ÚLTIMS ESCRITS

8/recent/ticker-posts

SOBRE BLANQUEJAR I ALTRES VERBS MAL UTILITZATS

Com si volgués sacsejar-se la polèmica i centrar-se en el cinema, el Festival de Sant Sebastià havia col·locat com a segona pel·lícula de la seva programació 'No me llame Ternera', el documental dirigit per Jordi Évole i Màrius Sánchez que entrevista el dirigent terrorista etarra. Una llarga entrevista precedida de peticions de retirada de la seva projecció a càrrec de qui no ho havia vist (associacions de víctimes i sindicats policials) i una primera crítica d'un espectador: Ternera mateix. "No m'ha agradat, han fet el que han volgut", ha declarat a Berria.  Acusen Évole de blanquejar al terrorista. Évole, es justifica o s'explica en aquest article a la vanguardia. Per cert, caldria recordar el documental sobre Lasa i Zabala que si que blanquejava al Govern i al senyor X, que com M.Rajoy no sabem qui es o era.

"Era el 1991. Jo tenia 17 anys. ETA assassinava deu persones, cinc d’elles nens, fent explotar un cotxe bomba a la casa caserna de Vic. L’endemà, mentre es celebraven els funerals, la Guàrdia Civil va abatre dos dels autors del crim en un xalet de Lliçà d’Amunt. No necessito mirar Google per recordar-ne els noms. Juan Félix Erezuma i Joan Carles Monteagudo. També recordo els de Francisco Mújica Garmendia, José Luis Urrusolo Sistiaga, Domingo Troitiño, Santiago Arróspide. Soc de la generació que va créixer amb cartells d’etarres a les estacions d’autobusos.


De l’atemptat de Vic són inesborrables l’abraçada entre dos guàrdies civils ensangonats i la carrera d’un home que portava als braços una nena ferida. En aquell estat de xoc, molts gairebé vam celebrar la mort dels dos etarres. “No és bo que reaccionis des de l’odi”, em va deixar anar el meu pare. Quatre anys abans, l’atemptat d’Hipercor (21 assassinats) va marcar diverses gene­racions.

Una de les meves primeres feines periodístiques va ser participar en la investigació per a una sèrie sobre la història d’ETA. L’encàrrec me’l va fer el documentalista Joan González, que em va regalar l’oportunitat de treballar amb Xavier Vinader, periodista d’investigació i símbol de la llibertat d’expressió.

ETA va assassinar el 1980 dos ultradretans esmentats per Vinader en un article. Se’l va jutjar i el van condemnar a set anys de presó per “imprudència temerària professional amb resultat de dos assassinats”. Es va exiliar, va tenir atemptats ultres, va tornar, va estar dos mesos a la presó, i el Govern de Felipe González el va indultar. Si Twitter hagués existit, Vinader hauria estat el gran blanquejador de l’època. Per a molts de nosaltres va ser un referent. Aquella sèrie sobre ETA no va veure mai la llum.

ETA ha estat molt present en tota la meva vida professional. He entrevistat un etarra penedit; Jesús Eguiguren, el negociador amb ETA que ens va anunciar el final de l’organització; dos programes especials coincidint amb la treva definitiva; l’entrevista a Txillarre amb Arnaldo Otegi. També he entrevistat un pistoler dels GAL, l’exministre José Barrionuevo i l'ex secretari d’Estat Rafael Vera, condemnats per la seva vinculació en la guerra bruta contra ETA.

Fa més de tres anys vam començar a treballar amb Màrius Sánchez per aconseguir entrevistar Josu Urrutikoetxea, Josu Ternera. El dirigent d’ETA és el testimoni viu que més sap de l’organització terrorista, dels seus anys més salvatges i també del seu final. Va ser una conversa dura, aspra, tensa, i amb un valor periodístic i històric in­negable.

Durant l’entrevista el líder d’ETA sent termes poc habituals en el seu vocabulari: assassinat, màfia, atemptat, cinisme. Se li recorden passatges horribles de la seva organització, amb imatges d’arxiu que no tinc clar que hagués vist abans. I, per posar-ne un exemple, a la pregunta de si recordava el que va passar el 19 de juny del 1987, no li va passar pel cap el nom d’Hipercor".

Fa cinc anys que Urrutikoetxea va anunciar la dissolució d’ETA. Avui hi ha xavals que no saben qui va ser Miguel Ángel Blanco. Els asseguro que amb el visionament del nostre documental (es projectarà al Festival de Sant Sebastià) molts joves descobriran que no fa tant a Espanya un cotxe bomba podia esclatar a l’aparcament d’un súper, o en una casa caserna, o li podien clavar un tret al clatell a un regidor d’un poble qualsevol. Els quedarà molt clar qui va ser aquell jove polític d’ Ermua, i fins i tot que el seu assassí va ser Francisco Javier García Gaztelu, àlies Txapote, a qui potser fins i tot han corejat sense saber qui era. De debò això és blanquejar? Encara estem així?

Publica un comentari a l'entrada

8 Comentaris

  1. La palabra blanquear viene de la época de Al Capone. Este tenía una red de lavanderías en todo Chicago, con las que "blanqueba" el dinero de los juegos ilegales, la prostitución y el alcohol.
    Lo cogieron por un fallo en el pago de impuestos de una de ellas.
    Sobre el resto no me voy a pronunciar. Nadie habla de la banda Baader-Meinhof alemana y lo que les sucedió en la cárcel. Nadie habla de Gibraltar y la muerte de tres terroristas a mano de la policía por orden de la dama de hierro, y nadie se acuerda de Bandera Roja en Bolonia, en Italia.
    A Mayte le desapareció un familiar en Hipercor. No quiero hablar de ETA, porque está viva en Bildu, la demostración es que etarra que sueltan, etarra que homenajean..
    Cada uno piense lo que quiera, somos libres, y podemos pasear y hablar y decir lo que pensamos sin miedo al tiro en la nuca.
    Salut

    ResponElimina
    Respostes
    1. Els que mantenen viva a ETA no són els de Bildu, és el PP i VOX. Si no fos per ells ni se'n parlaria.

      Elimina
    2. Els que mantenen viva a ETA no són els de Bildu, és el PP i VOX.
      Totalment d'acord però afegint aquesta estúpida persistència de no entendre ni acceptar la pluralitat nacional

      Elimina
  2. Por cierto, recuerdo lo de Hipercor como si fuera hoy por muchos motivos...era un viernes a la tarde, cuando más lleno estaba, al menos en esa época, donde el viernes la gente cargaba y marchaba para el apartamento, que se habían puesto de moda, en Salou, Miami playa, Cambrils, Torredembarra y toda la costa de Tarragona.

    ResponElimina
  3. El cuerpo en llamas,una buena miniserie acompañada de documental de los hechos ocurridos en el juicio contra Rosa,la guardia urbana que asesino a su compañero.Al ver la serie y después el documental,te cabe la duda.
    Si ves un documental,ahora deETA ,el recuerdo se debilita de lo que fueron unos canallas asesinos.No me gusta Evole,un oportunista.
    Saludos

    ResponElimina
  4. Me da pereza ver una serie como esta, o la de Bose. En realidad no me interesan en absoluto. En cuanto a Évole, no es oportunista es periodista e informador oportuno. Esta de Ternera no la he visto, `pero si las otras entrevistas que ha hecho y son muy objetivas dentro de lo que cabe, además de mostrar al entrevistado en sus contradicciones. Después de la emisión la mayoría de los personajes no estaban contentos con Évole, les habia sonsacado mas de los que ellos querían. Parece que Josu Ternera tampoco está contento con la entrevista, y esto ya es bueno.

    Saludos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. La televisión suaviza a los personajes,ves una persona,no lo asocias a sus crímenes y más cuando ha pasado el tiempo.Ternera fue,porque le interesaba,al final creará división de opiniones,ya pasó cuando estaba en activo.Incluso hubo un político catalán que pidió no mataran en Cataluña.



      Elimina
  5. Si fué Carod Rovira, otro iluminado. Retirado de la política pero con cargo.

    ResponElimina