Sovint repetim que el temps passa cada cop més de pressa, que el temps vola, que els dies són massa curts, no ens adonem del transcurs dels mesos i els anys acaben sense que amb prou feines els hàgim viscut. Aquestes frases que poden semblar tòpics, són en realitat percepcions objectives i molt comunes, una sensació que s'accentua a mesura que envellim.
La raó que sentim que el temps passa cada cop més ràpid i els dies són més curts a mesura que envellim resideix al nostre cervell i en com aquest processa la informació. Així ho reflecteix un article de recerca realitzat per Adrian Bejan, professor de la Universitat de Duke als Estats Units, publicat a Cambridge University press.
Adrian Bejan posa en relleu que el temps real que marquen els rellotges no és el mateix que el temps que percep la ment humana. Allò que ell anomena el “temps de la ment” és una seqüència d'imatges, reflexos de la natura alimentats per estímuls dels nostres òrgans sensorials. "La velocitat a què es perceben els canvis a les imatges mentals disminueix amb l'edat, a causa de diverses característiques físiques que canvien amb l'edat", explica, citant com a exemples el canvi en la nostra mida corporal i la freqüència dels moviments sacàdics ( moviment ràpid de l'ull o del cap).
A més a més, el nostre descans també interfereix en com percebem el temps. Per norma general, els dies que percebem com a més lents i llargs són jornades productives, plenes d'esdeveniments i records. Això és així perquè els dies productius solen passar quan la nostra ment i el nostre cos estan descansats, després d'un somni regular.
El nostre cervell percep la informació molt més ràpid quan som joves, cosa que contribueix a fer que els dies ens resultin més llargs i el temps sembli més durador. Bejan explica que la ment humana percep la realitat a través d'imatges que es produeixen quan les entrades visuals arriben a l'escorça cerebral i la ment sent el canvi del temps quan canvia aquesta imatge percebuda.
L'anomenat “temps de rellotge” en paraules del professor és aquell que uneix tots els sistemes de flux viu, animats i inanimats, és un temps mesurable. No obstant això, el temps físic no és el mateix que el “temps de la ment” i el temps que cadascú percep és diferent de com ho perceben els altres. Això passa perquè la ment jove rep més imatges durant un dia que la mateixa ment a la vellesa. A més, les processa de manera més ràpida.
És a dir, els nens i els joves processen molta més quantitat d'imatges que els adults, per la qual cosa els fa la sensació que el temps passa més a poc a poc. Mentre que a mesura que envellim no només percebem les imatges de manera més lenta, sinó que a més deixem de percebre molts detalls que fan que el temps ens transcorri més ràpid i fugaç.
Son más cortos,porque no curramos,no tenemos faenas a realizar,una tras otra,que tengamos referencia y haga el día largo.A las seis de la mañana,comenzaba mi día, cuando estaba en activo y con niños,terminaba a las doce de la noche.Preparar desayunos,limpiar culos,vestirlos,llevarlos al cole......largo,largo.
ResponEliminaAhora,me quedo embobado mirando a un mirlo o a un vencejo al atardecer.Cuando me doy cuenta,ya me llama mi mujer para comer.El día se ha ido,eso sí, dulcemente
Saludos.
Pues sí, pero es que las semanas pasan volando, como Joao Felix, o Joao Fenix que titulan los del Mundo Deportivo,
ResponEliminaEt puc assegurar que aquesta darrera setmana i molt em temo que la que ve, se m'han fet i se'm faran molt llargues. Jove, adult o vell, el temps és una mesura variable i subjectiva i jo diria que hi entren en joc més variables de les que s'esmenten a l'escrit. Però evidentment no en soc un expert.
ResponEliminaM'ho imagino, com està la teva filla de la intervenció?
EliminaCuando tenías veinte años y estabas con la chica que te gustaba, aquellas tres horas de baile pasaban en media hora, y el tiempo para volver a verla se hacía eterno.
ResponEliminaSubjetivo siempre.
Salut
La rapidez con que pasaba ese tiempo de achuchones y bailoteo, era inversamente proporcional a la molestia testicular consecuente. ¿Sí o qué? Las matemáticas nunca fallan.
EliminaJo tenia un problema en això, al ball estava damunt de l'escenari.
EliminaFrancesc, no sé si te ha llegado el rumor, de que el rey echó a Sánchez con la guardia real, porque discutieron sobre el asunto de que no firmaria(el rey), una ley sobre amnistía.
ResponEliminaSi es verdad, es muy fuerte
No he oído nada, pero dudo de la veracidad de esta información. De todos modos lo fuerte sería que el rey se negara a firmar esta ley si se le presenta, podría ser su fin, el del Rey, de todos modos, creo que iremos a repetición electoral.
ResponEliminaUna vez me puse a leer sobre "El tiempo" como concepto y lei que si uno viaja a la velocidad de la luz a otra galaxia y vuelve en dos años suyos, es muy posible que en la Tierra hayan pasado varios años o siglos (ya no me acuerdo). No se si sera cierto o no pero me dio que pensar.
ResponEliminaPara mi el tiempo es relativo en el sentido que depende como afrontemos el mismo, yo hace más de treinta años que no me aburro y cuando no te aburres y siempre haces algo el tiempo pasa rápido, pero lleno de vivencias. Supongo que uno envejece más con la inactividad que con la actividad, aunque me temo que aqui tampoco hay verdades absolutas.
Un saludo.
Yo me aburrí nada más nacer y sigo ahí, por eso hago muchas cosas para evitar el aburrimiento.
ResponEliminaSaludos.