Per aconseguir piratejar els éssers humans, calen tres coses: sòlids coneixements de biologia, moltes dades i una gran capacitat informàtica. La Inquisició i el KGB mai no van aconseguir penetrar en els éssers humans perquè no tenien aquests coneixements de biologia, aquest arsenal de dades i aquesta capacitat informàtica. Ara, en canvi, és possible que tant les empreses com els governs comptin aviat amb tot això i, quan aconsegueixin piratejar-nos, no només podran predir les nostres decisions, sinó també manipular els nostres sentiments.
Qui cregui en el relat liberal tradicional tindrà la temptació de treure importància a aquest problema. “No, no passarà mai això. Ningú no aconseguirà mai piratejar l'esperit humà perquè conté alguna cosa que va més enllà dels gens, les neurones i els algorismes. Ningú no pot predir ni manipular les meves decisions perquè les meves decisions són el reflex del meu lliure albir”. Per desgràcia, ignorar el problema no farà que desaparegui. Només serveix perquè siguem més vulnerables.
Les persones més fàcils de manipular seran les que creuen en el lliure albir. Tenir-hi fe, ara, és perillós. Una fe ingènua al lliure albir ens cega. Quan una persona escull alguna cosa — un producte, una carrera, una parella, un polític—, es diu que està escollint-lo pel seu lliure albir. I ja només cal parlar. No hi ha cap motiu per sentir curiositat pel que passa al seu interior, per les forces que veritablement l'han conduït a prendre aquesta decisió.
Tot arrenca amb detalls senzills. Mentre algú navega per Internet, crida l'atenció un titular: “Una banda d'immigrants viola les dones locals”. Punxa-hi. Alhora, la seva veïna també està navegant per la Xarxa i veu un titular diferent: “Trump prepara un atac nuclear contra l'Iran”. Punxa-hi. En realitat, tots dos titulars són notícies falses, potser generades per trols russos, o per un lloc web desitjós de captar més trànsit per millorar els seus ingressos per publicitat. Tant la primera persona com la seva veïna creuen que han punxat en aquests titulars pel lliure albir. Però, en realitat, les han piratejat.
La propaganda i la manipulació no són cap novetat, és clar. Abans actuaven mitjançant bombardejos massius; avui són, cada cop més, munició d'alta precisió contra objectius escollits. Quan Hitler pronunciava un discurs a la ràdio, apuntava al mínim comú denominador perquè no podia construir un missatge a mida per a cadascuna de les debilitats concretes de cada cervell. Ara sí que és possible fer-ho. Un algorisme pot dir si algú ja està predisposat contra els immigrants, i si la seva veïna ja detesta Trump, de manera que el primer veu un titular i la segona, en canvi, un altre completament diferent. Algunes de les ments més brillants del món fa anys que investiguen com piratejar el cervell humà per fer que punxem a determinats anuncis i així vendre'ns coses. El millor mètode és prémer els botons de la por, l'odi o la cobdícia que portem a dins. I aquest mètode s'ha començat a utilitzar ara per vendre'ns polítics i ideologies.
I aquest no és més que el principi. Ara com ara, els pirates es limiten a analitzar senyals externs: els productes que comprem, els llocs que visitem, les paraules que busquem a Internet. Però, d'aquí a uns anys, els sensors biomètrics podrien proporcionar accés directe a la nostra realitat interior i saber què passa al nostre cor. No el cor metafòric tan estimat de les fantasies liberals, sinó el múscul que bomba i regula la nostra pressió sanguínia i gran part de la nostra activitat cerebral. Aleshores, els pirates podrien correlacionar el ritme cardíac amb les dades de la targeta de crèdit i la pressió sanguínia amb l'historial de cerques. De què haurien estat capaços la Inquisició i el KGB amb unes polseres biomètriques que vigilin constantment el nostre ànim i els nostres afectes? Per desgràcia, fa la impressió que aviat sabrem la resposta. - Yuval Noah Harari.
Mira, Francesc, esto que pone el tal Yuval lo ha copiado de un hecho real.
ResponEliminaYo llevo un desfibrilador de la casa St Jude Medical. Este aparato va conectado via wifi con un aparato que tengo en casa, un terminal, que a su vez se conecta a la terminal de st Jude en EEUU y al H Clinic de Barcelona, en este caso porque me lo implantaron allí.
Cuando los piratas informáticos entraron en el Clinic, lo primero que hicieron, los del Clinic, fue cortar la conexión con mi terminal (y con todas las demás de los demás pacientes). Tal como suena, y avisarme por Tl. Resulta que ellos sabían la clave de mi aparato. Podían cambiar el ritmo del latido y hacer petar mi corazón, o lanzarme una descarga eléctrica de un montón de julios y dejarme tieso.
Ahora todo a vuelto a la normalidad, Se han comprobado parámetros, se han puesto al orden y se han cambiado contraseñas, pero siempre estás en manos de estos tipos y si te implantan algo y es telemático, ya sabes los riesgos que corres. Y hoy en día todo se hace así, porque ahorra ir al hospital, las colas, las vigilancias intensivas, el seguimiento continuo, el gasto de logística, la burocracia del papeleo, las cartas, los correos y las llamadas. Si hay algo la máquina lo detecta y pasa el aviso al médico de guardia y todo va super rápido.
Un abrazo
salut
Miquel.Yuval fa molt de temps que va avisar. I no és un tal ni un el qual, és un home savi que fa temps que avisa sobre els perills de les noves tecnologies. El perill del que ens avisa és superior al teu, perquè afecta a tothom que estigui a la xarxa, no als qui porten un desfibril·lador, encara que la seqüència final o la intenció és la mateixa, controlar-nos. Yuval Noah Harari no ha copiat, més aviat s'ha anticipat.
EliminaSalut-
L'Article de el País sobre Yuval Noah Harari que tens enllaçat al final del post amb pdf és del 6/1/2019.
EliminaEs verdad que suponer que actuamos al margen de los condicionantes externos es una ingenuidad, pero a pesar de ellos o justamente por ellos, solo lo que cada uno decide es de su exclusiva responsabilidad, lo que no está en nuestra mano, tampoco podemos decidirlo y por tanto ni es libre albedrío ni debiera preocuparnos, pero claro vivir en la incertidumbre constante requiere de mucho entrenamiento que aunque sepamos en la teoría es difícil llevar a la práctica … a MIGUEL puede hacerle petar el corazón un hacker deshumanizado o el propio corazón cuando lo decida, al final qué más da quien nos haga petar, lo importante es todo lo que hacemos hasta que eso suceda y en eso es donde creo deberíamos concentrarnos : ) sea como sea que el corazón de nuestro querido MIGUEL siga latiendo muchos muuuchos años para nuestra aegría y que el tuyo reciba mi abrazo más fuerte de vuelta entre vosotros que he decidido libre y espontáneamente por mi propio albedrío... Hoooola de nuevo!! : )
ResponEliminaHolaaa. bip..bip..bip..bip...bip..
EliminaVaya, veo que ya has terminado las vacaciones, Bienvenida de nuevo al lío del albedrío. Fomentar los textos de Harari es una manera de luchar contra estos hackers del pensamiento.
ResponEliminaUn fuerte abrazo
Hombre,Miquel,que cualquier dispositivo tecnológico lleva su propio sistema de seguridad.En el caso del tuyo,la energía del sistema es pequeño.Para controlar el ritmo cardíaco,se necesita impulsos pequeños de energía.El propio corazón dispone de su propia energía,en la llamada bomba de sodio,que lo hace autónomo. De ninguna manera,un haker, te puede romper el corazón,porque la pila no dispone de tanta energía para ello y ni él puede transmitir esa energía.
ResponEliminaSaludos
Harari cree que sí que es posible controlar-nos: Però, d'aquí a uns anys, els sensors biomètrics podrien proporcionar accés directe a la nostra realitat interior i saber què passa al nostre cor. No el cor metafòric tan estimat de les fantasies liberals, sinó el múscul que bomba i regula la nostra pressió sanguínia i gran part de la nostra activitat cerebral. Aleshores, els pirates podrien correlacionar el ritme cardíac amb les dades de la targeta de crèdit i la pressió sanguínia amb l'historial de cerques. De què haurien estat capaços la Inquisició i el KGB amb unes polseres biomètriques que vigilin constantment el nostre ànim i els nostres afectes? Per desgràcia, fa la impressió que aviat sabrem la resposta.
ResponEliminaSaludos.
Datos de forma indirecta sí, ahora ya lo hacen, como bancarios, targetas, porque cometemos el error de que se lo damos. Mi hija la banquera, ya le vienen llorando porque le han estafado y el banco no se responsabiliza, eso cada día. Otros tipos de datos, si se obtienen por vía ilegal, es una actuación criminal, como suempre
EliminaNo hay que confundir datos biometrics, con actuaciones sobre nuestro cuerpo
EliminaLa verdad es que yo he entendido lo que dicen Miquel y Harari. Piensa que lo que parecía imposible hace cincuenta años, en muchos aspectos ahora és más que posible, una realidad. Como dice el historiador, pronto tendremos la respuesta.
EliminaQue una pila genere una energía que no tiene, nunca será posible. No se puede crear de la nada, sólo podemos transformar. Sería un milagro y tú no crees en esas cosas
EliminaNo, pero si creo que todo es posible, es cuestión de tiempo, sobre todo en tecnología, piensa que pronto nos la van a implantar, ya hay individuos con chips implantados. Todo va muy deprisa y las ciencias sí que ahora avanzan que es una barbaridad. ¿Cuántas cosas cotidianas se había dicho que eran imposibles y hoy son una realidad?. Habrá que seguir la física cuántica con mucha atención.
ResponEliminaÚltimamente, a Yuval, le estoy viendo un poquito tremendista. Sapiens me entusiasmó. Homo Deus me hizo reflexionar mucho, en 21 Lecciones, veo un salto hacia la teatralidad y las lentejuelas. El mensaje es claro: somos el peor depredador de nosotros mismos, pero ese mensaje es muy antiguo.
ResponEliminaComo es natural (y no es una crítica) Harari, como todos los escritores, quiere vender libros.
Doncs si, de fet vendre molts llibres és La millor manera de què arribi el seu missatge. Sapiens hauria de ser de lectura obligatòria.
ResponEliminaHo veus? Aquí és on jo veig una mica, el problema: dius missatge.
ResponEliminaYuval és un historiador fabulós, un analista de la història humana i un estudiós del comportament (antropòleg?). Però el que no és, és missatger. Els missatges són cosa de profetes. I aquí hi veig el quid de la qüestió (per a mi). Les seves darreres publicacions (i xerrades) ja es comencen a assemblar a un sermó conductual. I compte !! tot i així m'agrada.
... aviat sabrem la resposta, diu Yuval.
ResponElimina