Tot i que el lliure arbitri sempre ha estat un mite, en segles anteriors va ser útil. Va infondre valor als que van lluitar contra la Inquisició, el dret diví dels reis, el KGB i el Ku Klux Klan. I era un mite que tenia pocs costos. El 1776 i el 1939 no era gaire greu creure que les nostres conviccions i decisions eren producte del lliure albir, i no de la bioquímica i la neurologia. Perquè el 1776 i el 1939 ningú entenia gairebé la bioquímica, ni la neurologia. Ara, però, tenir fe al lliure albir és perillós. Si els governs i les empreses aconsegueixen hackejar o piratejar el sistema operatiu humà, les persones més fàcils de manipular seran aquelles que creuen en el lliure albir.

Per aconseguir piratejar els éssers humans, calen tres coses: sòlids coneixements de biologia, moltes dades i una gran capacitat informàtica. La Inquisició i el KGB mai no van aconseguir penetrar en els éssers humans perquè no tenien aquests coneixements de biologia, aquest arsenal de dades i aquesta capacitat informàtica. Ara, en canvi, és possible que tant les empreses com els governs comptin aviat amb tot això i, quan aconsegueixin piratejar-nos, no només podran predir les nostres decisions, sinó també manipular els nostres sentiments.

Qui cregui en el relat liberal tradicional tindrà la temptació de treure importància a aquest problema. “No, no passarà mai això. Ningú no aconseguirà mai piratejar l'esperit humà perquè conté alguna cosa que va més enllà dels gens, les neurones i els algorismes. Ningú no pot predir ni manipular les meves decisions perquè les meves decisions són el reflex del meu lliure albir”. Per desgràcia, ignorar el problema no farà que desaparegui. Només serveix perquè siguem més vulnerables.

Les persones més fàcils de manipular seran les que creuen en el lliure albir. Tenir-hi fe, ara, és perillós. Una fe ingènua al lliure albir ens cega. Quan una persona escull alguna cosa — un producte, una carrera, una parella, un polític—, es diu que està escollint-lo pel seu lliure albir. I ja només cal parlar. No hi ha cap motiu per sentir curiositat pel que passa al seu interior, per les forces que veritablement l'han conduït a prendre aquesta decisió.

Tot arrenca amb detalls senzills. Mentre algú navega per Internet, crida l'atenció un titular: “Una banda d'immigrants viola les dones locals”. Punxa-hi. Alhora, la seva veïna també està navegant per la Xarxa i veu un titular diferent: “Trump prepara un atac nuclear contra l'Iran”. Punxa-hi. En realitat, tots dos titulars són notícies falses, potser generades per trols russos, o per un lloc web desitjós de captar més trànsit per millorar els seus ingressos per publicitat. Tant la primera persona com la seva veïna creuen que han punxat en aquests titulars pel lliure albir. Però, en realitat, les han piratejat.

La propaganda i la manipulació no són cap novetat, és clar. Abans actuaven mitjançant bombardejos massius; avui són, cada cop més, munició d'alta precisió contra objectius escollits. Quan Hitler pronunciava un discurs a la ràdio, apuntava al mínim comú denominador perquè no podia construir un missatge a mida per a cadascuna de les debilitats concretes de cada cervell. Ara sí que és possible fer-ho. Un algorisme pot dir si algú ja està predisposat contra els immigrants, i si la seva veïna ja detesta Trump, de manera que el primer veu un titular i la segona, en canvi, un altre completament diferent. Algunes de les ments més brillants del món fa anys que investiguen com piratejar el cervell humà per fer que punxem a determinats anuncis i així vendre'ns coses. El millor mètode és prémer els botons de la por, l'odi o la cobdícia que portem a dins. I aquest mètode s'ha començat a utilitzar ara per vendre'ns polítics i ideologies.

I aquest no és més que el principi. Ara com ara, els pirates es limiten a analitzar senyals externs: els productes que comprem, els llocs que visitem, les paraules que busquem a Internet. Però, d'aquí a uns anys, els sensors biomètrics podrien proporcionar accés directe a la nostra realitat interior i saber què passa al nostre cor. No el cor metafòric tan estimat de les fantasies liberals, sinó el múscul que bomba i regula la nostra pressió sanguínia i gran part de la nostra activitat cerebral. Aleshores, els pirates podrien correlacionar el ritme cardíac amb les dades de la targeta de crèdit i la pressió sanguínia amb l'historial de cerques. De què haurien estat capaços la Inquisició i el KGB amb unes polseres biomètriques que vigilin constantment el nostre ànim i els nostres afectes? Per desgràcia, fa la impressió que aviat sabrem la resposta. - Yuval Noah Harari.