{ads}

# BLOC D'EN FRANCESC PUIGCARBÓ - ACTUALITAT - INFORMACIÓ - OPINIÓ - POLÍTICA - COLLONADES - NOTICIES CURIOSES - CONTEXTO - SUE...

LA HIPÒTESI BURNIOL EN EL MADRID DF

Francesc Cambó acostumava a fer ocellets de paper de totes les mides al seu escó quan s'avorria al Congrés dels Diputats, d'això fa un segle. No m'imagino que cap diputat s'entretingués amb la papiroflèxia durant la fallida sessió d'investidura d'Alberto Núñez Feijóo. La tensió es va mastegar, especialment dimarts, quan Pedro Sánchez va renunciar a respondre al president del PP, triant el diputat Óscar Puente per “repartir llenya”, mentre Feijóo agafava “un enuig còsmic”, segons expressions d'Enric Juliana en aquest diari. Si algú hagués fet una corbata al saló de sessions, aquesta hauria sortit volant per una finestra. Però Enric Juliana contempla una possibilitat que crec que no li desagradaria a Núñez Feijóo, i menys ara que sembla ha decidit perpetuar-se en el seu càrrec:

"L'amnistia catalana podria ser la porta d'entrada del Partit Popular en una sorprenent zona de confort on la dreta espanyola tindria al seu abast futurs pactes amb el Partit Nacionalista Basc i fins i tot amb Junts per Catalunya. Un màgic retorn a 1996. Un viatge interestel·lar. No és impossible que això passi en els propers anys, tenint en compte els avenços en l'aplicació pràctica de la física quàntica".

Estem davant d'una d'aquelles cruïlles que tenen més ironia que dramatisme, per més que cridin a Madrid DF. La dramatització extrema dels problemes polítics espanyols és una tàctica hàbil d'intimidació, amb efectes paralitzants. Tot és una tragèdia quan creuen que alguna cosa no els convé. I, tot i això, l'amnistia catalana els convé, primer, per combatre-la, després, per poder ampliar el camp d'aliances.

Amb l'elecció d'Óscar Puente per a la rèplica a Feijóo, Sánchez ha volgut preservar aquest petit marge de maniobra. El porc senglar de Valladolid (senglar, expressió sorgida del parlamentarisme de la Segona República) ha servit d'escut i s'ha menjat Sumar, que no acaba de trobar el to, malgrat l'activisme de Yolanda Díaz les últimes setmanes. En cas de repetició electoral, el PSOE probablement deixaria Sumar amb menys diputats i el PP absorbiria més vots de Vox. L'equilibri resultant podria ser similar a l'actual, amb un fort desgast per a Sánchez.

I finalment ens queda la hipòtesi Burniol: abstenció del PP per facilitar la investidura de Sánchez, amb l'objectiu d'invalidar el pacte amb els independentistes, acumular autoritat moral i empènyer el PSOE a una política de concertació nacional. Aquest moviment, suggerit a l'agost per Juan-José López Burniol, col·laborador setmanal de La Vanguardia, no és fàcil de dur a terme dins una cultura política basada en el drama calderonià.

Feijóo vol durar, i aquesta acrobàcia és arriscada davant d'un públic de dretes habituat al xoc dramatitzat. I el porc senglar de Valladolid no ho ha posat fàcil. Aquesta també era una de les missions, i a fé que la va complir amb escreix.

Publica un comentari a l'entrada

6 Comentaris

  1. He visto alguna cosa por Youtube. He leído a varios periodistas, de la SER y de la no SER. Me quedo con Francino.
    Hay que ser muy maleducado para no salir a contestar personalmente. Y si, a mi edad, no es necesario que se me explique lo de las tácticas. Insisto, muy maleducado, además, para enviar lo que aquí se califica como "El porc senglar de Valladolid", porque ni tiene discurso, ni tiene cintura, ni tiene personalidad, tiene eso, sí, una mala educación que le hace sombra.
    Vi la sintonía entre el PNV y Feijoo, las sonrisas cómplices y el apretón de manos que se dieron después de acabado el discurso. He de decir que me gustó y que me hubiera agradado lo mismo con los de aquí.
    No descarto "hipòtesi Burniol", no la descarto.
    Sánchez no tiene buenos compañeros de cama. Con los de Bildu y la guerra descarada entre ER y Junts (se matarán entre ellos, al tiempo), no se puede ir a ningún lado.
    Salut

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo entenc que no va ser tant maleducat Sánchez no contestant a Feijóo. A banda que no és ni la primera ni la segona ni la tercera vegada que es dona un cas similar, Zapatero, González o Aznar en situacions iguals tampoc varen sortir a contestar. A més amb tot el que li han arribat a dir des del PP y VOX, que volien. Els ha pagat en la mateixa moneda, però amb més elegància.
      Quant a la hipòtesi Burniol, és factible per Feijóo, però no per la resta del seu Partit, començant per Aznar o MAR. I és que sense nacionalistes no hi ha paradís, i això que Feijóo ho sap, Aznar o MAR també ho saben, però no ho comparteixen, almenys no amb Feijóo. El problema del PP és que no tenen a ningú amb cara i ulls per donar la batalla a Sánchez. Ayuso està bé en la seva zona de confort de la Comunitat de Madrid, però fora d'ella, s'estavellaria, o sia, el mateix que li ha passat a Feijóo, triomfava amb la gorra a Galícia, però s'ha estavellat a Madrid. I Moreno Bonilla, és massa inconsistent, i com es varen petar a Soraya, ara no tenen a ningú.

      Elimina
  2. Con esto , lo que escribe este señor por las redes, es más suficiente. Incluso Sánchez lo postergó por deslenguado y maleducado.
    https://www.lavanguardia.com/opinion/20230928/9257726/evidencia-oscar-puente.html

    ResponElimina
    Respostes
    1. Conec l'historial del senglar Puente. Per això el va escollir Sánchez.

      Elimina
  3. Yo no creo que se pueda calificar de maleducada el ausentismo de Sánchez en el debate. Es una estrategia parlamentaria que puede gustar más o menos a la peña, pero muy inteligente, si tienes en cuenta que aún queda una segunda vuelta y luego su turno como candidato. ¿Para qué desgastarse en rifi-rafes inútiles sabiendo que el resultado ya está cantado?

    ResponElimina
  4. És exactament això, a més com dic a l'escrit, hi ha precedents de Zapatero, González o Aznar,

    ResponElimina