RIP MARE NOSTRUM

Diverses famílies contemplen el capvespre a Alexandria, Egipte, sobre blocs de ciment a manera d'escullera per contenir la pujada del nivell de mar. En aquesta sèrie de 7 reportatges que s'inicia avui, La Vanguardia navega les aigües mediterrànies i visita les costes de Tunísia, Líban, Egipte, Grècia i Espanya per documentar l'impacte de l'escalfament global i la pesca massiva a les poblacions de les ribes.
El darrer crit de la Mediterrània. Al llogaret d'Abu Homos, al cor del Delta del Nil, l'ancià Abdel Rasik se subjecta la galabiya groga, rebel pel vent, i es col·loca a la gatzoneta davant dels seus cultius morts. “Malih, Malih”, xiuxiueja. Palpa la terra erma amb la mà i s'emporta el dit índex als llavis. “Malih! Veus? ¡Sal!, La terra està salada, per això les collites no creixen!”
A l'altre extrem del Mediterrani, a bord del veler Va de Bon Coeur, el biòleg marí Alex Jonson escorcolla amb uns prismàtics les aigües al sud de les illes balears a la recerca d'un assassí fantasma: artefactes de pesca abandonats que el corrent arrossega mar endins i atrapen cada any milers de tortugues i cetacis.
A tres mil quilòmetres d'allà, al port d'Amchit, el pescador libanès Emili Hershey amaga el seu disgust sota una gorra verda i espetega la llengua desesperat. “Les xarxes són buides”, lamenta. Té clar el culpable: el peix lleó, una espècie invasora tropical del mar Roig que s'ha introduït a través del canal de Suez i en l'última dècada ha conquerit els cada vegada més càlids corrents mediterranis.
Tot i que distants geogràficament entre si, els crits d'auxili de Rasik, Jonson i Hershey tenen la mateixa arrel: la crisi climàtica amenaça la supervivència del Mare Nostrum. El Mediterrani no és només el mar que més ràpid s'escalfa sinó el més sobrepescat i el que aglutina més contaminació plàstica. Tot i que l'amenaça és global i que les conseqüències entre el nord i el sud mediterranis són diferents, hi ha un denominador comú: el temps per reaccionar s'acaba. L'espiral de degradació és alarmant, adverteixen els experts.
La crisi climàtica i l'acció de l'home asfixien la Mediterrània. Com que és un mar semitancat, les seves aigües s'escalfen entre tres i cinc vegades més ràpid que el global dels oceans. Aquest increment produeix canvis irreversibles en els seus ecosistemes i castiga la vida de milions de persones que viuen a la vora. La proliferació d'arts perjudicials de pesca, que causen la desaparició d'espècies natives i minva la diversitat marina, només hi afegeix més pressió. Amb unes aigües ja assetjades per la sobrepesca, el canvi climàtic accelera encara més aquest procés de degeneració.
Els veïns que habiten la costa són els primers testimonis del canvi. Al llogaret egípcia de Maadiya el pescador Hamdi, de 61 anys, llança la canya des d'una filera de roques blanques i assenyala amb resignació un altre dels impactes climàtics que planen sobre alguns punts de les costes mediterrànies. “Ens enfonsarem. Cada any el mar puja més, tard o d'hora ens n'haurem d'anar d'aquí”. Segons el Panell Intergovernamental de les Nacions Unides sobre el Canvi climàtic (IPCC a les sigles en anglès), el nivell del Mediterrani creixerà entre 30 centímetres i un metre abans de final de segle. Les pujades de les últimes dècades ja han començat a salinitzar terres de cultiu ia engolir parts de la costa en zones especialment vulnerables com al Delta del Nil, a Egipte.
Envoltat de 22 països d'Europa, Àfrica i Àsia, el Mediterrani és un laboratori de l'impacte del canvi climàtic. També de les solucions. “És un moment clau per veure si països socialment molt dispars són capaços d'unir-se per afrontar un problema comú”, explica Jofre Carnicer, especialista en canvi climàtic a la Mediterrània del CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals). Parla de finestra d'oportunitat: “Tant la rapidesa de la pujada de la temperatura com del nivell del mar –afirma– dependrà de l'acció global els propers 20 o 30 anys”. I aquesta reacció haurà de tenir en compte els més vulnerables.


Comparteix:  

Comentaris

  1. Mira, Francesc, cuando era un crío, bajábamos de Montjuïc al puerto, caminando por la carretera del faro. Nos acercábamos a Colon, y allí esperabas que por una o dos pesetas te dejaran subir para ir a coger cangrejos al rompeolas.
    Si el viaje iba medio vacío subíamos en Las Sirenas, que después pasaron a llamarse Las Golondrínas y también Las Palomas, pues había tres empresas diferentes que hacían el trayecto Colón/Espigón rompeolas, con las barcas.
    Allí había pescadores con sillas fabricadas en el mismo cemento de las piedras, a modo de "polletes". Estos, los pescadores, tenían su sitio, pues, pagaban su licencia, te dejo un enlace y mira la foto de la derecha:
    https://www.google.com/search?sca_esv=558765920&sxsrf=AB5stBhASv2WDVl7HuA7rDZcl4LF9YzJwA:1692627605714&q=pescadores+en+la+barceloneta+rompeolas&tbm=isch&source=lnms&sa=X&ved=2ahUKEwjHs7OZ-e2AAxWCVqQEHfDfAFUQ0pQJegQIDBAB&biw=1585&bih=925&dpr=1.02#imgrc=uMm1GhWmWLhBzM
    Hoy esos "polletes" han desaparecido comidos por el mar. No hay ni sombra de aquellas pasarelas, y queda algún vestigio de alguna escalera. El mar se lo ha comido todo y se tiene que ir rellenando cada temporada, pues el nivel ha cambiado y poco a poco se va desformando.
    Hay un cambio radical.


    ResponElimina
  2. Recordo a Playa Blanca (Lanzarote) un pescador donant de menjar a les gavines al costat del passeig. Tot cambia, pero a pitjor. Salut,

    https://anoharradelvalles.blogspot.com/2016/07/hora-desmorzar.html

    ResponElimina
  3. Como curiosidad, sin ánimo de entrar en el tema del calentamiento, el agua del Mediterráneo en Sitges en agosto está muy caliente desde que me baño allí, hace más de medio siglo.Pero si pretendes sacar pulpos y te zambulles unos dos metros,está muy fría. Hay un momento en septiembre o en octubre,que llegas un día a la playa y el agua sorprende por lo fría que está
    Saludos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Yo es que no tengo ni idea de esto del calentamiento del agua del mar, dicen que sí, que está cuatro grados por encima de la temperatura idónea para esta época del año, Yo la encuentro fría siempre cuando me meto.

      Saludos.

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada