Discurs pronunciat per  Bernard-Henri Lévy el 9 de febrer de 2014 a la plaça Maidan de Kíev.

"En aquesta plaça es troben reunits tots els pobles d'Ucraïna. Ucraïnesos de l'Oest i ucraïnesos de l'Est. Ucraïnesos de la ciutat i ucraïnesos arribats del camp. Tàrtars i polonesos. Cosacs i jueus. Hi ha aquí els néts dels supervivents de l'Holodomor, aquella fam assassina orquestrada per Stalin, i els de Babi Yar, aquest terrorífic símbol de la Shoah. A París, tenim la plaça de la Bastilla, on es va constituir el poble francès. Vosaltres teniu aquesta plaça de Maidan, on es constitueix el poble ucraïnès. I és molt emocionant, per a un ciutadà de la pàtria dels drets humans, ser testimoni, en aquesta plaça, d'un fragment excepcional d'Història com només els produeixen els grans pobles.
Arseni Iatseniuk, cap del partit de la Dama de Kíev empresonada, acaba d'anunciar en aquesta tribuna la creació d'un "Govern paral·lel": a aquest Govern sorgit de Maidan, a aquest Govern que ja té més legitimitat de la que tindrà mai aquest altre Govern de titelles a les ordres del Kremlin, jo ho saludo. 
Vosaltres teniu, gent del poble de Maidan, un somni que us uneix, i el vostre somni és Europa. No pas l'Europa dels comptables, l'Europa dels valors. No l'Europa dels buròcrates, l'Europa de l'esperit. No aquesta Europa cansada de si mateixa que dubta de la vocació i del sentit, sinó una Europa apassionada, fervent, heroica. I és també emocionant, per a un europeu arribat de l'Europa que dubta, de l'Europa que ja no sap qui és ni on va, tornar a trobar aquí aquesta cremor.
Esteu donant una lliçó d'Europa. Ens esteu recordant quina meravella pot ser Europa quan s'aparta d'això que el filòsof alemany antinazi Edmund Husserl anomenava la “cendra del gran tedi”.
Jo soc ciutadà francès. Sóc un federalista europeu. Però avui, en aquesta plaça de Maidan on es diu Europa a la seva vocació ia la seva essència, soc també ucrani. A més, faig malament en dir que Europa és un “somni”. Doncs no hi ha res tan concret com l'Europa que m'han descrit, cada vegada, les dones i els homes que heu col·locat al capdavant del vostre moviment: una Europa que, per a totes i per a tots, significa llibertat, Govern just, lluita contra l'Estat canalla dels oligarques, ciutadania.
Vosaltres doneu cos al projecte europeu. Vosaltres torneu a donar-li un contingut i un programa. Doneu a la idea d'Europa un sentit, no "més pur", com va dir un poeta francès, sinó més precís i més ric. Per això penso que la veritable Europa és aquí. Per això afirmo que aquí, a la plaça de Maidan, és on es troben reunits els veritables europeus. Per això Ucraïna no és aquest vassall de l'imperi rus que captura la seva annexió a Europa: en tot cas, a hores d'ara, és el cor palpitant del continent, i Kíev la seva capital.
Poble de Maidan, germans a Europa! - Vull dir-vos també que som molts, de París a Berlín i a altres llocs, els que hem sentit el vostre missatge. Sé que us sentiu sols. Sé que teniu la sensació d'haver estat abandonats per una Europa que, en donar-vos l'esquena, dóna l'esquena a la seva essència. És cert. Però també és cert que teniu amics a les societats d'Europa. També ho és que teniu, aquí mateix, a les missions diplomàtiques europees, amics a l'ombra dels que puc dir que estan amb vosaltres de cor i que treballen a favor vostre. Ells són la vostra esperança i vosaltres sou la seva. Si us abandonen, vosaltres perdeu; però si vosaltres perdeu, ells també. I ells ho saben. Tots ho sabem.
Som milions els que hem comprès que el nostre destí es decideix aquí, en aquesta plaça de la Independència que heu rebatejat “plaça d'Europa”. I, al meu retorn a França, tinc la intenció de dir-ho alt i clar: res de visats per a aquests bèsties que, de la mateixa manera que Lluís XIV gravava als seus canons ultima ràtio Regis, amenacen de donar l'assalt a la plaça de Maidan; congelació dels seus actius a tots els bancs de la Unió Europea i en aquests paradisos fiscals les portes dels quals hem après a forçar; hi ha tota una gamma de sancions a disposició de les democràcies, i ho hem de recordar sense descans. El president del meu país es reunirà les pròximes hores amb el dels Estats Units: qui sap si el convencerà d'unir-se, una vegada més, en una operació de salvament d'aquella part d'Europa que està segrestada?
Poble de Maidan, una darrera cosa. Us deixo amb el cor en un puny, ja que sé que tot pot passar els propers dies i, lamentablement, també el pitjor. Si a la llarga història dels pobles que afirmen la seva sobirania ocupant les places de les seves ciutats recordem la plaça de la Bastilla, o la de Wenceslao, a Praga, o l'àgora atenesa, com oblidar l'altre model, l'antimodel de Tiananmen i la insurrecció ofegada a la seva pròpia sang?. Però sapigueu que us deixo ple d'una immensa admiració per l'exemple de valor, sang freda, sensatesa i mesurament que esteu donant al món. La vostra arma és aquesta sang freda. La vostra força és aquesta determinació tranquil·la, sense patetisme, que fa que, des de Lisa, la petita cantinera, a Vitali Klitschko, l'antic boxejador que potser un dia sigui president de la nova Ucraïna, tots vosaltres m'hagueu dit que ja res no frenarà al esperit de Maidan. I la vostra força és també aquest sentit de la responsabilitat, anava a dir de la disciplina, amb què manteniu les vostres barricades i, darrere de les barricades, cuideu la porció de ciutat que heu alliberat. És la mateixa paraula la que expressa la cura de les ciutats i l'excel·lència de les civilitzacions. "Civilitzat", tant en el meu idioma com en el dels fresquistes que, al segle X, van pintar La verge pregant amb les mans aixecades en senyal de pau de la vostra catedral de Santa Sofia, és el nom comú de l'amant de la civitas i del portador de civilització. I la vostra força, sí, és aquesta alta civilització a la qual esteu adossats, mentre us ronda, com a tots els pobles d'Europa, una part d'Història tràgica i criminal.  Ucraïna i Kíev ja resplendia abans que Rússia existís. En cada ciutadà de Maidan hi ha més història i més cultura de les que hi pugui haver al matasset de Sochi, aquest Tarzan que no arriba a Popeye, aquest fals fort que és un veritable enemic de Santa Sofia i de la seva saviesa.  I per això vencereu. Per això derrotareu, abans o després, l'amo Putin i el seu lacai Ianukóvitx. 

Benvinguts a Europa.