Posar en dubte el lliure albir i explorar la veritable naturalesa de la humanitat no és una cosa nova. Els humans hem mantingut aquest debat milers de vegades. Tret que abans no disposàvem de la tecnologia. I la tecnologia ho canvia tot. Antics problemes filosòfics esdevenen ara problemes pràctics d'enginyeria i política. I, si bé els filòsofs són gent molt pacient —poden discutir sobre un tema durant 3.000 anys sense arribar a cap conclusió—, els enginyers no ho són tant. I els polítics són els menys pacients de tothom.
Com funciona la democràcia liberal en una era en què els governs i les empreses poden piratejar els éssers humans? On queden afirmacions com que “el votant sap què convé” i “el client sempre té raó”?
Com viure quan comprenem que som animals piratejables, que el nostre cor pot ser un agent del Govern, que la nostra amígdala pot estar treballant per a Putin i la propera idea que se'ns acudeixi perfectament pot no ser conseqüència del lliure albir sinó d'un algorisme que ens coneix millor que nosaltres mateixos? Aquestes són les preguntes més interessants que ha de fer front a la humanitat.
Per desgràcia, no són preguntes que sol fer-se la majoria de la gent. En lloc d'investigar el que ens espera més enllà del miratge del lliure arbitri, la gent està retrocedint a tot el món per refugiar-se en il·lusions encara més remotes. En comptes d'enfrontar-se al repte de la intel·ligència artificial i la bioenginyeria, la gent recorre a fantasies religioses i nacionalistes que hi són encara més allunyades que el liberalisme de les realitats científiques del nostre temps. Allò que se'ns ofereix, en lloc de nous models polítics, són restes reempaquetades del segle XX o fins i tot de l'Edat Mitjana.
Quan hom intenta lliurar-se a aquestes fantasies nostàlgiques, acaba debatent sobre la veracitat de la Bíblia i el caràcter sagrat de la nació (especialment si, com jo, viu en un país com Israel). Per a un estudiós, això és decebedor. Discutir sobre la Bíblia era molt modern a l'època de Voltaire, i debatre els mèrits del nacionalisme era filosofia d'avantguarda fa un segle, però avui sembla una terrible pèrdua de temps. La intel·ligència artificial i la bioenginyeria estan a punt de canviar el curs de l'evolució, ni més ni menys, i només tenim unes quantes dècades per decidir què fem. No sé d'on sortiran les respostes, però segurament no serà de relats de fa 2.000 anys, quan se'n sabia poc de genètica i menys d'ordinadors.
Què fer? Suposo que necessitem lluitar en dos fronts simultanis. Hem de defensar la democràcia liberal no sols perquè ha demostrat que és una forma de govern més benigna que qualsevol altra alternativa, sinó també perquè és el que menys restringeix el debat sobre el futur de la humanitat. Però, alhora, hem de posar en dubte les hipòtesis tradicionals del liberalisme i desenvolupar un nou projecte polític més acord amb les realitats científiques i les capacitats tecnològiques del segle XXI. - Yuval Noah Harari.
els filòsofs són gent molt pacient —poden discutir sobre un tema durant 3.000 anys sense arribar a cap conclusió...
ResponEliminaBuen, Francesc, bien sabemos, aquí lo hemos hablado en muchas ocasiones y lo has dado también como ejemplo, que la filosofía, por ende los filósofos, no dan respuestas, pero sí ayudan a hacer preguntas.
Nos creemos que sabemos preguntar, pero no es del todo cierto, en ocasiones no sabemos hacer las preguntas correctas para que la respuesta sea la que deseamos obtener.
Un abrazo
Salut
El que m'agrada de Yuval Noah Harari és que en ser historiador sap comunicar molt bé, sense grossàries de llenguatge, en poques paraules diu molt.
EliminaSalut.
Miquel: Si uno hace una pregunta condicionada a recibir una determinada respuesta, ya no hace falta que haga la pregunta. Esto, en el método científico, no se acepta.
EliminaNuestros padres originarios, Adán y Eva, vivía desnudos, hacían el amor, comían lo que querían. Lo echaron del paraíso por comer la fruta prohibida. Dios, les dijo ahora tendréis que trabajar, sois libres de tomar vuestras decisiones y hasta ahora.
ResponEliminaNi tecnología, ni bioingieneria, nos condiciona, son herramientas, al igual que la IA. Saludos
Eva no iba desnuda, llevaba una hoja de parra en el regocijo de Adán. Entre tú y yo, Dios al principio ya apuntaba maneras de dictador, digo yo que por pegarle un bocado a una manzana no había para tanto, y lo bien que estaríamos ahora en la aventura en pelotas del paraíso.
ResponEliminaSaludos.
dictador... y un machista y misógino del copón!
EliminaPadres originarios... permítame usted 10 minutos para recuperarme de las risas. Faltó poco para que me ahogara.
Per cert Ricard, Adam i Eva no estaven sols al paradís, també hi morava Jordi Hurtado.
EliminaJajajaja!!
EliminaFrancesc, si el que manda dice,de este árbol ni una manzana, ya sabes lo que tienes que hacer y lo que te espera, si no haces caso.
ResponEliminaLa hoja de parra, significa que se ha perdido la inocencia
Saludos
Yo pensaba que la hoja de parra era para tapar las vergüenzas. Adán también la lleva, o le ponen en las ilustraciones una rama delante de la parte contratante de la primera parte para que no se vea el pajarito.
EliminaMe estoy planteando seriamente si no sería mejor pasarnos directamente al SURREALISMO que surgió tras la gran guerra como reacción a esa masacre, en vista de que a donde les había conducido el empirismo mercantilista de la época. Creo que el egoísmo, es nuestro mal endémico desde Adan y Eva, con permiso de Dios y NOXEUS jaja eso es lo que hace que en lugar de sacar todo lo bueno que nos aporta la tecnología, la usemos para deshumanizarnos, destruirnos, espiarnos y dominarnos ... luego, para que olvidemos esta cruda realidad, los listos de turno nos ponen a debatir sobre el sexo de los ángeles, nacionalismos, consumismos y demás religiones varias de hoy, que acogemos como antiguamente se fraguaron otras para tenernos bien amarrados y distraídos de lo verdaderamente importante... jaja creo que se me ha juntado tu entrada con una que estoy cocinando ahora mismo, a ver si la saco pronto del horno y no se me quema que mi IA aun es rupestre : )
ResponEliminaAbrazo fuerte y buen finde!!
Mi permiso ya lo tienes. El otro, me temo que te lo vas a tener que imaginar.
EliminaEl surrealismo literario és aquella parte de la gramática que aún no ha encontrado sistematizadores. Y el surrealismo global me temo que ya lo hemos superado en el día a día. Estamos instalados en el nihilismo y de ahí me temo ya no nos vamos a mover. El hombre nuevo, ni está ni se le espera. Recordar solo que no hay que confiar demasiado en Dios.
ResponEliminaUn abrazo.