"Fa tota la sensació que la societat industrial tenia un sistema de repartiment de la riquesa que està deixant de funcionar a la societat digital. Durant segles hem construït un mecanisme per finançar infraestructures i serveis públics basat en el fet que qui guanya diners n’ha de posar una part al pot comú. El nostre sistema de redistribució de la riquesa al territori s’ha organitzat bàsicament al voltant dels sous i dels impostos, però aquesta fórmula s’esgota ràpidament perquè les grans plataformes digitals globals capturen molta riquesa, però proporcionalment tenen pocs treballadors a casa nostra i per tant paguen pocs sous aquí. Gràcies a la lamentable coordinació dels mecanismes fiscals mundials també han après a beneficiar-se de maneres legals per tributar pocs impostos aquí. No reparteixen prou el que guanyen.
Per exemple, la possibilitat d’escoltar música en streaming ha fet que deixem de comprar a les botigues de discos, que han acabat tancant i per tant han deixat de pagar sous i impostos. No comprem música, però paguem una quota mensual a plataformes com Spotify, que, per la seva banda, no contracta gent aquí i legalment pot tributar a qualsevol altre lloc del món que li surti més a compte. La prova que el model digital reparteix malament la riquesa és que Jeff Bezos, el fundador d’Amazon, en poc més de vint anys ha acumulat una fortuna personal de cent quaranta-quatre mil milions de dòlars. Un altre exemple: Google té només 337 treballadors a tot Espanya i un ridícul capital social de 3.006 euros. La digitalització permet guanyar molts diners sense que això estigui correlacionat amb la creació de llocs de treball i sense mecanismes clars per retornar als territoris part de la riquesa obtinguda.
A més a més, la tecnologia cada cop és més inquietant. Quan descobrim una altra cosa que les màquines poden fer bé, el que realment ens preocupa és que a nosaltres ens queda una opció laboral menys. Necessitem la feina per guanyar-nos la vida, i si les màquines fan les nostres feines, no està clar de què viurem. Necessitem recursos econòmics per accedir a l’habitatge, al menjar, al lleure, a l’educació o a la salut. Ningú ens regala aquests recursos: els diners els rebem a canvi de fer alguna cosa. El problema no és que les màquines sàpiguen fer coses, sinó que nosaltres necessitem fer alguna cosa si volem cobrar, si volem viure.
Quan les màquines fan bé una cosa, el que ens preocupa és que ens queda una opció laboral menys.
La feina està deixant de funcionar com a sistema de repartiment de la riquesa, tant individualment com col·lectivament, i també està deixant de funcionar com a mecanisme clau per a la nostra subsistència. Durant gairebé tot el segle XX, si estaves ben preparat, podies trobar una bona feina i guanyar-te la vida, però aquesta lògica no ha resistit el pas del temps. En l’actualitat tenir feina no garanteix poder viure en societat amb els mínims requerits. Tenim segments importants de la població en condicions de pobresa malgrat tenir un lloc de treball, i amplis segments de població amb més de 30 anys i ben preparada que viuen en pisos compartits perquè és impossible assumir en solitari el preu d’un lloguer. Alguna cosa s’ha trencat. Molts joves ja no es volen explicar mitjançant la feina, encara que en tinguin, perquè és massa volàtil com per convertir-la en el centre de la seva vida. Abans una feina era per a tota la vida i ara cap feina ja no ho és. És un moment desconcertant perquè el model de vida i societat que durant dos-cents anys hem proposat per a tothom avui ja no és creïble per a cada cop més gent.
La digitalització està aconseguint processos cada cop més autònoms i eficients, i això té un impacte directe en el món del treball i, per tant, en el nostre sistema social de repartiment de la riquesa. La transformació digital crearà llocs de treball, però no seran suficients per suportar el sistema del qual venim. Necessitem trobar un nou model si volem que la societat digital sigui justa en termes de creació i repartiment de la riquesa, i en aquesta transició tot sembla indicar que la feina tindrà menys pes. Amb tota certesa ens haurem de posar molt més seriosos en temes fiscals, i si aconseguim recuperar part de la riquesa generada potser podrem parlar de renda bàsica universal o d’altres solucions similars.
D’una societat construïda al voltant de la feina a una nova societat construïda potser al voltant de la informació. En tot cas, durant les properes dècades haurem de construir un nou model, un nou contracte social.".
La digitalització està aconseguint processos cada cop més autònoms i eficients, i això té un impacte directe en el món del treball i, per tant, en el nostre sistema social de repartiment de la riquesa.
ResponElimina—I un be negre.
Si que té un impacte, i no precisament positiu per el món del treball.
EliminaFixa't si la tecnologia ha incidit en el món de la fotografia, per exemple. Quants retratistes queden? i els pocs que encara aguanten són de la BBC.
EliminaDoncs això es justament el que pretenc contestar: I un be negre de repartiment de riquesa.
EliminaD’una societat construïda al voltant de la feina a una nova societat construïda potser al voltant de la informació..."
ResponEliminaEsta frase tiene su miga, no le falta razón.
Genís Roca sap de què parla, de fet, en certa manera s'intuia que els fets anàvem per aquí. En el fons es tracta d'una altra revolució, de la mateixa manera que hi va haver la revolució industrial, ara estem a les beceroles de la Revolució tecnològica, i com va passar amb l'anterior va servir per anar endavant.
EliminaSalut.
Por supuesto que afectará, cada vez que hay un paso adelante,en la Tecnología desaparecen puestos de trabajo,formas de ganarse la vida,es el precio que hay que pagar.Pero también es cuestión de adaptarse al progreso,en continuo cambio.Lo de la renta universal,es denigrante,te tienes que ganar la vida con el sudor de tu frente,Es muy sencillo,estudiar continuamente,escoger lo que el mercado demanda.
ResponEliminaSaludos
Es como bien dices, pero adaptarse no sera fácil,quizás el problema resida en que somos demasiados. Me temo que tendremos pronto una superguerra mundial o una pandemia peor que la última. Sobra un 40% de la población mundial.
ResponEliminaSalut.
Pues sí, que te has levantado con alegría esta mañana, jejjeje, venga una copita de coñac o un carajillo
EliminaNo, tostadas con margarina y un vaso de leche, y sin bici, que está lloviendo, aunque parece que va a escampar.
EliminaSinceramente creo que al margen o no de las consecuencias de la digitalización, que por cierto nadie va a parar, lo único que podría reconducir el tremendo desequilibrio en le reparto de la riqueza es algo que suena mal, pero me temo que no hay otra forma y es limitar la acaparación por arriba, es decir .. suponte, a partir de por ejemplo 1.000 millones de euros, ni persona física, ni jurídica puede ser titular de más y el exceso que revierta en la sociedad.. Eso sí, esta norma a nivel Planetario .. fin de los paraísos fiscales..¿ te imaginas lo bien que viviríamos todos? .. terminaríamos con todo el hambre del mundo e incluso hasta algunas guerras … lo sé, lo sé .. es una utopía pero soñar es gratis ¡ : )
ResponEliminaAbrazo fuerte ¡ ah! y sé benévolo conmigo por favor, acabo de perpetrar lo que a ti va a parecerte un crimen, míralo con humor, si te es posible : )
No me parece un crimen, lo encuentro lleno de sentido común. Ya te he contestado. Solo un detalle, el Juez García Castellón que no supo descifrar quién era M.Rajoy, está acusando de terrorismo a Puigdemont sobre sospechas de unos alias que no ha podido ni comprobar, y además dijo al Parlamento europeo que no estaba investigando a Puigdemont hace poco menos de seis meses. és, los nacionalismos se defienden con uñas y dientes cuando se siente atacados, y el español no es una excepción.
ResponEliminaVoy a dejar en tus manos una decisión sublime. Que plantilla te va mejor para leer el escrito, esta en catalán o la de castellano en la que has dejado hoy un comentario? Gracias,
Un abrazo, que se me olvidó.
ResponEliminaHe dejado un comentario en el otro blog? jajaja ya me parecía, creí que lo había dejado en este y al no verlo repetí.. Verás, a veces, leo allí y luego comento aquí. Cuando no van las entradas parejas, traduzco esta. Si van a la par para mi es mejor, porque así no tengo que traducir... y sí, los nacionalismos de todos lados hartan...y asustan, sobre todo a mi me asustan... mucho últimamente, me asusta mucho todo lo que ocurre al rededor, aquí y fuera de aquí Otro abrazo!
EliminaYa lo vi, todo apunta a que las cosas aún se van a complicar más...
EliminaUn abrazo.