El que s'anunciava com a projecte per conscienciar sobre el canvi climàtic s'ha convertit en un desastre i una font de crítiques pel malbaratament de recursos i l'impacte ambiental que ha suposat el transport de l'iceberg des de l'Àrtic fins al sud d'Espanya. L'expedició, liderada per un aventurer malagueny i composta per cinc joves supervivents de càncer, pretenia portar un bloc de gel de 15.000 quilos fins a la ciutat andalusa per mostrar al públic com es fon l'Àrtic per l'escalfament global. Tot i això, l'iceberg es va trencar en trossos durant el viatge i mai va arribar al seu destí. Per ser més precisos, el 17 de juliol passat, una expedició formada per sis espanyols, entre ells l'aventurer malagueny Manuel Calvo i cinc joves supervivents de càncer (Melanie, Julia, Nora, Alex i Edu), va partir des de l'aeroport de Màlaga cap a Groenlàndia amb un objectiu: portar un iceberg de 15.000 quilos fins a la capital de la Costa del Sol per mostrar al públic com es fon l'Àrtic per l'escalfament global.

La iniciativa, anomenada "Desafiament Àrtic. Operació Iceberg", comptava amb el suport de la Fundació Dingonatura, dedicada a la cura de les mascotes i el medi ambient, i la Diputació de Màlaga, que va aportar 50.000 euros per al seu finançament. A més, tenia finalitats científiques i educatives, ja que es pretenia prendre mostres i realitzar estudis del gel en col·laboració amb la Universitat de Màlaga i la Fundació Polar Espanyola.

Tot i això, el que es presentava com una acció de sensibilització ambiental s'ha convertit en un fiasco i una controvèrsia per la despesa energètica i les emissions de CO2 que ha suposat el trasllat de l'iceberg des de Groenlàndia fins a Espanya. Segons els organitzadors, l'empresa de transport contractada per portar el bloc de gel en un contenidor refrigerat a -22ºC va patir un "accident" al trajecte i l'iceberg es va trencar a trossos. Per tant, mai no va arribar al seu destí previst: el cèntric carrer Larios de Málaga, on s'exposaria durant uns dies perquè els ciutadans poguessin contemplar el seu desglaç.

La notícia ha causat indignació entre els grups ecologistes, que han criticat durament el projecte per considerar-lo una “barbaritat” i una “irresponsabilitat” que va en contra de la lluita contra el canvi climàtic. Ecologistes en Acció ha denunciat que mantenir l'iceberg congelat durant el viatge ha suposat un consum elèctric equivalent al de 140 llars durant un any. A més, ha qüestionat la utilitat científica i educativa de la iniciativa, així com la destinació dels fons públics emprats en aquesta iniciativa. "És com si extraiem desenes d'hectòmetres cúbics d'aigua del pantà de la Viñuela i deixem que s'evapori al mig del carrer Larios, per conscienciar de la importància de l'aigua. La tripulació torna a Màlaga des del divendres 28 de juliol passat" , han denunciat.

Els responsables de "Desafiament Àrtic" han defensat la seva proposta com una forma d'"impactar" i "commoure" la societat sobre la greu situació de l'Àrtic, que s'escalfa gairebé quatre vegades més ràpid que la resta del planeta. Així mateix, han assegurat que l'empresa de transport es farà càrrec dels costos del trasllat de l'iceberg i que no s'han destinat cap diner públic a aquest objectiu. També han anunciat que mantenen el compromís de reforestar arbres per compensar l'empremta de carboni generada per l'expedició i que faran una campanya d'educació ambiental a centres escolars. Mentrestant, l'iceberg que mai no va arribar a Màlaga s'ha convertit en un símbol del fracàs i la polèmica d'un projecte que pretenia alertar sobre el canvi climàtic i que hi ha acabat contribuint. elperiodico.com. Com deia Espriu: cada vegada més em sento envoltat per la mort i rodejat d'imbècils.