El semàfor de 'Mortadelo i Filemón' serà aviat una realitat. L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha trucat aquest dijous al professor navarrès que va impulsar la iniciativa per confirmar-li que la capital catalana portarà endavant la seva original proposta en homenatge al ninotaire Francisco Ibáñez.  “Hem estat parlant una bona estona i m'ha donat les gràcies per la idea. Diu que, encara que no sigui aquest el procediment habitual, des del consistori han acollit bé el projecte i ho han passat als serveis tècnics per al seu desenvolupament i ubicació”, ha explicat Francisco Javier Ibáñez a La Vanguardia qui, malgrat la coincidència al cognom, no té cap parentiu amb l'artista català.

Fa dies que milers d'usuaris proposen en xarxes alguns llocs emblemàtics relacionats amb Ibáñez, com l'antiga seu de l'editorial Bruguera, al carrer Llogaret, o diferents punts del districte de Sant Martí, on va viure el dibuixant. Allà hi ha la que és considerada la millor biblioteca pública del món, la Gabriel García Márquez, que assegura que “volem que els semàfors de davant de la biblioteca els regulin Mortadelo i Filemón”. El centre té un espai dedicat al mestre de l'humor. “Jo he insistit perquè s'hi ubiqui, però no depèn de mi”, confessa el professor.

Durant aquesta setmana, personalitats del món de la cultura, com l'actor Octavi Pujades, l'escriptora Rosa Ribas o el dramaturg Jordi Galcerán es van posicionar a favor d'aquesta proposta. “Seria un homenatge a ell ia les generacions de fans. Fins i tot seria un reclam turístic”, reconeixia el cineasta Santiago Segura. La idea va sorgir de la ment d'aquest docent durant les vacances a Dinamarca. “A la ciutat d'Aarhus hi ha uns semàfors molt simpàtics de víkings que fan honor als seus avantpassats. En veure'ls, vaig pensar que tindria tot el sentit del món traslladar aquesta idea a Barcelona amb Ibáñez. Filemó, que sempre rondina, és el que dóna ordres, així que seria el vermell. I Mortadel·lo, el verd, passejant tranquil. No descarto que hi hagi qui esculli anar per aquesta cruïlla abans que per una altra. Segur que ho fa amb un somriure”, apunta. Amb la resposta afirmativa del consistori, Ibáñez s'uneix a altres personatges cèlebres que compten amb el seu propi semàfor, com Elvis Presley, a la ciutat alemanya de Friedberg, ja que allí va realitzar el seu servei militar; o Chiquito de la Calçada, al barri malagueny de Huelín. “Espero que aquest sigui un de tants merescuts homenatges al gran Ibáñez. Els seus lectors s'han animat amb altres idees, com ara reanomenar algun carrer o, fins i tot, l'estació de Sants. La meva és una proposta senzilla, però crec que entranyable i vistosa, ja que un semàfor l'has de veure tant sí com no per creuar”. Lara Gómez Ruiz, a la vanguardia.com

Tenint en compte que aquests semàfors són per al més incívic dels espècimens que passegen per la ciutat, el vianant, l'únic que no respecta cap de les normes per circular per la vorera, carril bici o pas de vianants, potser hauria estat millor posar als semàfors 'Rompetechos', o Pepe Gotera i Otilio.