La dona que volgués tenia fins al dia 2 de febrer de l'any 2024 DC, per acudir al Centre Municipal de Serveis Socials a Tomelloso, pagar una quota d'inscripció de 10 euros, i triar un d'aquests cursos: Tall i confecció, Treballs manuals, Cuina i alimentació, Restauració i tapisseria, Perruqueria, o Estètica. Començaven aquest dilluns. La imatge del cartell de l'ajuntament governat per PP i Vox, que s'ha fet viral per "oferir tasques estereotipades" ha recordat aquella Escola de la Llar i Professional de la Dona, una institució pública que es va destinar a la formació de dones amb l'objectiu de preparar-les com a mares i esposes a la llar.

L'Institut per al Segon Ensenyament de la Dona a Barcelona va ser pioner en això. Corria l'any 1910 i el seu objectiu era "l'ampliació de l'ensenyament que es dóna a l'escola primària, per mitjà de la cultura general que atén el pla oficial d'estudis del batxillerat". És clar que, en tractar-se de noies, completava aquesta formació amb “matèries específiques, pràctiques i intuïtives”. En la distribució de les assignatures pensades per a elles, la catedràtica Consuelo Flecha García va comprovar que, a més de les establertes pel pla d'estudis oficial, "apareixien les de feines, arranjament de la llar, cuina i mercat, i malalties tècniques, segurament perquè les alumnes que es matriculessin poguessin reconèixer-s'hi amb més facilitat”.

Va ser el primer Centre Cultural de Segona Ensenyament oficial femenina que s'obria a Espanya i, amb això que fossin estudis separats dels nois, van contribuir que més dones es decidissin a cursar-los allà. Després vindria, a la mateixa ciutat, l'Institut femení local Infanta Cristina. Mentrestant, a Madrid, la Llei de Pressupostos de gener de 1911 va plantejar creació oficial de l'Escola de la Llar i Professional de la dona a Madrid. Amb ella es pretenia que les dones sortissin formades per a la vida de la llar i amb una instrucció científica, artística i pràctica amb què poguessin exercir professionalment. Així que el mateix tenien 'Història', 'Geografia' o 'Química', dins dels ensenyaments generals, com 'Tall i confecció de vestits i de roba blanca', a l'apartat d'ensenyaments professionals. Els Ensenyaments de la llar tenien també la seva. Eren dos cursos trimestrals, que es distribuïen en dos grups: el primer amb 'Higiene', 'Puericultura', 'Remeis casolans' i 'Assistència de malalts'; i el segon 'Economia', 'Comptabilitat domèstica', 'Confecció i entreteniment de robes d'ús diari' i 'Art culinari'.

El primer govern de la Segona República va decidir convertir-los en centres mixtos, obrint la matrícula a nois durant el curs 1931-1932. Però va ser durant poc temps. Durant la Guerra Civil, a la zona de Franco, van tornar a restablir l?existència d?institut femenins. A través d'una disposició de setembre del 36, estava regulat que "en aquelles poblacions on hi hagués més d'un Institut es dividís la població escolar, destinant un centre als alumnes i un altre a les alumnes". Es prohibia així l'ensenyament mixt al batxillerat. Amb Franco victoriós, i assumint el comandament únic i "tots els poders del nou Estat", es van crear annexos als Instituts Femenins on s'impartien assignatures obligatòries per a les alumnes que cursaven Batxillerat. Una tasca que, com escrivia Casilda Bustos de Finat, comtessa de Mayalde, al número de la 'Revista Nacional d'Educació' de març de 1941, corresponia a la Secció Femenina de F.E.T. (Falange Espanyola Tradicionalista) i de les J.O.N.S. amb les Escoles de la Llar.

Elles serien les encarregades d'educar la dona en el sentit de la llar, canalitzar-la cap a la missió que li és més pròpia, capacitant-la perquè no hagi d'abandonar casa seva i pugui, des d'ella, ajudar amb la seva feina al sosteniment de la família ". "Tot allò que significa confort, gust, economia i bellesa de la llar, pròpiament dit, és el que ensenya la falange a les seves dones en aquestes escoles", afegia. La delegada nacional era Pilar Primo de Rivera (germana de José Antonio Primo de Rivera), qui va apostar per què les dones complissin una única missió en la tasca de la pàtria: la llar. Havien de ser persones submises i discretes. Silencioses. Que creessin relacions on l'home no se sentís amenaçat i, per descomptat, que no estiguessin solteres. Si fos així, havien de qüestionar-se si "el problema no estaria" dins d'elles, malgrat que els alts comandaments sí que ho eren (Primo de Rivera va morir soltera).

Les queixes del cartell d'Ajuntament de Tomelloso, en què governen PP i Vox, també han arribat al ple. Unides per Tomelloso denunciava aquest dimarts el "masclisme en les activitats proposades per a les dones". També diversos càrrecs del Partit Socialista han criticat la programació, com ara Sara Simón, actual consellera d'Igualtat de la Junta de Comunitats de Castella-la Manxa que, a través de les seves xarxes socials, ha titllat la temàtica d'"un atac intolerable a la igualtat" ", en ser activitats dirigides "només a dones". "Ja hi ha institucions promovent una visió estereotipada i masclista sobre les dones", ha dit, assegurant que "tornen a dir-nos que el que és nostre és només cuina, l'estètica o les manualitats, com si retrocedíssim un segle". El regidor municipal, Javier Navarro, ha respost a les acusacions fent acusar l'anterior alcaldessa d'haver aprovat aquestes activitats que fa anys que es fan a la ciutat: "Es tracta d'una programació mantinguda des del passat any 2022, quan Inmaculada Jiménez -ara secretària general del PSOE a Tomelloso- governava al nostre municipi”. - Amb informació de elperiodico.com.