Avui és el dia dels innocents, encara que la tradició dels Sants Innocents, en realitat, d'innocència no en té res, perquè fa referència a una matança de nens, la que es diu que va ordenar Herodes de tots els menors de dos anys nascuts a Betlem, en la seva obsessió per desfer-se del recentment anunciat Messies, Jesús de Natzaret, cosa que tampoc sabem del tot segur si va ser així. La notícia dels fets podria ser falsa. La primera pista està en l'absència d'aquest episodi als altres tres evangelis, només surt al de Sant Mateu, però molt més pes té la seva absència a la narrativa que Flavio Josefo, un historiador del segle I, va fer de la variada psicopatia del rei jueu. Va documentar com va matar diversos membres de la seva família per por de perdre el tron, i sens dubte hagués esmentat l'episodi si realment hagués tingut lloc. És altament improbable que Josep, sent jueu i amb gens de simpatia per Herodes, obviés esmentar una massacre d'aquesta grandària i arbitrarietat.

La veritat no ha mort, però és maltractada diàriament. Polítics sense escrúpols i mitjans sense moral han intentat fer-nos creure que vivim a l'era de la postveritat i que la mentida ha triomfat perquè és molt més divertida. Donald Trump va acabar el seu mandat havent dit 30.000 mentides, segons va registrar The Washington Post, i no va repetir mandat per un grapat de vots. La Fox ha estat declarada per Joe Biden com un mitjà “no creïble” després de perdre una demanda per difamació, acomiadar el seu presentador estrella per mentir sabent i reconèixer el seu propietari que els seus periodistes havien arribat massa lluny, sense que afectés la seva audiència. Però la veritat continua sent el que era i la premsa de qualitat resisteix aquesta tempesta perfecta de polítics i periodistes indecents. No és fàcil imposar-se, perquè a les xarxes socials les mentides flueixen a la mateixa velocitat que els missatges d'odi. The New York Times va haver d'aclarir fa un mes que mai no havien escrit que Pedro Sánchez era “el president més mentider i odiat d'Europa” pel canvi d'opinió respecte a l'amnistia, en contra del que va difondre un compte fake de Twitter, present també a Facebook. Digitals com Maldito bulo o Tremending, es passen el sant dia desmentint notícies falses o tendencioses, però és una tasca ingrata i alhora inútil, el desmentiment arriba sempre tard i el dany inicial ja s'ha produït, i no només això, persisteix en el temps. Encara hi ha qui creu que Obama era musulmà, o que Podem era finançat per Veneçuela.

Per tot això, les innocentades del 28 de desembre pràcticament han desaparegut dels diaris i se circumscriuen sobretot a la premsa esportiva i al món en línia. Bastant maltractada hi ha la veritat com per caminar-nos amb bromes. Cada vegada resulta més difícil distingir les mentides a la selva informativa en què ens movem. I en això va arribar la intel·ligència artificial, que no només amenaça la veritat, sinó fins i tot la realitat. Així que bromes, les justes tal dia com avui.