L'expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero considerava que l'Aliança de Civilitzacions, una iniciativa que va proposar el 2004 i que va complir dinou anys l'abril passat, pot ampliar el seu pla d'acció i "mitigar els nous recels" que puguin sorgir entre països. Aliança de Civilitzacions (UNAOC per les sigles en anglès) és el nom del programa adoptat per les Nacions Unides el 26 d'abril de 2007 sota la secretaria general de Ban Ki-moon, amb el nomenament de Jorge Sampaio com a alt representant de les Nacions Unides a l'Aliança de les Civilitzacions. Des del febrer del 2019, l'alt representant és l'espanyol Miguel Ángel Moratinos. La seva seu central està ubicada a Nova York. La idea va ser proposada pel president del Govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero a la 59a Assemblea General de l'ONU, el 21 de setembre de 2004. Aquella proposta defensava una aliança entre Occident i el món àrab i musulmà per combatre el terrorisme internacional per un altre camí que no fos el militar.

Aquesta idea recupera, centrant-se en una aliança entre les civilitzacions islàmica i occidental, la proposta de desenvolupar un Diàleg entre civilitzacions formulada per primera vegada per Mohammad Jatamí, president de l'Iran, que el 1998 va introduir la idea en contraposició a la teoria del Xoc de civilitzacions de Samuel P. Huntington. A partir d'això, es va proclamar el 2001 com l'Any de les Nacions Unides del Diàleg entre Civilitzacions. El programa proposat té com a punts fonamentals la cooperació antiterrorista, la correcció de desigualtats econòmiques i el diàleg cultural. Abans de ser assumit per l'ONU, la proposta va aconseguir el patrocini del primer ministre de Turquia, Recep Tayip Erdogan, així com el suport d'una vintena de països d'Europa, Llatinoamèrica, Àsia i Àfrica, a més de la Lliga Àrab.2 febrer de 2006, per mitjà d'una carta de la secretària d'Estat dels Estats Units, Condoleezza Rice, el govern nord-americà declarava el seu interès en la iniciativa i la seva confiança que els projectes de l'Aliança "siguin compatibles amb els objectius d'Estats Units".

Vist el vist, i no ho dic només per l'actual conflicte de Gaza, molt de cas no li han fet al bo de Zapatero, i és que la seva distòpica Aliança de Civilitzacions estava condemnada al fracàs abans de començar encara que la presideixi una persona assenyada com Moratinos. Ara entenc per què a Zapatero, a banda de ZP,  li diuen Bambi. I mentrestant, en el món real, Hizbolà reclama un dia de la Ira sense precedents, atiat per la destrucció de l'hospital Al-Ahli a Gaza on han mort 1000 persones, diuen, atès hi havia a banda dels malalts, molts palestins refugiats. Pensaven innocentment que un Hospital era un lloc segur on guarir-se de les bombes, i es va convertir en un lloc d'horror, de destrucció. Ni tan sols sabem qui va llençar el coet, sembla que van ser els d'Hizbolà que el van llençar des d'un cementiri que hi ha darrere l'hospital, i el coet va fallar. Però no et pots fiar de ningú, de fet aquesta versió ve del bàndol d'Israel, amb la suposada intercepció d'una conversa entre dos militants de Hamas. Costarà saber qui ha estat el culpable, però que importa ja, els morts, morts estan.