Fa molts anys, tants que era molt jove, vaig llegir la Monadologia de Gottfried Wilhelm Leibniz, i francament, no vaig entendre res. El llibre el vaig comprar als encants del diumenge a la plaça del Mercat. Ara, potser influenciat per la lectura de l'antimanual de filosofia d'Onfray he decidit tornar-ho a provar de veure si agafo algun concepte, i tot per aquest petit escrit del filòsof alemany, que és dins el llibre d'Onfray.

El moli de Dedham, del pintor romàntic  John Constable (1820)


"Hi ha signes que fan pensar que en tot moment hi ha en nosaltres infinitat de percepcions, però sense apercepció i sense reflexió, és a dir, canvis a l'ànima mateixa dels quals no ens adonem, perquè les impressions són o massa juntes, de manera que no tenen res que permeti distingir-les per separat, però encara que estiguin unides a les altres no per això deixen de produir efecte i fer-se notar en el conjunt, encara que sigui confusament. Així és com el costum fa que no posem atenció al moviment d'un molí o a un salt d'aigua quan des de fa algun temps hem viscut al costat. 

No es tracta que aquest moviment no impressioni sempre els nostres òrgans, i que a continuació no passi a l'ànima res que respongui a aquestes impressions, en virtut de l'harmonia entre l'ànima i el cos, sinó que aquestes impressions que es donen a l'ànima i al cos, privades dels atractius de la novetat, no són allò força forts com per atraure's la nostra atenció i la nostra memòria, ocupades en objectes més cridaners.  Tota atenció exigeix memòria, i sovint, quan no estem prou advertits que hem de posar atenció a algunes de les nostres pròpies percepcions actuals, les deixem passar sense reflexionar i fins i tot sense adonar-nos-en; però si algú ens adverteix immediatament després, i ens fa notar, per exemple, algun soroll que s'acaba de sentir, ens en recordem, i ens adonem que ja n'hem tingut abans alguna impressió. 

Es tractava, per tant, de percepcions de les quals no ens havíem advertit en el mateix moment, sinó que l'apercepció en aquest cas només es produïa en virtut d'un advertiment, després d'un cert interval, per petit que fos.