Estremeix només pensar que algú sigui capaç de trencar la llosa que protegeix un nínxol per remoure entre restes humanes a la recerca de joies i peces dentals d'or. Però el robatori és l'únic mòbil que justifica una onada de profanacions tal que va provocar que el 3 de juliol passat un membre de l'equip jurídic de l'empresa pública gestora dels cementiris presentés una denúncia a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Sants. Montjuïc. El responsable va prestar declaració i va xifrar el nombre d'assalts en 160. Des de l'inici de l'onada de profanacions, que els responsables del cementiri situen entre el maig i el juliol, la policia catalana, en coordinació amb la Guàrdia Urbana de Barcelona, ha realitzat dos dispositius nocturns conjunts per intentar trobar els assaltants in fraganti. Les patrulles de seguretat ciutadana de Sants circulen sovint per l'exterior i l'interior del cementiri, atents a qualsevol moviment sospitós.
Actualment, pràcticament ningú no enterra els seus éssers estimats amb peces de valor. Donar sepultura als morts amb les seves joies ha quedat reduït a poques cultures, com la gitana, que sí que manté la tradició. Ni un sol dels molts panteons de famílies gitanes que hi ha a Montjuïc ha estat violentat, asseguren les mateixes fonts. Els profanats són majoritàriament antics i sense làpida.
Sembla que en aquest país no hi ha manera de respectar ni els morts, sigui a cementiris o a les cunetes. Un país que no sap respectar els seus morts no es mereix gens de respecte. Respectar o fer guardar respecte, que la culpa no sempre serà de l'altre.
A Sabadell els profanadors de tombes són la Funerària Torra, amb la connivència de l'Ajuntament.: "Sepultures a 99. Sona a l'eslògan d'una nova oportunitat de negoci dels basars de la ciutat, però la llegenda no té res a veure amb les tendències de mercat, sinó que il·lustra una problemàtica que traspassa la frontera del material sensible per a moltes famílies de Sabadell. El nom representa un grup de ciutadans que s'han organitzat contra la decisió unilateral del consistori de reduir a 50 anys les concessions de nínxols, originalment contemplades a 99 anys, com recorden els seus portaveus apel·lant a l'àmplia jurisprudència". Des del 2009, l'ajuntament té cedida la gestió del cementiri municipal a la funerària Torra, que està contactant amb els afectats per instar-los a renovar la concessió perquè han superat els 50 anys. La controvèrsia sorgeix quan part de les famílies interpel·lades al·leguen que l'atorgament que al seu dia es va signar era amb caràcter de "perpetuïtat, cosa que comporta un període de 99 anys". Però la pela és la pela, i el que hi ha és un afany recaptatori evident darrere de tot això; el consistori s'aprofita de la bona fe i la ingenuïtat de gent gran, gent humil.
Renovar la concessió d'un nínxol 50 anys més s'en va als mil euros. Una aberració més a afegir a l'obscè negoci de la mort de les funeràries, que impunement roben als vius i als morts. Legalment, això sí, però no sempre la legalitat és justa i menys encara honesta.
Son los tiempos, Francesc. Hoy ni los muertos importan.
ResponEliminaSalut
Una societat que no respecte als seus vells i als seus morts, és una societat fracassada.
ResponEliminaSalut.
Pues tengo que renovar un nicho(era para 50 años),en el cementerio de Collserola. ¿Dices que vale 1000 euros?. La muerte vale dinero, no sé de qué te extraña. Me toca pagar para otros 50 años y ya está, será la última vez.
ResponEliminaEs un nicho de los grandes, de los que pueden caber dos, ahora sólo ocupado por la abuela. Lo malo es que pregunto y todos dicen que de muertos quieren ser incinerados
, pues vaya plan. He dicho que renuevo y luego ya veremos si se ocupa o no, que nunca se sabe y cambian de opinión.
Saludos
La muerte no vale dinero, por la muerte cobran dinero. En casa somos de Ocaso, o sea que lo tengo todo pagado y de sobras. Pero si alguien sea del Ocaso o no, quiere que le incineren. ¿por qué se le obliga a pagar un pastón por un ataúd que usará solo unas horas?. Hay unos de cartón que salen a precio de risa., y son más que presentables.
ResponEliminaEstos se estan igualando al Gobierno y su impuesto de Sucesiones, te compras una cosa pagas tus impuestos, trabajas y pagas tus impuestos y cuando te mueres te vuelven a cobrar impuestos sobre lo que ya has pagado impuestos, es algo obsceno.
ResponEliminaUn saludo.
Es cierto lo que dice Carlos, en Catalunya es de los pocos sitios en que se paga el impuesto de Sucesiones, y si tenemos en cuenta además que al Psoe le quedan solo tres autonomías, ya sabes...
EliminaNombre de mi madre y mío, o sea, de los dos.
EliminaLa honradez recompensada siempre en España. Enhorabona per la victòria. Salut.
EliminaSi que lo es, Daniel. En las autonomías donde gobierna el Pp se elimina o se reduce considerablemente, igualmente las donaciones. Acabaré empadronado me en Córdoba. Los independentistas de Cataluña sólo saben subir los impuestos y controlar el agua
ResponEliminaEntierros, funerales, nichos y renovaciones, cuotas...
ResponEliminaLa cuestión no es si la muerte vale o no vale dinero. La cuestión es que la han convertido en un asqueroso negocio alrededor de algo inútil y solo necesario a partir de creencias religiosas estúpidas.
Un gran negoci, vaig ser vei del propietari de la Funeraria Torra y t'asseguro que el negoci dona, i molt. És una vergonya.
ResponElimina