La Història no ha conservat el seu nom, i és una llàstima. Era director del Patent Officce americà, i va ser ell qui va tocar a xafarranxo. El 1875 va enviar la seva dimissió al Secretari d'Estat per al Comerç. Per què seguir?, deia en substància; ja no queda res per inventar. Dotze anys després, el 1887, el gran químic Marcellin Berthelot escrivia: «D'ara endavant, l'Univers no té ja misteris.» Per obtenir una imatge coherent del món, la ciència havia buidat la plaça. La perfecció per l'omissió. La matèria estava constituïda per cert nombre d'elements impossibles de transformar uns en uns altres. Però, mentre Berthelot rebutjava a la seva sàvia obra els somnis alquimistes, els elements, que no sabien d'això, seguien transmutant sota l'efecte de la radioactivitat natural. El 1852, Reichenbach havia exposat el fenomen, que havia estat immediatament rebutjat. Treballs realitzats en 1870 evoquen "un quart estat de la matèria» comprovat amb ocasió de la descàrrega dels gasos. Però ha-havia de reprimir tot misteri. Repressió: aquesta és la paraula. La idea del segle XIX es pot sotmetre a psicoanàlisi.
Un alemany anomenat Zeppelin, de tornada a la seva terra després d'haver combatut a les files sudistes, va tractar d'interessar als industrials en la direcció de globus. «Desgraciat! No sap que hi ha tres temes sobre els quals l'Acadèmia de Ciències francesa no admet discussió? Són la quadratura del cercle, el túnel sota el canal de la Manxa i els globus dirigits.»
Un altre alemany, Hermán Gaswindt, proposava la construcció de màquines volants més pesades que l'aire, propulsades per coets. El ministre de la Guerra alemany, després d'haver consultat els tècnics, va escriure sobre el cinquè manuscrit: «Quan rebentarà d'una vegada aquest ocell de mal averany?"
Els
russos, per la seva banda, s'havien sacsejat de sobre un altre ocell de
mal averany, Kibaltchich, que era també partidari de les màquines
voladores amb coets. Escamot d'execució. Cert que Kibaltchich havia
emprat els seus coneixements tècnics per fabricar una bomba que acabava
de matar a l'emperador Alexandre II. En canvi, no hi havia motiu per
enviar al cadafal al professor Langley, de l'Smithsonian Institute
americà, que proposava unes màquines voladores accionades per motors
d'explosió, recentment inventats. Se'l va degradar, se'l va arruïnar i
se'l va expulsar del Smithsonian.
El
professor Simón Newcomb va demostrar matemàticament la impossibilitat
de volar amb una màquina més pesada que l'aire. Uns mesos abans de la
mort de Langley, que es va morir de pena, un noi anglès va tornar
plorant un dia a l'escola. Havia mostrat als seus companys una
fotografia d'una maqueta, que Langley acabava d'enviar al seu pare.
Aquest havia proclamat que els homes acabarien per volar. Els companys
es varen burlar d'ell. I el mestre li va dir: «Amic meu, potser el seu
pare és un ximple?" El suposat ximple es deia Herbert George Wells.
L'any 1879, el president de l'Institut de Tecnologia Stevens, Henry Morton, va nomenar a la bombeta incandescent inventada per Thomas Alva Edison un "notori fracàs". Tot i que ara les bicicletes són un important mitjà de transport, el 1902 'The Washington Post' va anunciar que eren una moda passatgera i que "la popularitat de la roda està condemnada al fracàs". El mateix 1902, 'The New York Times' va titllar poc pràctics als automòbils, anunciant que el preu dels cotxes "mai serà prou baix per fer-los populars". Més endavant, al 1917, l'empresa cútex va inventar el que més s'assemblava a l'esmalt d'ungles líquid modern. No obstant això, va trigar molt de temps a fer-se popular.
El 1927, 'The New York Times' la va titllar de "moda passatgera de Londres", mentre que el 1932 'The Atlanta Daily World' la va tractar d'una "moda passatgera estranya i única".
El 1928, el president de la companyia cinematogràfica nord-americana United Artists, Josephh Schenck, va anunciar que "la parla no era propi de les imatges". Encara que pensava que els efectes sonors podien ser útils en el cinema, el diàleg, en la seva opinió, era "sobrevalorat".
Quan els contestadors automàtics varen aparèixer per primera vegada, semblava que les companyies telefòniques impedirien el seu ús i desenvolupament. Des dels anys 1940, la majoria de les companyies els varen prohibir, i ATT va anunciar que "no hi ha necessitats per a aquest dispositiu".
Ja més endavant, l'any 1985, 'The New York Times' en un dels seus articles va anunciar la imminent desaparició dels ordinadors portàtils, dient que "la gent no vol portar un ordinador a la platja o al tren" i que prefereixen passar aquest temps "llegint les seccions d'esport o de negocis dels diaris".
Tenen totes aquestes ments visionàries i preclares un digne predecessor. Més de dos mil anys abans un escriba egipci va considerar que ja no valia la pena escriure res més o sobre res, que estava ja tot escrit i que era inútil doncs continuar fent-ho. Una gran visió de futur d'una sèrie de gent no fa pas tants anys alguns... llevat de l'escriba egipci que es va cobrir de glòria pels segles dels segles...
Són el mateix bestiá que ara dubta de les bondats de la IA i solament hi veuen perills, que indudablement els té, però igual que els varen tenir, molts dels invents esmentats.
ResponEliminaHome. bestiar no ignorants i poc clarividents sí. Tot el que és nou i no es coneix, espanta a la gent que és refugia en negar l'evidència. El curiós del cas, és que la IA fa ja anys que és entre nosaltres, o que són els algoritmes?, o el reconeixement facial?. Salut,
EliminaNo es el mateix. Només alguns algoritmes de nova generació es poden acostar al concepte de IA. La IA es nodreix d'algoritmes, però la seva característica principal és la facultat d'aprendre i millorar els propis algoritmes.
Eliminahttps://maldita.es/malditatecnologia/20220106/inteligencia-artificial-algoritmos-significado/
EliminaCale, gràcies per l'enllaç de Maldita, de fet poc hi entenc de tot això, però el sentit comú em diu que la IA té més de positiu que de negatiu. Recordes el raig laser quan va sortir, li deien "el rayo de la muerte". I ja ho veus.
EliminaSalut.
M habré de apuntar a la respuesta de Ricard. Posiblemente tenga razón, mucha razón. Posiblemente suplirá muchisimas cosas que nosotros dejaremos de hacer, nos avisará de desastres, nos tenderá una manos en la vejez, y nos acompañará en las operaciones de envergadura, por no decir en las decisiones cruciales.
ResponEliminaNo lo veré, pero esto está aquí y pronto será una realidad.
Salut
Miquel, ja mora entre nosaltres la IA, i fa anys, Minority report ja ens avisaba, i a la Xina encara està molt més integrada. El que passa es que no ens n'adonem. Salut.
ResponEliminaEl Girona hizo un buen partido,el pobre Sevilla lleno de jugadores de renombre,no pudo(le falta juventud),tiene una media de edad muy alta.
ResponEliminaSaludos
Ya he visto el resumen, y ambos fallaron unos cuantos goles cantados.
ResponEliminaLa India ya está en la Luna en el polo Sur. Yo creo que el futuro de la Humanidad esta en el espacio exterior, allí hay tres desafíos básicos: Temperaturas, atmósfera y agua.
ResponElimina1. Temperaturas, si hacemos caso a la moda actual podemos modificar la temperatura de todo un planeta con nuestras actuaciones (yo no lo veo asi)
2. Atmósfera. Hubiera que crear inmensos "creadores de gases" y luego poco a poco generar suelos para plantar vegetación o quizas solo se trate de llevar unos respiradores artificiales.
3. El Agua se puede crear por procesos químicos. es Hidrogeno y Oxigeno que hay que unir.
Yo creo que terminaremos en el espacio, a pesar de lo que veo todos los dias, tengo mucha fe en nosotros como especie "competitiva". Aunque esto no ocurrirá en unos pocos años, las cosas llevan su tiempo.
Un saludo.
Todo esto ya no lo veremos, sin que parece realmente facil lo que dices por la gran cantidad de hielo que hay en la Luna. Aunque sea en la Luna. Marte o cualquier otro planeta. lo acabaremos degradando igual que estamos haciendo en la tierra. Saludos.
ResponEliminaPues no, no lo veremos. Pero debemos saber que nosotros también somo parte de la Naturaleza, y hacemos el papel que nos toca.
ResponEliminaUn saludo
Mas bien el papel que nos dejan. O nos dejamos.
ResponEliminaPer cert, l'any 1875, l'avió encara no estava inventat. El responsable de l'oficina de patents dels Estats Units d’Amèrica, va plegar massa d'hora...pobret!
ResponEliminaOstres, cert, és de 1903, aquesta part es treta del retorno de los Brujos de Pawels i Bergier.
EliminaMea culpa, el text de Pawels i Bergier és aquest: "La Història no ha conservat el seu nom, i és una llàstima. Era director del Patent Office americà, i va ser ell qui va tocar a xafarranxo. El 1875 va enviar la seva dimissió al secretari d'Estat per al Comerç. Per què seguir?, deia en substància; ja no queda res per inventar."
Elimina