TRAÏDOR, O TRAÏT?

Això és una traïció en tota regla. Han jugat amb mi!”. Mitjans d’octubre del 2017. Carles Puigdemont ha suspès els efectes de la declaració d’independència. El govern d’Espanya no ho entén. L’ha proclamat o no? “Vaig obrir la maleïda finestra de diàleg. Vaig fer cas a totes les pressions”. Mariano Rajoy l’amenaça amb l’article 155. “M’han traït un cop. No ho faran dues vegades” escriu Joan Esculies a la vanguardia.

Durant la resta del mes, el president de la Generalitat veu traïdors arreu. A l’executiu del PP, a ERC, en els consellers que callen, en els seus que el pressionen, al PSOE, al PSC... “El fantasma del dia 10 em plana tota l’estona. No em tornaran a enganyar”. El dia 26 no arriben garanties que s’aturarà el 155 encara que convoqui eleccions –que és el que vol fer–. “Estic defensant el que crec que és millor per al país, que em farà quedar a mi com un traïdor”. A Twitter, traïdor. A la plaça Sant Jaume, una pancarta, “Puigdemont, traïdor”. El 27 d’octubre, el president té una anàlisi clara. No hi ha majoria social per defensar la DUI, ni eines. La proclamació no es traduirà en res per a Catalunya. Al contrari, afegirà patiment a la vida de molts. A la seva, el primer. Ho detalla ell mateix a M’explico . De la investidura a l’exili (2020). Puigdemont, però, no vol trair allò que ha defensat sempre i la Declaració tira endavant.

Avui la seva circumstància és encara més complexa. El president és una persona ferida i, per tant, susceptible. La renúncia és el moment més complicat per a un polític. Francesc Macià, 1931, renuncia a la república catalana i obté una autonomia. Traïdor. Josep Tarradellas, 1977, per recuperar la Generalitat renuncia a l’excepcionalitat de l’autonomia republicana i accepta un règim monàrquic. Traïdor. Tanmateix, ambdós negocien sobre la vertebració d’Espanya.

Ara a Puigdemont el busquen perquè avali una legislatura. En aquests anys la Moncloa no ha volgut resoldre la carpeta catalana, sinó adormir-la. L’independentisme només mourà el govern d’Espanya, el que sigui, si troba un punt on fer palanca (ho vam explicar a Punt de suport , 18 de març del 2022). Quan recula a les urnes, n’ha caigut un del cel. Per assolir l’amnistia? Per aconseguir el referèndum? Cap govern oferirà aquestes condicions a uns partits que perden votants. Ai, dels miops que havien de convertir les abstencions en pans! Però un pacte entre diverses debilitats (PSOE, Sumar, independentismes perifèrics) podria consolidar l’autogovern en un moment europeu delicat. 

Per explorar la renúncia, encara que sigui momentània, se li demana a un home que a l’horitzó potser hi té un furgó i unes manilles. El gest a fer és majúscul. “M’han traït un cop. No ho faran dues vegades!”. S’ha de tenir una convicció molt ferma que aquest és el camí a transitar. Ho farien vostès? Puigdemont ja sap què li dirà el seu mirall: traïdor!

Publica un comentari a l'entrada

8 Comentaris

  1. El que em preocupa és que van jugar, potser de forma inconscient, amb la il·lusió de la gent, ell i els altres, fent veure que tot serien flors i violes. I encara hi ha qui s'ho creu. La política és l'art d'allò que és possible, deien.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Benvolguda: Jo, canviaria "la il·lusió " per "la ingenuïtat" però només és un matís.

      Elimina
    2. Ambdues coses: il·lusió e ingenuïtat, de fet la ingenuïtat, o la barra va ser la dels adalils del procés, sobretot Junqueras i Rovira.

      Elimina
  2. Me quedo con las primeras palabras de Júlia: "jugaron con la ilusión de la gente", pero sólo hasta aquí, Francesc.
    Record a Quim Torra, en aquells moments ens promet que amb la República ens sentirem "més còmodes", o sigui, que la "comoditat", que és una qüestió transcendent, "metafísica", queda mesurada i quantificada amb l'adverbi de quantitat "més". Estarem més còmodes. I ja està. No que cobrarem millor pensió (quantificable); ni que tindrem una sanitat superior (verificable); ni que tindrem un PIB amb superàvit (observable).; o que tindrem millors infraestructures (ben tangible). No. Només que ens sentirem "més còmodes".
    .Ara la pregunta ¿ Com es mesura, qui la mesura i baix quins paràmetres es mesura "la comoditat?
    El "sentir-nos més còmodes" és una idea, i em permeto recordar-li a tota la pléyade de directius, enyors de Waterloo també, que no hi ha idees transcendents, sinó principis transcendentals" (Kant)
    Es poden tindre idees, més posar-les a la pràctica si aquestes no són factibles, és, simplement ideologies, i d'aquesta manera no es funciona.
    salut

    ResponElimina
    Respostes
    1. Molta barra i poca-soltes és el que hi havia en els del procés.

      Elimina
  3. Es que este tipo de promesas, no le salen bien ni a Dios (Promesa a los judíos de la Tierra prometida donde habría ríos de leche y miel. Y lo cierto es que llevan milenios sangrando por la tierra que más parece maldita que otra cosa)

    ResponElimina
  4. És que això d'enganyar al personal ja ve de vell. Moisès va tardar 40 anys a fer un recorregut pel desert quan es podia fer en un mes i poc.

    ResponElimina
  5. Según lo que dices, haga lo que haga es un traidor, para unos o para otros, lo tiene chungo. Así que mi consejo, que mande a todos a hacer puñetas y haga lo mejor le convenga a él y a su familia.
    Saludos.

    ResponElimina