El futur polític - “La competència entre Junts i Esquerra dificulta la investidura”
Veure'ls a vós i Carles Puigdemont, allà junts, sorprendrà.
Hi vaig anar perquè em van convidar i perquè crec que formava part de les meves obligacions institucionals. Va ser un acte en què van assistir tots els presidents de la Generalitat, tret de dos, un per motius òbvies de salut i un altre per motius personals.
Però la lectura política serà i és inevitable...
No ho nego. Però la morbositat que puguin aportar les peculiars circumstàncies de Carles Puigdemont i les específiques d’aquest moment no té més transcendència.
Com a expresident de la Generalitat no heu de donar explicacions a ningú, però avisareu que tindria lloc aquest encontre a Sant Miquel de Cuixà?
Normalment, no sol·licito permís per a les meves activitats ni ningú em demana que el demani. Podem dir que saben la meva presència en aquest acte les persones que hi podien tenir algun interès.
La pregunta és obligada: com va veure l’expresident Puigdemont?
Com totes les persones que hem tingut responsabilitats institucionals a Catalunya: amb preocupació, però també creiem que amb esperança. Va ser un encontre més normal del que la gent es pensa.
D'aquesta conversa –dinaren tots els presidents junts– us atreviu a fer un vaticini de què passarà? Ja sabeu, la investidura...
No creix que Feijóo aconsegueixi els vots per ser president. Després ho intentarà el president Sánchez. Ho aconseguirà? Tant de bo. Tant de bo acabin encaixant les línies vermelles d'uns i altres en nom de l'interès general i de la governabilitat del país, que necessita ser governat en moments d'incertesa mundial. No serà fàcil, la negociació implica molts actors.
Al vostre discurs en aquest acte parlareu de la vostra proposta federalista. I us van xiular.
Això va al càrrec. En un acte d’aquestes característiques, amb un públic de caràcter independentista, no ho oblidem, és normal que hi hagi xiulets quan parlis d’Espanya no per criticar-la sinó, en tot cas, per dir que ha de canviar. Crec que cal dir a la gent qui penses, no qui vol sentir. Per això ja n'hi havia d'altres. Voler fer aquesta apel·lació a la necessitat de canvi dels que tenen una visió d’Espanya única, centralista, per reconèixer l’altre, la pluralitat. No hi ha una única manera d’entendre la identitat. I això serveix per a Espanya, però també per a Catalunya, la pluralitat de la qual també n'obliden alguns.
El PP us va criticar per ser-hi.
( Riu). Jo coincideixo en un acte institucional amb Puigdemont i és una vergonya, i ells intenten fer veure que poden aconseguir la majoria amb Junts i això forma part de la normalitat. Aquesta crítica no te cap consistència!
La idea d’una amnistia... què us sembla?
Crec que cal explorar totes les possibilitats de l’ordenament jurídic i de l’Estat de dret per trobar solucions a aquest contenciós. Per provar de cosir el gran descosit que va tenir lloc el 2017. Hi ha alguns juristes i experts en dret constitucional que indiquin solucions. S'ha d'explorar tot allò que sigui per garantir la convivència.
La qüestió és: amnistia sense una resposta ètica? Sense un reconeixement dels errors?
El problema de l’ètica i de la moral és que acaba sent una cosa personal. I hi ha un altre problema: l’“Ho tornarem a fer”. Jo creo que fins i tot els que ho diuen saben que no tornaran a fer-ho. Però per què passa això? Perquè les diverses convocatòries electorals no han resolt l’hegemonia dins de l’independentisme. Només cal repassar els discursos de l’acte a Cuixà... I aquesta competència també és donarà al procés de negociació de la investidura. I no hi ajuda, precisament. Però hem de comptar amb aquesta pluralitat dins les mateixes formacions independentistes.
Vós el 2007 parlàveu de la desafecció. Continueu allà?
Era molt abans de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut. Molt abans també de la majoria absoluta del PP i de les retallades. Però ara no estem igual: no sé si ha tocat sostre però, evidentment, la situació que hi ha ara no és la de fa quatre o cinc anys a Catalunya, ni al País Basc, no ho oblidem.
Com veieu avui Catalunya?
No estem malament. El teixit econòmic és sòlid, tot i que s’han perdut oportunitats. Si després del que ha passat encara som aquí, com podríem estar si haguéssim fet les coses bé?
Algun dia tornaran les empreses que se’n van anar de Catalunya el 2017?
És aviat per avaluar la marxa de les empreses. Tot i que hi ha coses que són evidents: els centres de decisió són lluny d’aquí. El cost a llarg termini serà molt alt.
Temeu un declivi?
Temo la pèrdua de pes econòmic i de poder de decisió. És letal i difícilment reversible. Els poders públics han de crear les condicions de confiança perquè les empreses que puguin i vulguin puguin tornar, però mentre hi hagi incertesa no crec que hi hagi cua per tornar. I algunes no tornaran. Això és un error que el sobiranisme no ha admès. Jo preguntaria als que deien que els bancs no se n’anirien si tenen alguna cosa a dir ara.
Tot i això, aquesta perspectiva emmascara una altra evidència: les capitals d’Estat s’ho emporten tot... A tot Europa passa el mateix.
La política actual accelera els processos globals d’absorció de les capitals i de concentració. A Madrid hi ha hagut voluntat manifesta, especialment a partir de mitjan anys noranta, amb el primer govern d’Aznar, de quedar-s’ho tot. És així. Però aquí també hi ha ajudat el govern de Catalunya en un determinat període lligat al procés. No d’una manera volguda, però la conseqüència al final ha estat aquesta.
Este es el quid de la cuestión, el dinero.
ResponEliminaTot i que hi ha coses que són evidents: els centres de decisió són lluny d’aquí. El cost a llarg termini serà molt alt.
Mira, ya lo he dicho en otras ocasiones, y es evidente que el centro de gravedad ha marchado allende fronteras. Valencia y Zaragoza.
Hace menos de una década, cuando uno salia del aeropuerto de El Prat, habían unos carteles gigantes que ponían Apricot, con una imagen de chicas de compañía ligeras de ropa. Esos carteles ya no están. ¿Por qué? es la pregunta, porque las chicas guapas de vida facil y este tipo de empresas en general, se establecen donde hay dinero, y aquí, los congresos, las juntas de accionistas, las de gerencia, las comisiones de empresa y las asambleas de accionistas han marchado a donde han marchado las sedes empresariales, o sea, no están aquí.
Este detalle pequeño, ínfimo si se quiere, me lo explicó un taxista acotando que desde los follones de los de la república de los ocho segundos, nada ha sido igual, al menos para su trabajo.
D'acord en tot menys en una cosa, De Congressos s'en fan més aquí i més importants que a Madrid, i les APP estan creixent com m'osques creant molts llocs de treball. Succeeix que l'economia catalana és més del segle XXI que la de la resta de la península. I es per això que tenim menys atur que ningú i exportem més que ningú. Salut
EliminaYa comente aquí en su dia que yo era partidario de indultar a los delincuentes, justificandolo, pero no bajo presión, eso nunca y aquí se ha liberado a los delincuentes para que un señor se mantenga en la poltrona y el problema y los causantes lejos de cesar en sus caducas reivindicaciones ahora pedirán más y como hay alguien a quien solo le importa lo que le importa no descarto que lo consigan, eso puede generar muchos problemas y muy graves en todo el país, de todo tipo, seamos responsables. Otro cantar es la amnistía, a eso me opongo radicalmente, porque cuando uno da una amnistía colectiva reconoce que los delincuentes no eran delincuentes y este no es el caso.
ResponEliminaEs de destacar la mala actuación del Gobierno en su día, su indecisión y su falta de carácter.
Unos hicieron el gilipollas y se quisieron saltar el derecho a decidir de los españoles sobre España y el Gobierno de España no supo actuar , no supo legislar y no supo crear el discurso necesario, que tampoco era tan dificil, digo yo. Bastaba haber intervenido la comunidad un mes antes y legislar sanciones muy duras para quien utilizará medios públicos en beneficio ideológico y para violar la voluntad soberana de los españoles.
Económicamente no se, pero el ambiente que se respira alli hasta hace poco, (la ultima vez que fui fue hace un año o asi) y el que se respiraba hace años no tiene nada que ver. Recuerdo Barcelona moderna, cosmopolita, alegre y lo que veo ahora no me gusta nada. Y no vamos a hablar de sitios de Lérida donde voy que eso ya es casi una dictadura.
En fin, un fracaso, provocado por unos y no resuelto por nadie.
Y no, no creo en el diálogo cuando dicen los que dicen querer dialogar dicen: Si o si. Ya soy mayor para estas trampas.
Este país pagara todo esto y creo que de forma muy dura, lo siento, soy pesimista.
Un saludo.
Aún más sencillo Daniel.si Rajoy hubiese dejado hacer el referéndum, el NO hubiese ganado y sanseacabó, como pasó en Canadá. Rajoy es el gran culpable de todo lo que ha pasado, por acción y por omisión. En cuanto al día´logo, siempre es interesado, fíjate en González Pons blanqueando al mismísimo Puigdemont, Teatro del malo,que diría Mourinho.
EliminaSaludos.
Aquí no volverá nadie,si Ferrovial se va de España porque aspira a otros mercados internacionales.Hay que pensar que empresas,como Naturgy, la Caixa lo que están pensando es como Ferrovial,salir de España,de volver a Cataluña, sería retroceder.
ResponEliminaHasta yo me empadronare en Córdoba, para que mis hijos disfruten de lo que tanto me costó.
Poco a poco,el accionariado de Naturgy está en manos de sociedades extranjeras.Aberti se fue para siempre.
Cataluña será destino turístico, en manos de empresas extranjeras.
Mi primo lejano,el pobre va a donde le dicen,con pocas ganas,como todo emigrante es de otra madera,siempre en el tajo.
Saludos
EliminaNo lo veo así, simplemente tiene otro tipo de empresas, que por cierto exportan más que nadie en la península. Sucede que tenemos una Economía diferente, la economía del futuro pospandemia. El problema reside en que no sabemos como irá en el tiempo lo del turismo por lo del calentamiento.
Saludos.