LA UB RENÚNCIA AL LLENGUATGE INCLUSIU

La Universitat de Barcelona (UB) ha signat una instrucció en què la institució renuncia al llenguatge inclusiu i aposta per tornar a utilitzar el gènere gramatical masculí com a neutre genèric excepte quan es puguin "generar ambigüitats, imprecisions o redactats de difícil interpretació", recull el text.

La instrucció, amb data juliol d'aquest any, manté que "l'eficàcia normativa i la seguretat jurídica pròpies de reglaments, instruccions, protocols de compliment obligat i altres normes exigeixen una redacció clara, concisa i precisa i entenedora". En aquest sentit, manté que les recomanacions de llenguatge inclusiu recollides al llibre d'estil de la universitat segueixen sent aplicables sempre que no puguin generar malentesos.

El text especifica que quan les referències a càrrecs i professions no permetin "estratègies inclusives àgils i naturals" com l'ús de paraules "col·lectives, invariables o no marcades", s'adopta el masculí com a genèric i "es desestimen els desdoblaments sistemàtics de les formes" masculina i femenina". "Convé recordar –especifica el text, en un dels paràgrafs que més polseguera estan aixecant– que "des del punt de vista lingüístic, l'ús del masculí com a gènere gramatical no marcat no exclou ni les dones ni les persones no binàries"

La instrucció sí que preveu l'ús de la forma doble en les referències en singular a càrrecs unipersonals "per tal de visibilitzar les dones" i en els textos que fan referència a qüestions de gènere o d'igualtat. La decisió, aplaudida per docents com Elisenda Paluzie per evitar "desdoblaments sistemàtics sense sentit i estilísticament nefastos", també ha estat durament criticada per l'assemblea feminista de la universitat. "La UB ha publicat una instrucció per la qual tornem a utilitzar el masculi com a genèric-neutre. Com pot ser? La universitat ha de rectificar immediatament aquesta instrucció. ¡Plantarem cara! Ni un pas enrere!".

La UAB s'ha ficat en un bon sarau, encara que amb l'ajuda del sentit comú hagin pres el que entenc és una decisió correcta, o així m'ho sembla a mi.

Publica un comentari a l'entrada

12 Comentaris

  1. Pues por lo que se ve, no todos, todas y todes, se sienten representados. Hay estudiantes y estudiantas que no lo ven justo ni justa.
    Ese problema no contaba en la facultad de Economía, pues desde allí salían sólo economistas y no economistos.
    Tuvieron suerte también, los osos, pues estos no van a la Universidad, sino hubiéramos tenido que hablar de plantígrados y plantígradas, para no retrotraernos en la suerte de las féminas de los hipopótamos.
    Todo es un teatro del absurdo porque nos sobra tiempo para no hacer nada.
    salut

    ResponElimina
    Respostes
    1. Crec que la UB ha obra santament,de manera assenyada, ara, els cauran hòsties a dojo.

      Elimina
  2. Me alegro ,
    porque menuda
    tontería , ahora
    que cojan ejemplo
    los informativos .

    ResponElimina
  3. Vaya lío han formado, ahora. que ya estamos acostumbrados.
    Saludos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Se podría decir que han reaccionado tarde, a destiempo. Como bien dices, ahora que ya estábamos acostumbrando.

      Elimina
  4. Tot plegat, collonades" - Josep Pla.
    M'encanta la foto.

    ResponElimina
    Respostes
    1. És d'aquelles mogudes que a tu t'agraden, i a Itxu també.

      Elimina
  5. Post cent jaroj, ĉiuj kalvaj kaj mutaj. (Esperanto)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Google, tradueix malament "mutaj" (No es tonto, sino mut)

      Elimina
    2. Después de cien años, todos calvos y tontos (o mudos) doncs....

      Elimina