempos, el aristotélico lógico, la entrega de los terrenos en la Zona Franca para el Banco de Alimentos, porque había un almacén muy pequeño y cuando se lo dijeron tardó 24 horas en donarlo.
ResponEliminaA Cáritas, porque financia a muchísimas cosas, muchísimos recibos de la luz, muchos, lo se segurísimo (no puedo decir más).
A la misma Cáritas, por buscar en Sant Agustí Nou el lugar de TdC, ya que empezaron en la calle Leon, y aquello era un imposible.
A Arrels y su director, que conozco personalmente, ole sus narices.
Al sacerdote de Santa Anna, que ha hecho de aquella parroquia un ala de la iglesia para los sin techo.
A los Sense Sostre, que hacen una labor innombrable..
Y a un montón de anónimos que ayudan lo que no se sabe.
Este es un tema que ahora ya, y por la edad voy tocando menos, pero suelo perderme, con Mayte un día a la semana desde hace casi veinte años (antes era casi cotidiano), y la Iglesia, la de la calle, la transversal, hace muy buena labor, creeme.
Por cierto, la máquina de coser de la Pepita, la de Las sombras, la Singer, está allí, en TdC, porque allí también enseñan a coser como medio de salida.
Una entrada que dignifica al protagonista y a quien la edita.
Una abraçada molt forta, de tot cor.
Salut
Caritas prou ho sé, ja t'havia comentat alguna vegada que quan vaig a buscar el pa, passo pel davant dels baixos d'uns pisos on els de Caritas reparteixen aliments i la cua cada vegada es més llarga.
EliminaSalut.
Soledad.
ResponEliminaA la espera de aquel beso deseado
se marchita su memoria en el olvido,
arrugado, dolorido, desdentado
pide a gritos (y en silencios) ser querido.
Ya no viene ningún hijo a visitarle;
no le quedan, por quedar, ningún amigo
y sentado, en el parque, está al abrigo
del que quiera hablar con él y conversarle.
La vejez se acercó sin avisarle,
sin dar tregua, sin saberlo, sin un ruido.
Ha podido con su cuerpo hasta doblarle
y dejarle totalmente dolorido.
Ya se acerca el Sol a acariciarle.
Ya se acerca el Sol...Ya se ha dormido.
Que bonic, es teu?
ResponEliminaSi
ResponEliminaLos sonetos siempre me han gustado, pero a veces la forma puede al contenido, por aquello de cuadrar, y demás. Juan Eduardo Cirlot era un genio con los sonetos...
ResponEliminaNo passa res si no quadren, l'important és el sentiment. i aquest poema es molt bo. perquè és sincer i honest.
Elimina