Preguntem molt per l'edat, aquesta edat cronològica que és tan fàcil de calcular tan quantitativa, tan matemàtica. Per contestar només cal restar a l'any actual el de naixement. Però què aporta aquesta dada? Ofereix molta informació?. La veritat és que no, només serveix per encasellar una persona en un model predeterminat socialment i cultural, i caracteritzar-lo amb atributs que qui interroga té fixats per al nombre resultant. L'edat cronològica d'una persona aporta poca informació i els atributs assignats a aquest individu estan altament esbiaixats.
Hi ha una dada també numèrica, però molt més interessant que l'edat cronològica: l'edat subjectiva. Aporta més informació i té un gran pes en el benestar físic i emocional i, per tant, a l'edat de les cèl·lules que marquen el nostre envelliment biològic.
Què és l'edat subjectiva? - S'entén per edat subjectiva els anys que una persona sent que en té. Determinada per com ens sentim i quina és la nostra resposta emocional, es relaciona amb l'estat cognitiu, els pensaments i les conductes associades a aquesta manera de sentir. Diferents estudis indiquen que aquest concepte agafa realment pes a partir que en complim els 50.
Un treball dut a terme per l'investigador alemany Markus Wettstein determina que “l'edat subjectiva s'està tornant més jove i roman més estable a la mitjana edat i als adults més grans d'avui”. Perquè, curiosament, aquest efecte està augmentant amb el temps: els individus amb dates de naixement més recents tendeixen a exhibir un biaix d'edat subjectiva més gran en comparació amb les generacions anteriors. És a dir, la gent se sent més jove avui que fa deu o vint anys. I és una excel·lent notícia, com veurem.
El pas del temps, de manera inevitable, passa la factura a les nostres cèl·lules. No és possible aturar el procés, però sabem que determinats determinants, com l'entorn o l'estil de vida, poden alentir el procés d'envelliment. En aquesta línia, diferents estudis evidencien que sentir-nos més joves del que marca el carnet d'identitat té un gran impacte positiu al nostre organisme. Una investigació de la Universitat de Carolina del Nord, liderada pel doctor Matthew Hughes, va concloure fins i tot que l'edat subjectiva és un bon predictor del benestar i la salut.
Pel que fa a la salut mental, diversos estudis suggereixen que actua com a factor de protecció específic davant dels trastorns afectius com la depressió. Una anàlisi transversal amb una mostra de 1.608 adults realitzada als Estats Units va vincular la percepció de joventut amb una valoració més positiva de la pròpia memòria. I per si no n'hi hagués prou, un estudi realitzat a Corea del Sud el 2018 concloïa que les persones grans amb esperit juvenil no només mostraven un volum més gran de substància grisa en la circumvolució frontal inferior i en la circumvolució temporal superior, sinó que també gaudien d'una edat cerebral més jove. Les troballes reforcen el paper dels mecanismes neurobiològics de l'edat subjectiva com a important marcador de la salut neurocognitiva al final de la vida.
En definitiva, l'evidència científica vincula aquesta sensació de joventut amb una millor salut física i cognitiva, més benestar, més salut sexual, més resiliència a l'estrès i menys riscos de mortalitat. Per maximitzar aquest efecte positiu, el desajust entre l'edat cronològica i la subjectiva ha de ser com a mínim uns deu anys, cosa que podem entendre per una generació.
Em sento rejovenir! - I què passa si, per contra, em sento més vell del que sóc? Què puc fer per canviar aquesta sensació? Promoure una edat subjectiva més jove és factible mitjançant intervencions que poden ser apreses i treballades:
No pensar en l'envelliment com una limitació per seguir marcant-nos metes, sinó com una nova etapa en què cultivar la felicitat, buscar nous reptes i treure partit a la nostra experiència i a tot allò aconseguit a la vida.
No témer les dificultats: les hem d'afrontar i seguir aprenent-ne. És allò que s'entén per resiliència. L'experiència brinda un saber perquè els obstacles a què ens enfrontem es puguin solucionar més fàcilment. O, si més no, la seva entesa ens aportarà serenitat i capacitat per gestionar-los.
Seguir sent curiosos, tenir ganes d'aprendre i continuar coneixent gent, promocionar les relacions socials, generar projectes i gaudir-ne. En aquest punt, i sempre amb el respecte a un mateix i a la parella o parelles si se'n tenen, la sexualitat adquireix un pes fonamental. És necessari tenir curiositat, experimentar, no estancar-se, obrir-se i gaudir del sexe. No debades, és un indicador clau de salut.
Fer de la nostra professió i/o ocupació una activitat gratificant. Aquest punt és essencial i està directament relacionat amb edat subjectiva: si no trobem sentit al nostre treball o ocupació, passarem la vida esperant la jubilació o que activitat finalitzi. És a dir, estarem pensant en el futur, volem ser més vells del que som. Aquest pensament ens generarà un estrès crònic, decepció o fins i tot vulnerabilitat, cosa que ens conduirà a patir un envelliment prematur. - amb informació de el periòdico i national library of medicine.
Si te cuidas, mueves el esqueleto y el cerebro, pues puedes tener una buena vejez. Pero la edad, los años son los que son, las células pierden principios, las miofibrillas pierden elasticidad, algunas pierden funcionalidad, se deterioran y no hay nada que hacer. Lo que se trata es llevarlo con dignidad, lo máximo que se pueda.
ResponEliminaHaces bien en llevar esta revista de información y la bici, claro.
Saludos.
La bici desde el domingo no la he sacado, hace demasiado calor, esta noche la mínima en Sabadell ha sido de 29º.
ResponEliminaAhí has dado en el clavo: Lo que se trata es llevarlo con dignidad... siempre y cuando te deje la vida. Mi padre decía y a alguna otra persona también se lo he oído decir, es que hasta los 80 años la cosa va bien en líneas generales, pero a partir de estos 80 es cuando se complica el proceso de envejecimiento.
Saludos.
El teu pare, tenia molta raó, malgrat que cada vegada hi ha més sèniors que als 80' estan raonablement bé.
EliminaJa t'ho diré aviat, en tinc 78 i mig. I afegeixo el mig perquè a aquesta edat mig any més o mig anys menys és molt de temps.
EliminaEsperem ser-hi per a veure-ho
EliminaTres edades:
ResponEliminaCronológica, física y mental.
salut
Miquel. La edad mental tiene mucho que ver con la física (y con la química; concretamente con la química biológica). Al punto que a mi me cuesta separalas. Y si bien es cierto que la actividad neuronal se parece a lo que es para el cuerpo el ejercicio físico, esto, solo influye en un cierto porcentaje (que evidentemente no hay que despreciar), pero la eficacia neuronal es un mecanismo que actúa a nivel molecular y responde a procesos bioquímicos que tienen un deterioro irrefrenable.
EliminaLa mental és la pitjor, Abans-d'ahir a Prada de Conflent, Jordi Pujol es va confondre i va parlar de Pasqual Maragall com a un expresident de la Generalitat mort, però potser no es va confondre tant, Pasqual Maragall fa ja anys que és mort, L'Alzheimer és terrible, t'esborra tots els records, ets com un mort en vida.
EliminaEntiendo lo que dice el Miquel, pero a la vez no tengo muy claro eso de "llevarlo con dignidad" Esa variable es demasiado grande como para que pueda ser un patrón. ¿Cómo lo lleva con dignidad una persona, atada a una silla, con los pañales sin cambiar, babeando y mirando hacia la pared de enfrente?
ResponEliminaEstoy a años luz de entender a qué nos referimos con lo de "dignidad".
En fin, Serafín, cierra la puerta del polvorín.
Por cierto, queda muy bien eso de llamar a no sé bien que parámetro, edad subjetiva.
ResponEliminaCreo. Vamos; no es que crea. Es que estoy seguro de que en esta materia la única edad que importa, no tiene nada de subjetiva. Es lo más absoluto y preciso que puede haber: la edad biológica, que determina la capacidad de las células de regenerarse y de la eficacia del sistema inmunitario. Esa es la medida precisa. Todo lo demás, sinceramente, ganas de hablar, peinar el gato o marear la perdiz.
Envellir amb dignitat, amb subjectivitat no és fàcil i no tothom ho sap fer, és allò que diuen: guaita aquest o aquesta que ve ha envellit. Perquè hi ha gent que sap envellir molt bé i altres no, i no és un problema de cap malaltia, sinó del propi envelliment. Salut.
ResponEliminaCon dignidad y que te traten con dignidad, los tuyos, los politicos(la paga) y los otros, los que nada te tocan.Dificil cuestión
ResponEliminaYo cumplí, con mi padre, con mi madre e incluso con mi suegra, pero no pido a nadie que cumpla conmigo. Eso no se puede pedir, tiene que salir de motu proprio.
ResponEliminaSi tú lo hiciste bien, lo harán bien contigo. Distes ejemplo
ResponEliminaYo creo que uno se hace viejo cuando deja de preguntarse cosas, cuando ya no quiere aprender nada. No se es mi opinión...
ResponEliminaUn saludo
No andas desencaminado, o como cantaba Serrat:
ResponEliminaSi se llevasen el miedo
Y nos dejasen lo bailado
Para enfrentar el presente
Si se llegase entrenado
Y con ánimos suficientes
Y después de darlo todo
En justa correspondencia
Todo estuviese pagado
Y el carné de jubilado
Abriese todas las puertas
Quizá, llegar a viejo
Sería más llevadero
Más confortable
Más duradero
Si el ayer no se olvidase tan aprisa
Si tuviesen más cuidado en dónde pisan
Si se viviese entre amigos
Que, al menos, de vez en cuando
Pasasen una pelota
Si el cansancio y la derrota
No supiesen tan amargo
Si fuesen poniendo luces
En el camino, a medida
Que el corazón se acobarda
Y los ángeles de la guarda
Diesen señales de vida
Quizá, llegar a viejo
Sería más razonable
Más apacible
Más transitable
Ay, si la veteranía fuese un grado
Si no se llegase huérfano a ese trago
Si tuviese más ventajas
Y menos inconvenientes
Si el alma se apasionase
El cuerpo se alborotase
Y las piernas respondiesen
Y del pedazo de cielo
Reservado, para cuando
Toca entregar el equipo
Repartiesen anticipos
A los más necesitados
Quizá, llegar a viejo
Sería todo un progreso
Un buen remate
Un final con beso
En lugar de arrinconarlos en la historia
Convertidos en fantasmas con memoria
Si no estuviese tan oscuro
A la vuelta de la esquina
O simplemente, si todos
Entendiésemos que todos
Llevamos un viejo encima